x
Annonce
Billund

Kromand og verdensmester ramt af kræft i hjernen - men kroen kører videre

Bent og Louise Bredvig Sandfeld er på trods af Bents kræftsygdom indstillede på at holde Filskov Kro kørende på samme niveau som altid med Louise som tovholder. Arkivfoto
Forpagteparret på Filskov Kro Louise og Bent Bredvig Sandfeld gennemlever i disse måneder en meget svær tid. Bent har fået konstateret kræft i hjernen og står nu efter operation over for en seks uger lang periode med strålebehandling og kemoterapi. Kroen køres dog videre på vanligt niveau med Louise som fast ankerpunkt.

FILSKOV: I 2013 overtog Bent og Louise Bredvig Sandfeld forpagtningen og genrejsningen af Filskov, og siden dengang er det kun gået en vej med den gamle hæderkronede kongeligt priviligerede landevejskro: Fremad!

Kroen er blevet et populært og velbesøgt mål for gæster fra nær og fjern, der nyder den gode mad og altid behagelige betjening. I 2016 etablerede Bent og Louise, der begge er passionerede fodboldgolfspillere med VM- og Europamestertitler på cv’et, deres egen fodboldgolfbane i kroens baghave.

Alt er med andre ord gået lige efter det dygtige og hårdtarbejdende forpagterpars drømmemanuskript de første fem år på Filskov Kro. Lige indtil slutningen af 2018. Her rammes Bent omkring jul efter en lang og hård arbejdsperiode af tiltagende hovedpine, ligesom han oplever en manglende evne til at holde fokus og koncentration.

- Vi tænker i første omgang, at det jo nok er stress. Ikke fordi jeg nogensinde har været ramt af stress i mine cirka 20 år i den her branche, men det lyder som det mest sandsynlige. Vi tager i januar på en 14 dages ferie til Thailand for at koble af og blive klar igen, men på ferien har jeg det også ganske skidt med hovedpine. Vi bliver enige om, at jeg skal gå til læge, når vi kommer hjem til Danmark igen for at få styr på det hele, fortæller Bent over en kop te i han og Louises lejlighed over Filskov kro.

Annonce
Lægen har sagt til mig, at hvis der er noget, jeg gerne vil, så skal jeg gøre det nu. Og så skal jeg bare være glad, hvis jeg kan gøre det igen om seks måneder og om et år. Så den måde vil vi prøve at leve efter nu.

- Bent Bredvig Sandfeld, forpagter af Filskov kro

To kræfttumorer i hjernen

Efter lægelige undersøgelser først i Give, dernæst på neurologisk i Grindsted, får Bent en MR-scanning i uge 8 på Grindsted Sygehus. I samme periode eskalerer hovedpinen, og Bent er i perioder konfus og har svært ved at finde de rigtige ord i en samtale.

- Vi får så besked fra MR-scanningen, og det er ikke godt nyt. Lægerne i Odense har set på billederne, og de er ikke i tvivl om, at jeg har en større cyste samt nogle knuder inde i hjernen. Det er cysten, der trykker på hjernen og forårsager min hovedpine, fortæller Bent, der efter nogle dage på binyrebarkhormom (for at få trykket fra cysten til at falde) bliver opereret.

Operationen gik sådan set fint nok. Det lykkes for kirurgerne at punktere cysten, men de to tumorer kan man ikke fjerne, da de er viklet ind i blodbanerne i hjernen. At fjerne dem ville ifølge lægerne kunne gøre uoprettelig skade i hjernen. Lægen fortæller også, at prøverne fra en biopsi på de to tumorer viser, at der er tale om aggressiv kræft, hvor 50 % af patienterne dør inden for to år.

- Det var meget at tage ind, og jeg var da også både forvirret og ked af det, men også indstillet på at kæmpe benhårdt for, at jeg skal være blandt de 50 %, der klarer skærene. Efter nogle dage kom jeg hjem til kroen igen og var nede og hilse på personalet. Det var dejligt at komme hjem og være sammen med vores to drenge Hjalte (6) og Noa (4), men det var også hårdt at se folk igen, fortæller Bent, der samme dag var ude at inspicere fodboldgolfbanen, som er ved at blive gjort klar til sæsonen.

