Annonce
ENERGI

Kulkraft? Nej tak. Pionerer bag verdens første havmøllepark er imponeret over udviklingen

Ørsted-ingeniørerne Torben Poulsen og Morten Larsen var i 2012-13 med til at opføre Anholt Havmøllepark med 111 vindmøller. Her fortæller de sammen med kollegaen Peter Buhl om 30 års udvikling af havvind. Foto: Ørsted
Tre erfarne ingeniører fra Ørsted gør status over en dansk energisucces.

SKÆRBÆK: - Ufatteligt, fantastisk, utroligt. De vilde og voldsomme tillægsord er i dagligdagen ikke noget, de tre erfarne og vidt berejste ingeniører hos Ørsted slynger om sig med.

Men de kom frem, da Peter Buhl, Torben Poulsen og Morten Larsen mødtes for at snakke om den tekniske udvikling af de havmøller, de selv var blandt pionererne til at opføre for 30 år siden.

Verdens første havmøllepark blev da opført ud for nord-vest-spidsen af Lolland, i Vindeby. En efter nutidens målestok lille park med 11 små 450 kW møller, der var produceret i Brande og blev sat ud på lavt, kystnært vand.

Annonce

Dengang kunne selv ikke den mest optimistiske ingeniør forestille sig, at havvind i 2022 ville være stærkt efterspurgt i hele verden som producent af både CO2-fri og billig el.

Danmark kom i årene derefter på verdenskortet, og danske virksomheder er inde på lukrative markeder i USA og Asien. De tre ingeniører fra Ørsted gør og har på hver deres måde gjort en forskel.

En rutineret trio

Vi møder den rutinerede trio hos Ørsted i Skærbæk ved Fredericia, men Morten Larsen måtte nøjes med at være med via Teams, da han var smittet med coronavirus uden dog at have mærkbare symptomer.

Peter Buhl på 68 er Senior Project Manager og har arbejdet med offshore fundamenter på projekter i Danmark, England, Tyskland og i dag især Taiwan, men også i Asien generelt. Han er i gang med at designe og planlægge installationen af fundamenter til havmøller omkring Taiwan.

Om Ørsted A/S

  • En verden, der udelukkende kører på grøn energi. Det er Ørsteds vision.
  • Ørsted A/S, tidligere Dong Energy A/S, er Danmarks største energiselskab, og en af Nordeuropas førende energikoncerner med hovedsæde i Danmark.
  • Selskabet blev dannet i 2006 som resultat af en sammenlægning af seks danske energiselskaber: Dong, Elsam, Energi E2, NESA, Københavns Energi og Frederiksberg Forsyning.
  • I 2017 skiftede selskabet navn til Ørsted, opkaldt efter fysikeren H.C. Ørsted.
  • Ørsted udvikler, opfører og driver hav- og landvindmølleparker samt bioenergi-, solcelle- og energilagringsanlæg og leverer energiprodukter til sine kunder.
  • Ørsted er det eneste energiselskab i verden med en videnskabeligt baseret målsætning om netto-nuludledning. Målsætningen er valideret af Science Based Targets initiative (SBTi).
  • Ørsted er kåret som verdens mest bæredygtige energiselskab i 2021 i Corporate Knights’ Global 100-indeks over verdens mest bæredygtige virksomheder og rangerer på klimaorganisationen CDP’s A-liste for sin globalt førende indsats mod klimaforandringer.
  • Ørsted, der har hovedsæde i Danmark, har i alt 6672 medarbejdere. Ørsteds aktier er noteret på Nasdaq Copenhagen (Orsted). Selskabet havde i 2020 en omsætning på 52,6 milliarder kroner.

Torben Poulsen på 57 har blandt andet været projektleder for vindmøllepakken på Horns Rev 2 og er nu projektleder for to vindmølleparker, der skal opstilles ud for USA’s østkyst.

Morten Larsen på 49 er en del af det Ørsted-team, som skal installere 165 møller i det, der bliver verdens til største havmøllepark, Hornsea 2, i den engelske del af Nordsøen 115 til 155 kilometer ud for Yorkshire. Parken vil få en kapacitet på 1400 MW – det er det samme, som et atomkraftværk kan præstere.

Annonce

Oceaner af knowhow

Med de nævnte projekter har man en bedre forståelse for de tre ingeniørers faglige begejstring for den enorme udvikling, havvindbranchen har være ude for. Der er ikke kun små 30 år, men oceaner af knowhow mellem deres projekter i dag og Vindebys møllepark.

- Jeg havde aldrig nogensinde forestillet mig, at vi ville komme dertil, hvor vi er i dag, siger Peter Buhl.

Det hele er blevet meget større. Dengang havde vi monopæle på 10-12 meter, i dag er rørene 12 meter i diameter.

Peter Buhl, senior projekt manager, Ørsted

- Jeg kan huske dengang, vi fik arbejdet med Vindeby. Der var entusiasme med betonarbejdet og fundamentet, der skulle sættes ud. Fra bygherrens side anså man det nærmest som strafarbejde. Man ville hellere tilbage og bygge kulkraftværker. Det siger meget om holdningen dengang, forklarer Peter Buhl og fortsætter:

- Siden har der været en fantastisk udvikling. Dong Energy (senere Ørsted, red.) var dengang et rent kulselskab og gik lige fra at være verdensmester i det til at begynde at lave offshore vind.

