Annonce
Kultur

Kulturmødet er mere folkeligt end Folkemødet

Kultur kan være en prøvelse... Kulturmødet er ikke kun debatter, men også en lang række koncerter og happenings, som her på Kulturvejen. Foto: Per Bille

Der er stadig langt op til Folkemødets deltagerantal, men på Kulturmødet på Mors er folkeligheden i virkeligheden langt tættere på - også selv om diskussionen om, hvem der er elite og parnas, som regel ender uafgjort. Igen i år satte Kulturmødet publikumsrekord - trods regnfuldt vejr - og runder snart 25.000 deltagere i de 48 timer, det varer.

Reportage: Det er en ren tilståelsessag. Meiner Nørgaard, 2. viceborgmester i Morsø Kommune, deltidstaxachauffør og DF'er, er ikke prototypen på den kulturbruger, som Kulturmødet på Mors tiltrækker. Han har engang været på Skagens Museum og var begejstret for skagensmalerne. Men moderne kunst, nej - så vil Meiner Nørgaard altså hellere se en god fodboldkamp.

Men han er her, Meiner. På Kulturmødet i Nykøbing - og det har han sådan set været alle de fem foregående gange også. Ikke kun i sin egenskab af lokalpolitiker, men også fordi DF'eren er stolt over, at folk fra resten af Danmark har fået øje på hans hjemstavn midt i Limfjorden.

Og det har Danmark. Den sjette udgave af Kulturmødet satte ny rekord med 24.000 deltagere - godt 1000 flere end sidste år, hvor vejret var strålende fra morgen til aften. I år var det til gengæld mest strålende fra oven. Massive byger gjorde deltagere våde, men formåede ikke at drukne den kulturelle appetit, som blev fodret gennem 450 arrangementer, der spændte fra de traditionelle debatter til koncerter, udstillinger og happenings.

Denne kulturelle fjællebod er på få år blevet en cocktail, der ikke kun tiltrækker fagfolk inden for kulturens egne rækker, men også et bredt publikum fra resten af landet, som prøver at være de levende beviser på, at det danske kulturliv ikke er endt i passiv streaming af amerikanske tv-serier fra hjørnesofaen.

Og selv om Kulturmødets nye direktør, Trine Bang, der kom fra en stilling som programchef for Aarhus 2017, sagde til det lokale Morsø Folkeblad, at "Kulturmødet ikke skal være en byfest", men "en national begivenhed, som skal være relevant for hele Danmark", så er den lokale interesse alt andet end usynlig. Dels på grund af de over 100 frivillige, der holder sammen på det praktiske undervejs, dels på grund af den veritable folkevandring mod mødets scener og arrangementer, som også er med til at forankre det i den lokale bevidsthed.

Kulturminister Mette Bock (LA) var den flittigste debattør på årets Kulturmøde på Mors - hun deltog i mødet fra start til slut og var med i 28 debatter. Foto: Per Bille

Det rungende ekko

Mødet lagde fra land i 2013 i en tid, hvor debatten om 'rådne bananer' og udkant for alvor begyndte at fylde i den offentlige debat. Og på alle kulturmøderne har temaet om 'provinsen kontra hovedstaden' altid ligget lige for. Som et rungende ekko har det ligget over mange diskussioner mellem frustrerede kulturudbydere i provinsen og det tilrejsende kulturparnas fra hovedstaden, der har modtaget verbale tæsk i alle hårdhedsgrader, og de udeblev heller i år.

Kulturminister Mette Bock (LA) kom til Kulturmødet med sit forslag til den kommende finanslov om at tilføre kulturlivet 400 millioner kroner. For provinspudsede briller fæstnede sig ved, at en markant del af de mange millioner er øremærket til de store kulturinstitutioner i København som Det kgl. Teater, Det kgl. Bibliotek og Nationalmuseet. Men ministeren stod vedholdende på, at forslaget - som hun understregede endnu kun var et forslag til forhandling med de øvrige partier - kommer hele landet til gode.

Den lille Liberal Alliance-terrier kastede sig med åben pande ind i mødets mange debatter - og var den suverænt flittigste deltager med i alt 28 debatter i løbet af de 48 timer. Bock var her, der og alle vegne - og levede dermed op til den standard, som folkemødegudfader Bertel Haarder grundlagde i de år, han var kulturminister. Fra årle morgen til sen aften var ministeren til stede og i gang med at diskutere sit ansvarsområde på alle ledder og kanter.

For første gang kunne mødet på Mors byde på en politisk partilederrunde, sendt direkte på TV 2 News. Foto: Per Bille
Annonce

Den blinde vinkel fra København

Fredag formiddag sneg hovedstadstemaet sig endnu engang ind - og uden om ministeren - da et panel af avisredaktører og kunstnere diskuterede, om medierne overser kunst og kultur. Efter at Jyllands-Postens chefredaktør Jacob Nybroe havde redegjort for avisens utraditionelle beslutning om at flytte hele sin kulturredaktion fra København til Viby i løbet af efteråret, trillede debatten ind i den vante cirkel, hvor hovedstadens blinde vinkler over for resten af landet blev omdrejningspunktet.