Blodprop lammer højresiden

Men nye komplikationer støder til. Pludselig er hele Bents højre side lam. Han kan hverken bevæge armen eller benet, og han bliver indlagt igen - denne gang på Kolding Sygehus, hvor en MR-scanning blotlægger en blodprop, som lægerne ikke kan fjerne.

- Lige på det tidspunkt var lægerne noget pessimistiske og efterlod ikke ret meget håb. Jeg spurgte ind til, om jeg ville kunne bruge armen og benet igen, men fik kun undvigende svar. Men jeg var stædig og trænede, måske også mere end jeg burde, med de øvelser jeg havde fået, og det gav resultat. Dag for dag blev jeg mere og mere mobil til sygeplejerskernes og fyssernes store overraskelse, fortæller Bent.

Da han bliver hjemsendt, vælger har at tage hjem til sine forældre i Give, hvor der er tiltrængt fred og ro. Dagene går med længere og længere gåture, og Bents far har lavet en lille fodboldgolfbane i en maskinhal, hvor Bent kan gå og hygge sig med sin yndlingsbeskæftigelse.

- Og det var dejligt, at det fysiske blev bedre, men dette var selvfølgelig kun et lille “biprojekt”, kræften er jo stadig i hovedet, konstaterer Bent, der efterfølgende er tilbage på kroen, hvor han passer sine daglige gåture på 6-9 kilometer, den fysiske genoptræning og lejlighedsvis kigger lidt ned i køkkenet for at give et lille nap med.

”Alt kører som det plejer på kroen”

Søndag den 17. februar havde Louise og Bent samlet 130-140 venner, familie, ansatte og kolleger på kroen for at oplyse om omstændighederne omkring Bents sygdom, og for at orientere om fremtiden.

Og det er i samme ånd, at Bent har kontaktet undertegnede for en artikel i avisen.

- Det handler for mig om at få fortalt, hvad der faktuelt er sket, og hvordan det hele ser ud lige nu. Og så handler det i stor grad også om at få sat en tyk streg under, at Filskov Kro kører ufortrødent videre, selv om jeg lige nu og det næste stykke tid ligger underdrejet. Louise er her som det faste ankerpunkt, og hun vil sammen med vores mange dygtige ansatte sørge for, at alt kører, som det plejer her på kroen. Jeg vil hjælpe med det, jeg kan, og det er bare vigtigt for os at sige, at vi ikke går nogen steder lige nu. Det her er noget, vi sammen har bygget op, og det vil vi bevare, siger Bent, som tirsdag den 26. marts påbegynder et 6-8 ugers langt forløb på Odense Sygehus med strålebehandling og kemoterapi

Det store mål: At blive klar til VM i fodgolf i England i juni

De næste måneder vil Bent og Louise fokusere al deres energi på behandlingerne, og de håber inderligt, at de vil hjælpe.

- Vi har fået at vide, at succeskriteriet er, at de kan holde kræften nede. Lægerne har sagt, at de ikke kan helbrede mig. Jeg har spurgt til, om jeg kan få at vide, hvor lang tid jeg har tilbage. Men det hverken kan og vil lægen sige noget om. Jeg ved derfor ikke, hvad fremtiden bringer, men vi håber på det bedste. Til gengæld har lægen sagt til mig, at hvis der er noget, jeg gerne vil, så skal jeg gøre det nu. Og så skal jeg bare være glad, hvis jeg kan gøre det igen om seks måneder og om et år. Så den måde vil vi prøve at leve efter nu, siger Bent.

Hans første store mål er at blive klar til VM i fodboldgolf i England i juni måned, og vi er rigtig mange, der krydser fingre for, at den sympatiske kromand fra Filskov, som den fighter og verdensmester han er, både klarer de 18 huller på fodboldgolfbanen i England samt alle de andre udfordringer, der ligger og venter på ham i fremtiden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Når Danmark står sammen hver for sig

Danmark

Overlæge: - Det er fortrinsvis de unge og raske, vi har i respirator

Annonce