Annonce
Hedensted

Kristian samler historien op: - Krigenes beretninger forbinder os

Kristian Zouaoui fra Rask Mølle samler på effekter fra krigene, holder foredrag om dem og er historisk konsulent på danske film, der handler om dem. Han er mildt sagt meget interesseret i krigenes historiske nedslag og de skæbner, der har levet i dem. Foto: Michael Svenningsen
For Kristian Zouaoui har hans fordybelse i krigene med tiden vokset sig til en passion. Hans store samling af krigseffekter bærer hver og en på skæbnesvangre historier, som han deler med omverdenen – både de tragiske og de humoristiske. – At dele viden om ting fra krigen kan forbinde folk, fortæller han.
Annonce

Rask Mølle: Nogle skraber sammen for at sælge ud, mens andre samler uden at skænke vurderingspriser den mindste tanke.

48-årige Kristian Zouaoui fra Rask Mølle tilhører sidste kategori.

I sit hjem, hvor han bor med sin kone og sine børn, befinder der sig en ekstraordinære samling af vidt forskellige effekter fra de to verdenskrige.

Samlingen indbefatter alt fra stumper af flyvrag til feltpost, tyske og britiske privatfotos og uniformer med tapperhedsmedaljer i et væld grader, som han for det meste har fået forærende.

- Mange objekter fra særligt verdenskrigene er i øjeblikket i høj kurs, men det er ikke vigtigt for mig, for jeg sælger ikke af donationer. Det hele handler om at dele ud af den viden og de personlige fortællinger, der knytter sig til genstandene, siger Kristian Zouaoui, da han står i sit arbejdsrum, som han benytter til det, han kalder for grundforskning af skæbnerne bag krigene.

Begejstringen for krigene begyndte allerede at spire i en alder af syv, og den blev hurtigt en besættelse.

En god ven af familien, som også var Kristian Zouaouis historielærer i folkeskolen, fortalte ofte om krigen, og sammen drog de tit ud i landet for at studere nedstyrtningssteder og besøge museer med udstillinger om krigene. Ved historielærerens død fik Kristian Zouaoui af dennes søn overdraget en tysk stålhjelm med den tyske rigsørn på siden. Hjelmen havde til hørt en tysk soldat under Anden Verdenskrig.

Kristian Zouaoui havde kendt til hjelmen siden barndomsårene.

- Den hjelm har jeg altid gerne villet tilføje til samlingen, siger Kristian Zouaoui med fornøjelse i stemmen.

- Jeg føler på mange måder, at jeg er en slags opsynsmand for deres historie, siger Kristian Zouaoui.

Annonce

Tonys motor

I Kristian Zouaouis baghave ligger tyske panserspærringer og et par uskadelige tyske beton-'bomber'.

Længere nede i garageanlægget ligger 'Tonys motor', en V12 Rolls Royce Merlin fra en Lancaster bombemaskine, der gik tabt ved Tunø i 1943 med hele besætningen.

Den kaldes sådan, fordi en ung britisk pilot ved navn Anthony Crockford kvitterede for flyet ved togtets start og aldrig returnerede det til basen.

Historier som denne, der formår at binde en maskine og et menneske sammen, er den primære grund til, at Kristian Zouaoui samler på krigseffekter.

- Det vigtigste for mig er de her menneskers relationer til genstandene. Har et objekt fra krigstiden ikke en personlig fortælling at fortælle mig og omverdenen, så er den i mine øjne ikke særlig interessant. Omvendt kan selv den mindste, uanseelige genstand have den største betydning for de rigtige mennesker, siger Kristian Zouaoui.

En dag fik Kristian Zouaoui en britisk henvendelse. Den var Anthonys 93-årige lillebror, som havde fået oplysninger om, at Kristian Zouaoui lå inde med motoren fra det fly, som Tony gik bort i.

- Jeg har den dag i dag stadig kontakt til Tonys bror, og vi har besøgt hinanden. Da han kom til Rask Mølle, sad han på en stol i bilgaragen og stirrede på motoren i en time, siger Kristian Zouaoui.

Annonce

Krigenes fortællinger til deling

Kristian Zouaoui holder gerne foredrag om krigene på skoler, i foreninger og ind i mellem plejehjem, og han har været historisk konsulent på flere danske spillefilm om Anden Verdenskrig, herunder ”Hvidsten gruppen”, ”9. april” og ”Under sandet”.

Særligt foredragene giver ham ofte ny viden og genstande med hjem.

- Jeg er som en slags svamp, når jeg har en dialog kørende med publikum under mine foredrag. Især på plejehjemmene, hvor nogle af beboerne selv kan huske krigen og fortælle om førstehåndsberetninger fra den, siger Kristian Zouaoui, mens han klemmer og løsner en usynlig svamp i sin hånd.

Mange af de historier, som Kristian Zouaoui ligger inde med, har han fået overleveret fra lokale borgere fra særligt Horsens og omegn, og tidligere medlemmer af modstandsbevægelsen har han ofte haft på besøg.

- Jeg føler på mange måder, at jeg er en slags opsynsmand for deres historie, siger Kristian Zouaoui.

Kristian Zouaoui tager gerne nogle af sine samleobjekter med ud, så historien bliver håndgribelig, når han deler sin store viden om krigene.

- Jeg har brugt mange ferier på at besøge steder og mennesker i Europa, der har haft Anden Verdenskrig tæt inde på livet, og det er på den måde, jeg har modtaget de fleste af mine krigseffekter, som efterhånden fylder meget i huset. Jeg må sige, jeg er ganske godt gift, siger Kristian Zouaoui og griner.

Uniformer og hatte har klaret sig gennem krigens rædsler uden skudhuller og brændemærke, og Kristian Zouaoui ligger inde med fotos og oplysninger om de officerer, der har båret dem. Foto: Michael Svenningsen
I Kristian Zouaouis kontor lever dele af verdenshistorien i bedste velgående. Dokumenterne fra den tyske besættelsesmagt og feltposten er sat i system, mens uniformerne er nystrøgne. Foto: Michael Svenningsen
Kristian Zouaoui har brugt meget af sin fritid på at beskæftige sig med særligt kampfly fra verdenskrigenes tid. Foto: Michael Svenningsen
Vitrineskabene gemmer på krigseffekter, der stammer fra en tid, som sjældent huskes for det gode. Foto: Michael Svenningsen
Kristian Zouaouis store samling indeholder også uniformer fra Frankrig og Danmark. Foto: Michael Svenningsen
Historier som formår at binde en begivenhed, en genstand og et menneske sammen, er den største grund til, at Kristian Zouaoui har en passion for krigseffekter. Her ses 'Tonys motor' og stumperne fra det nedstyrtede fly. Foto: Michael Svenningsen
Samtlige dokumenter, medlemsbøger og pas fra krigstiden indeholder hver deres særligt historie, som Kristian Zouaoui bruger meget af sin fritid på at grundforske i. Foto: Michael Svenningsen
Kristian Zouaoui kan fortælle dybdegående historier om alle de krigseffekter, han har i skabene. Foto: Michael Svenningsen
Probellen i aluminium fra Anthony Crockfords kampfly er slidt og bøjet efter en nedstyrtning ved Tunø. På billedet ses han sine forældre. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Professor opfordrer til at droppe daglige coronatal

Vejle

Stort rykind på musicalskolen i Vejle

Annonce