Annonce
Trekantområdet

Krovært fra Sdr. Bjert er til østers: Deltager om at blive "Årets Østerskok"

Det unge Aarhus-ægtepar Katrine og Emil Rask Bahr overtog i november Sdr. Bjert Kro. De er begge kokkeuddannede, og har jævnligt østers på menuen. Emil Rask Bahr glæder sig til at deltage i kokkekonkurrencen "Årets Østerskok". Foto: Peter Leth-Larsen
Værten på Sdr. Bjert Kro, Emil Rask Bahr, deltager i kokkekonkurrencen "Årets Østerskok", der finder sted finder sted til efteråret på Rømø.
Annonce

Kolding: Når "Østerskysten" får sin egen festival bliver det med deltagelse af to lokale gourmetkokke; Emil Rask Bahr, der er vært på Sdr. Bjert Kro, og Nicolai Christiansen, som er køkkenchef på Treetop Restauranten i Vejle.

Danmarks Østersfestival finder sted fra Vadehavet i syd og dybt ind i Limfjorden. Centrum for det hele bliver Rømø, hvor den store kokkekonkurrence "Årets Østerskok" skal holdes.

For Emil Rask Bahr er det første gang, han skal deltage i den anerkendte kokkekonkurrence.

- Min svigerfamilie har sommerhus på Fanø. Jeg har derfor tidligere været til "Årets Østerskok" på Vadehavsøen og har også plukket masser af østers.

- Nu får jeg selv muligheden for at deltage; det glæder jeg mig til. Saltbalancen og konsistensen på østersene på Rømø er anderledes, forklarer Emil Rask Bahr.

Han overtog i november Sdr. Bjert Kro sammen med hustruen, Kathrine.

- Vi har med jævne mellemrum østers på menuen, en spise, som gæsterne og jeg selv sætter stor pris på, forklarer kroværten, der er begyndt at tænke over sin menu med østers.

Kollegaen fra Vejle var også med i fjor og har store ambitioner denne gang.

- Jeg blev nummer to i kokkekonkurrencen sidste år; i år går jeg hele vejen, det er målet, siger Nicolai Christiansen, der sammen med teamet fra Munkebjerg er begyndt at forberede sig til festivalen.

- Vi har endnu ikke menuen helt på plads, men vi kommer helt sikkert med noget nyskabende, siger Nicolai Christiansen.

Treetop Restauranten med Nicolai Christiansen (i midten) og Malte Iglemose fik sidste år en fornem andenplads i Årets Østersfestival. D’herrer ses her sammen med dommer Mette Blomsterberg. I år går teamet på Munkebjerg efter førstepladsen. Foto: Flemming Larsen
Annonce

72.000 tons østers

I Vadehavet har man 72.000 tons, der venter på at blive spist. Og i Limfjorden findes den originale danske østers, der af topkokke allerede betegnes blandt verdens bedste.

- På trods af Danmark bogstaveligt talt vader i østers, så spiser danskerne ikke specielt mange af dem. Danmarks Østersfestival skal være med til at åbne danskernes øjne for denne fantastiske råvare, lyder det fra initiativtageren til festivalen, Povl Lønberg, der har samlet nogle af Danmarks bedste gourmetkokke til festivalen.

Festivalen vil byde på aktiviteter for børn og voksne langs hele Østerskysten, der alle skal skabe bro imellem den klimavenlige, proteinrige og velsmagende østers og danskernes middagsborde.

Annonce

Årets Østerskok

Den navnkundige konkurrence "Årets Østerskok" finder i år sted på Rømø, som ligger midt i Nationalpark Vadehavet og er omgivet af skummende hav og østers med stor velsmag. Under konkurrencen kan publikum smage topkokkes fortolkninger af østers, få fif til nemme tilberedninger, sende børnene i østerskøkkenet og komme på østers- og urtesafari.

- Jeg er stolt af at byde festivalens centrale event, Årets Østerskok, velkommen til Rømø. Jeg håber, at omverdenen for alvor får øjnene op for Vadehavsøsters og gør Vadehavet til en international gastronomisk turistdestination, siger Henrik Frandsen, der er borgmester i Tønder Kommune.

Også fiskeriminister Eva Kjer Hansen er begejstret for den nye østersfestival.

- Lige nu er Vadehavsøsters et problem for biodiversiteten, men om få år tror jeg, at de kan bidrage endnu mere til arbejdspladser inden for turisme, formidling og gastronomi. Der er et spændende potentiale, som Danmarks Østersfestival kan kickstarte, siger Eva Kjer Hansen.

Ministeren henviser til, at de 72.000 tons østers, der ligger Vadehavet, er af den såkaldte invasive art Stillehavsøsters. Dens voldsomme udbredelse truer blandt andet blåmuslingerne, så vi gør Vadehavet en tjeneste ved at spise dem.

Danmarks Østersfestival finder sted fra 12. til 14. oktober og er en videreudvikling af Fanø Østersfestival, der har kørt de sidste tre år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Jesper hænger syv kilometer julebelysning op hvert år: Han giver et stjernegodt råd til vejlenserne

Annonce