Annonce
Vejle

Kun Løkke kender datoen, men kommunen forbereder sig på dobbeltvalg

Måske skal vi stemme både til Folketinget og Europaparlamentet samme dag. Det vil langt fra være den første dobbeltafstemning. Ved seneste parlamentsvalg i 2014 skulle vælgerne samtidigt sig ja eller nej til EUs patentdomstol. Foto: Morten Stricker/Scanpix 2015
Hvis folketingsvalget bliver slået sammen med Europa-parlamentsvalget kræver det ekstra indsats

Vejle: Måske skal vi stemme samtidig til folketingsvalg og valget til Europaparlamentet. Det forbereder Vejle Kommune sig nu på.

Muligheden for et dobbeltvalg har længe været i spil, og den seneste uge er rygterne om fælles valg til folketinget og Europaparlamentet taget til i styrke. I givet fald skulle valgdatoen blive torsdag 23. maj.

Kun én mand ved, om det er et scenarium - statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Og han har intet hvisket til sin partifælle borgmester Jens Ejner Christensen i Vejle:

- Så gode kontakter har jeg desværre ikke. Jeg ved ikke mere end alle andre. Så det er ikke på den baggrund, vi har en sag på økonomiudvalgets dagsorden på mandag, siger borgmesteren.

Erfaringer fra 2014

  • Dobbeltvalg er ikke nogen ny foreteelse for politikere og embedsmænd. Det gentages hvert fjerde år, når der er valg til byråd- og regionsråd samme dag.
  • Også når det gælder Europaparlamentsvalg, har man erfaringer. Ved det seneste valg i 2014 skulle vælgerne samtidig afgøre, om Danmark skulle tilslutte sig EUs Patentdomstol.
  • Dengang lød anbefalingen fra Indenrigsministeriet, at man så vidt muligt skulle holde de to valghandlinger adskilt. Var det umuligt, måtte man skilte sig ud af problemerne - og det var den løsning, Vejle Kommune valgte for fem år siden.
  • Valgsekretariatet lægger op til samme løsning i år. Det vil sige fælles lokaler og stemmebokse, men med tydelig markering af, hvilke valgborde og stemmeurner der hører til hvert af de to valg.

Ekstra magt til borgmester

Årsagen er ganske enkelt, at kommunen er nødt til at være parat, hvis statsministeren vælger at udskrive dobbeltvalg på tirsdag:

- Vi kan ikke organisere et sådant valg fem minutter før. Det kræver længere forberedelse. Så vi må have en beredskabsplan klar, hvis det sker, siger Jens Ejner Christensen.

Ifølge indstillingen til politikerne kan der opstå en række problemer. Det kan blandt andet blive nødvendigt at finde alternative valgsteder i enkelte afstemningsområder, hvis de to valg falder på samme dato, og det eksempelvis bliver 23. maj i stedet for den oprindelige dato for EU-parlamentsvalget 26. maj.

Med den korte frist kan man komme i en situation, hvor det samlede byråd ikke kan nå at godkende alle valgsteder. Derfor skal borgmesteren udstyres med særligt mandat til at træffe beslutning om alternative valgsteder, hvis det bliver nødvendigt.

Brug for flere frivillige

To valg på én gang kræver også ekstra mandskab - men som valgsekretariatet bemærker til økonomiudvalget, behøver de politiske partier ikke stille med dobbelt så mange valgtilforordnede som oprindelig planlagt.

I forvejen var der beregnet fire politisk udpegede til hvert valgbord. Vurderingen lyder, at man kan nøjes med to ekstra, hvis statsministeren beslutter, at vi både skal stemme til folketing- og europaparlamentsvalg på samme dato.

Annonce
Forsiden netop nu
112 For abonnenter

Jeanette og Kenneth fra Jerlev overtog Humlum Kro i februar: - Det ser meget håbløst ud lige nu

Annonce