Annonce
Kultur

Kun 64 dage tilbage: Den endelige skæbne for årets festival kan blive afgjort om få dage

En mere langsigtet genåbningsstrategi, der offentliggøres i næste uge, kan svare på spørgsmålet, om Jelling Musikfestival kan gennemføres i pinsen 2021 eller ej. Arkivfoto: Mette Mørk
Ny politisk aftale holder hånden under Jelling Musikfestival og andre kulturarrangører, men den afgør ikke, om der afvikles en festival i år eller ej. Her forventes den kommende genåbningsstrategi at spille en afgørende rolle.

Jelling: Med 64 dage til pinsen begynder det for alvor at blive presset for Jelling Musikfestival, som er planlagt til 20-23. maj 2021.

Endnu har festivalen ikke offentliggjort nogle artister. Billetsalget er heller ikke startet. Med de aktuelle restriktioner, smittetal og vaccineudrulninger in mente er der heller ikke noget, der tyder på, at det kan lade sig gøre at gennemføre en festival om to måneder for tusindvis af mennesker.

Dog har en ny politisk aftale sørget for, at landets festivaler kan gå i gang med planlægningen med mere ro i maverne. Således er det besluttet at forlænge kompensationsordningen for kulturarrangører til og med 30. september 2021. Samtidig er der indført en nødpulje til velgørende festivaler, der er truet af konkurs.

Hjælpepakken kort fortalt

I en pressemeddelelse forklarer Kulturministeriet den ny 500 millioner kroner store støttepakke til kulturlivet således:

"Såfremt der hen over sommeren 2021 er et gældende forsamlingsforbud, der umuliggør afvikling af festivaler og større arrangementer, har regeringen og aftaleparterne aftalt, at arrangører af større begivenheder kan få kompensation.

Aftalen er en videreførelse og forenkling af den eksisterende arrangørordning, som holder hånden under alle arrangører af store events med mindst 350 deltagere, hvis det viser sig nødvendigt at aflyse, udskyde eller væsentligt ændre arrangementerne med afsæt i et gældende forsamlingsforbud. Ordningen gælder frem til 30. september 2021.

Ud over sikkerhedsnettet indeholder aftalen en nødpulje på 30 mio. kr. til konkurstruede store velgørende musikfestivaler, som hvert år uddeler deres overskud til velgørende formål og derfor har mindre på kistebunden."

Hos Jelling Musikfestival er der glæde over aftalen, men den betyder ikke noget i forhold til, om festivalen kan afvikles eller ej i pinsen 2021.

- Det er rart, at der er enighed om, at foreningskulturen og ikke mindst festivalkulturen anerkendes som en vigtig faktor i den måde, vi lever på – og derfor må man sikre sig, at det bevares. I den sidste ende er det jo smittetal og vaccineudrulninger, der bestemmer, hvornår Danmark genåbnes, og her må vi forhåbentlig snart se, at vaccinerne rulles ud i større antal og smittetallet falder. Det er i sidste ende sundhedsmyndighederne, der tager bestik af det, og det har vi selvfølgelig stor respekt for, udtaler festivalleder Lars Charlie Mortensen.

Annonce

Afgørende genåbningsplan

I stedet for at gå i gang med den helt store planlægning, venter Lars Charlie Mortensen og resten af teamet en uges tid, hvor de formentlig bliver meget klogere på, hvad der kan lade sig gøre i pinsen.

- Jelling ligger forrest i feltet af store festivaler, der skal afvikles henover sommeren, og tiden nærmer sig, hvor det kan blive svært at kunne leverer en fuldbyrdet festival. Men vi afventer stadig og er spændt på Mette Frederiksens proklamerede genåbningsstrategi, som hun vil fremlægge den 23. marts, siger han.


I den sidste ende er det jo smittetal og vaccineudrulninger, der bestemmer, hvornår Danmark genåbnes.

Lars Charlie Mortensen, leder af Jelling Musikfestival


- Vi håber, at vi kommer til at spille en rolle i den strategi, og at vi kan få lov at lave et eller andet - og ikke mindst at festivalerne igen kan komme til at blive afviklet henover sommeren. Vi er stadig klar - også til at indgå i et tæt samarbejde med sundhedsmyndighederne for at kunne afvikle en festival eller et arrangement sikkert. Hvis ikke, er det godt at vide, at der en arrangørordning og en kompensationspakke, der kan hjælpe med, at vi kommer sikkert igennem de sidste forhindringer, så vi kan lave en festival i 2022, fortsætter han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

NPV afviser kritikken af Gammelhavn: 'Det bliver en moderne og bæredygtig by for alle aldre'

Egtved

Gourmetrestaurant glæder sig over genåbning: Men en vandskade forsinker det hele to uger

Annonce