- Jeg havde aldrig nogensinde forestillet mig, at vi ville komme dertil, hvor vi er i dag, siger Peter Buhl. Foto: Carsten B. Grubach

- Jeg kan huske et af de første møder, vi havde om vores 2080-strategi for 12-13 år siden. Der var der 80 procent kulkraft og 20 procent vedvarende energi. Målet var så 80 procent vedvarende energi og 20 procent kulkraft i 2020.

- Jeg tænkte dengang, at det kunne da slet ikke lade sig gøre. Og det kunne det jo, for vi overskred det faktisk… Og det hele er blevet meget større. Dengang havde vi monopæle på 10-12 meter, i dag er rørene 12 meter i diameter.

Annonce

Så ingen fremtid for havvind

- Ja, det har været noget af en rejse, siger Torben Poulsen, der med nutidige briller på kan glæde sig over, at Ørsted kort før jul vandt retten til at opføre en havmøllepark på 846 MW ud for Maryland i USA.

- Jeg arbejdede for 30 år siden på land og syntes i begyndelsen, at det kostede alt for meget at sætte havvindmøller op og så derfor ikke nogen fremtid i dem. Jeg var senere så med til at opbygge Horns Rev 2, da det gik ned ad bakke med landvind, og jeg kunne så godt se, at det var vejen frem, så jeg måtte bide i det sure æble, fortæller Torben Poulsen videre.

- Møllerne kan nok ikke blive ret meget større, end de er nu, mener Torben Poulsen. Foto: Carsten B. Grubach

- Der er er siden sket noget i hvert eneste projekt, vi er vokset en generation i møllestørrelse, man har udviklet sig fagligt hurtigt. Organisationen er en helt anden i dag, vi har entreprenører til at hjælpe os, vi har intern design på mange dele, så det har været en voldsom rejse.

Annonce

Fra Vindeby til kæmpevinger

- Det har været en kæmpeudvikling, supplerer Morten Larsen.

- Når vi ser på de små møller i Vindeby, og hvor vi så står i dag. Her bliver det installationsfolk, der kommer til at afgøre, hvor store møllevingerne bliver – op til 140-150 meter lange måske. I dag har vi vinger på 108 meter. Og så bliver det spændende at se, om konceptet bliver at samle møllerne på land og så køre dem ud. Hvad der er bedst og billigst? Der kommer nye installationsmetoder.

Morten Larsen, der var med på Teams fra sin bopæl på Falster, er med i det team, der skal installere 165 møller i det, der i bliver verdens til største havmøllepark, Hornsea 2. Foto: Carsten B. Grubach

De tre ingeniører har alle bogstaveligt skrevet haft medvind i deres branche, men der har også været bump på vejen.

- Fiaskoer har der da været, men den mest seriøse er nok, at der er sket en bureaukratisering, og det er jeg ked af, siger Peter Buhl.

- Organisationerne er blevet større og større, standardpakkerne er blevet meget dyrere. Flere folk skal arbejde sammen, det er ikke altid lige let. Opgaverne er blevet større, og beslutningsprocesserne er blevet tungere, og man er ikke længere så fleksibel.

Annonce

Meget større møller

Hvor står vi med havvind om 10 år?

- Den vil blive mangedoblet og vil være en storindustri, der har spredt til stort set til hele verden. Vi har mange aktiviteter i USA, og vi har en del med Asien at gøre, siger Peter Buhl.

- Vi får meget større møller, vi snakker om 14-15 MW. Jeg er holdt op med at sige, hvad vi når til. Der vil være mere fokus på pris, vi har nedbragt kostprisen og er nede på det leje, det kostede for to år siden.

- Møllerne kan nok ikke blive ret meget større, end de er nu, for vi skal jo rent fysisk også kunne transportere dem, mener Torben Poulsen.

Morten Larsen er involveret i arbejdet med Hornsea 2, der bliver verdens største havmøllepark med 165 møller og en kapacitet på 1,3 GW. Foto: Ørsted

- Vi skal nok arbejde mere med produktionsmåden og gøre det bedre, vi har. Gøre produkterne endnu mere pålidelige og billigere. Vi har arbejdet to år i USA. Der er myndighedsbehandlingen anderledes end i Europa, og det kræver, at vi får fat i folk, der kender systemet. Vi er godt på vej og er klar til at styre de første projekter i 2023, slutter de tre Ørsted-ingeniører.

Ørsted er indtil nu involveret i otte havvindprojekter i USA. Et, Block Island Havmøllepark på 30 MW, blev sat i drift i 2016. Parken ligger cirka fem kilometer ud for Block Island, Rhode Island.

Det næste USA-projekt, der ventes færdigt, er South Fork (50/50-joint venture med Eversource) på 130 MW. Det vil blive sat i drift i 2023. Havmølleparken ligger cirka 56 kilometer ud for Long Island, New York.

Monopælsinstallation til Anholt Havmøllepark. Pælene vejede op til 400 ton. I dag arbejder Peter Buhl med pæle på op til 3000 tons. Foto: Ørsted


Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020: Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Vejle

I kan stadig nå det: Men der er ekstra run på bryllupperne på en speciel dato

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Erhverv

Lille købmandsbutik kæmper hårdt for at overleve - kunderne køber for lidt

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Annonce