Mellem de mere eller mindre diffuse eksempler på københavneriet skar chefen for Randers Egnsteater, Peter Westphall, igennem med et konkret eksempel: I teatersammenhænge mødes han jævnligt med andre kolleger, primært fra provinsen - altid i København.

"Og da jeg foreslog, at vi i det mindste kunne mødes hver fjerde gang hos os i Randers, lød svaret fra københavnerne prompte, at "så ville der jo gå en hel dag med at komme til mødet..." Ja..." sagde Westphall med et indforstået smil, da han satte ord på den blinde vinkel fra København.

Men alligevel - selv om engagerede kulturbrugere og -udøvere nok altid vil være bekymrede og overbeviste om, at der burde være flere ressourcer til flere spændende projekter, var det alligevel som om, skyerne lettede lidt mere over mange debatter end de tidligere år. Og forfatteren Carsten Jensen afrundede hele københavner-bashing'en i mediedebatten med en klar opfordring til de provinsgæster, der sad i salen - og i det hele taget: "Skid på hovedstaden! Provinsen kan sagtens selv. I behøver ikke København, for I har så meget at byde på!"

Annonce

Da tid og luft stod stille

Diskussionen over modsætninger mellem hovedstad og provins blev uundgåeligt koblet med den om eliten. I Jantelovens hjemland - og endda i den by, hvor lovens forfatter blev født - var lysten til at blive behæftet med elite-etiketten meget lille.

Men det er netop et af de paradokser, der gør Kulturmødet til et vellykket miks, der har sikret dets succes i løbet af ganske få år. For her er eliten - men alle kan komme i kontakt med den. Det er helt i orden at prikke sin yndlingsforfatter på skulderen og komme i snak, mens man står og venter i en madkø. Som tidligere kulturminister Bertel Haarder, der var med i en mindre fremtrædende rolle i år, opsummerede:

"Man tvinges til at være i øjenhøjde med publikum, stille sig til rådighed og tale, så alle kan forstå en. Det er sundt at prøve."

Og at det kan være en oplevelse at møde politikerne uden for de elektroniske mediers sekundskarpe klipning, afslørede forfatter Hassan Preisler, der havde inviteret Dansk Folkepartis fynske kulturordfører Alex Ahrendtsen til en live-"offair"-udgave af radioprogrammet "Det næste kapitel", som han bestyrer på Radio 24/Syv. Her viste Preisler en helt særlig evne til at få sine gæster lirket op til at tale om ting, de ellers aldrig har luftet offentligt før.

I tilfældet Ahrendtsen var Preislers åbning ret kontant. Det første spørgsmål til DF'eren var en opfordring til at fortælle om sin seksuelle formåen. Det undslog Ahrendtsen sig for, men samtalen blev i stedet en meget intens og ærlig fortælling om drengen fra det kærlige socialdemokratiske hjem, der i slutningen af sin skoletid blev mobbeoffer, antændt af hans venstreorienterede idrætslærer.

Ahrendtsen fortsatte - venligt skubbet frem af Preisler - med at fortælle om sit private liv, hvor han slog fast, at han som 51-årig har opgivet tanken om at leve i et fast forhold. Politikerlivet - delt mellem Odense og København - dur ikke til at skabe det rolige forhold, han gerne kunne have ønsket sig. I den tid, Ahrendtsen fortalte, stod tid og luft stille, og publikum forlod den lille værkstedsbygning i visheden om, at de havde overværet noget, som netop kun kan finde sted her.

Annonce

En helt særlig partilederrunde

Noget helt særligt var også partilederrunden på Kulturmødets første dag. Det er første gang, at partiernes ledere - minus Lars Løkke Rasmussen, Pia Olsen Dyhr og Anders Samuelsen - havde sagt ja til at samles på Kulturmødet, og for arrangørerne var det et vigtigt skridt i retning af en form for anerkendelse, der rækker ud over kulturbrugernes rækker.

Og sådan var Kulturmødet for sjette gang en cocktail af elite og folkelig opbakning, af højtflyvende samtaler og ordløse møder med musik og teater. Kulturmødet på Mors bliver givetvis aldrig så stort som Folkemødet på Bornholm, der har rundet de 100.000 deltagere. Men de kan et eller andet på Mors, der lokker. De mange forskelligartede nedslag rammer bredt - selv når det er smalt - og skuespiller Katja Holm gjorde regnskabet op efter sine 48 timer:

"Jeg elsker Kulturmødet. Jeg føler, at jeg bliver sat ud over mig selv. Jeg vender tilbage herfra som et sundere menneske."

Annonce
Vejle For abonnenter

Så tæt var Vejle på Magasin - nu skal Bryggen overbevises om Posthusgrundens fortræffeligheder

Trafik og politi

Følg med her: Uheld på E45

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Dødsulykke i nat: 64-årig mand i voldsomt færdselsuheld

Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Hedensted

Alternativet har været en redning og et afbræk fra jobafprøvningshelvede: Nu stiller Mads op til byrådet

Børkop

Byrådet sagde ja til at bygge kommunens længste dige: Stor regning sendes videre til sommerhusejerne

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

Kultur For abonnenter

Boganmeldelse: Showtime af Sabroe

Trafik og politi

Følg med her: Uheld på E45

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

Sundhed

Læger i opråb: Bliv coronatestet ved feber og hoste

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Annonce