Annonce
Kultur

Kulturpriser modtaget med jubel: Både den gamle forfatter og den unge hitmusiker var overvældet

Jonas Hechmann, der formentlig er den vejlenser, der har den største globale lytterskare - over 100 millioner gange er hans musik streamet - fik torsdag aften "Årets initiativpris" i Vejle Kommune. Foto: Mette Mørk
Ulrik Gräs og Jonas Hechmann fik kulturpriserne, mens Halia Rahimi som den første blev "Årets disruptor". Og så fik Vejle et nyt formidabelt spillested.

Vejle: Han var overvældet, den gamle forfatter. Den havde han simpelthen ikke set komme.

- Jeg troede, det blev Henrik Elkjær. Han fortjener den, sagde Ulrik Gräs.

Men det gjorde han nu også selv for sit livslange forfatterskab på Vejle-baggrund. En række af bøger, som han endnu på den øvre side af de 80 år fortsat forlænger. Han er ingen hurtigskriver, men dog har han udgivet 26 bøger.

Annonce
Nogle priskandidater har markeret sig i Vejles kulturliv i de seneste år. Men når forfatteren Ulrik Gräs fik Vejle Kommunes kulturpris 2021, så er det i den grad for en livslang indsats i litteraturens tjeneste. Foto: Mette Mørk

- Det er en kulturpris og ikke en sportskonkurrence, så jeg håber, at man får blik for, at der er en verden af litteratur i Vejle både over- og underground, sagde han og nævnte ganske mange skribenter med Vejlerod.

Over 100 millioner streams

Den anden pris gik til Jonas Hechmann. Han er 20 år, har arbejdet med musik i fire år. Et par sabbatår efter Rosborg Gymnasium & HF er brugt på musikken og har indbragt ham over 100 millioner streams alene på Spotify plus andre musiktjenester.

- Jeg ville elske, hvis jeg kunne leve af det for evigt. Men jeg kommer fra en familie, hvor jeg godt ved, at det er klogt at have et sikkerhedsnet, siger Jonas Hechmann efter at have fået prisen.

Han overvejer at skifte adresse fra Egtved til Aarhus, og på et tidspunkt vil han gerne være arkitekt.

Men lige nu er musikken i centrum. For et år siden stoppede han som medarbejder hos Post Nord og udgav et album med ni numre, der har fået 60 millioner streams. En EP udkommer snart.

Han står selv for markedsføringen, som blandt andet består i at ringe rundt til store folk i musiklivet og bede dem tage en chance og give hans musik et lyt og eventuelt dele det videre.

- Der er mange, der udgiver musik, men det er vigtigt at gøre det måske for nogle kedelige arbejde med markedsføring. Jeg kan godt lide at ringe rundt og lave netværk, siger han.

Han er overrasket over, at han får reaktioner fra folk, der fortæller, hvordan hans musik har hjulpet dem. Det er ret stilfærdig musik, der er egnet til at køre i baggrunden eller til at lytte til, når man kommer hjem med larm i hovedet efter en hidsig dag på job eller i skolen.

USA er hans største marked, hvor nok halvdelen af hans streams er hentet. Også i Asien er der et stort publikum til hans musik.

- Jeg synes, det er surrealistisk at få sådan en pris og vildt, at der er nogle folk, som har set et potentiale i mig i et svært år for kulturen, siger han.

Coronaen har ikke slået kulturen ihjel, sagde kulturudvalgsformand Dan Arnløv Jørgensen (K), der var medvært i Vejle Kommunes livestreaming af kulturprisuddelingen torsdag aften fra studiet på musikteatrets store scene. Foto: Mette Mørk

En ny pris, "Årets disruptor", blev givet til Halia Rahimi. Hun får den for en ukuelig og engageret indsats i Nørremarkens Forenede Sportsklubber. Her har hun været gåbusleder, træner, træneransvarlig og skoleleder for Nørremarkens Get2Sport fodboldskole. Her har hun haft held til at få nogle af dem med, der ellers ikke plejer at deltage i klublivet.


Vi har lagt singlen op på en af musiktjenesterne. Jeg har gjort det hele selv, for jeg går meget op i, at der ikke er nogen, der piller ved min musik.

Gunilla Lykke Jessen


Og så fik Vejle et nyt koncertsted denne torsdag aften. Det var meget stemningsfuldt at opleve musik spillet fra Vejle Musikteaters tag af Vejle-musikere. Betty Bas, der nu bor i København, sang flot to fine sange, mens sollyset blev til måneskær.

Som den første gav et nyt Vejle-musiknavn, Gunilla Lykke Jessen, koncert fra taget af Vejle Musikteater ved uddelingen af Vejle Kommunes kulturpriser torsdag aften. Det spillested kommer vi til at se mere til, forlød det. Foto: Mette Mørk

Forinden havde duoen Gunilla, der også består af Christopher Lund Thomsen, sunget en sang.

Gunilla Lykke Jessen er 19 år, bor i Vejle og musikken er til tider ved at tage koncentrationen fra 3.g på Rosborg. Hun udsender snart en single med titlen "Loneliness Has Wone". Hun kalder sig en singer/songwriter med hang til elektronisk pop på inspiration fra Bjørk, P.J. Harvey og norske Aurora.

- Jeg har haft musik i mit liv. Det er komme af sig selv. Jeg har gået på Vejle Musikskole i otte år, hvor jeg var heldig at få en virkelig god lærer, der viste, hvordan en musikskole kan være, fortalte hun før koncerten, som hun ikke var særligt nervøs for - selv om flere havde spurgt, om hun ikke var bange for at blæse ned fra taget.

Gunilla var lige begyndt at spille koncerter, da coronaen kom. Hun håber, der snart sker lidt mere i kulturlivet. Og det kan singleudgivelsen hjælpe med.

- Vi har lagt singlen op på en af musiktjenesterne. Jeg har gjort det hele selv, for jeg går meget op i, at der ikke er nogen, der piller ved min musik, siger Gunilla.

Det, der kan ligne blomster i bunden af fotoet, er scenen på taget af Vejle Musikteater - set fra en drone. Betty Bass er i gang med en koncert, der var lige så stemningsrig som udsigten, aftenhimlen og det spæde forår. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Den ene gravede have - den anden ligger syg og har lånt krykker: Vandrekammerater tager ny udfordring næste år

Give

Smitteudbrud får nu konsekvenser på folkeskole: 14 lærere og 90 elever hjemsendt

Alarm 112 For abonnenter

87-årig døde ved brand i ældrebolig: Der var hverken røgalarm eller sprinkler i lejligheden

Annonce