Annonce
Kultur

Kunst ud af det blå: Annette og Lisbeth fylder Kunsthal Vejle

Annette Zierau (til venstre) og Lisbeth Bachman viser deres blå værker i købmandsautomaten "Kunsthal Vejle" på Banegårdspladsen i Vejle frem til 21. maj. De anbefaler, at man lægger vejen forbi i de mærke timer og nyder kunst i automatens indbyggede lys. Foto: Leif Baun
En del vejlensere har taget "Kunsthal" Vejle til sig. Det så man ved forslagene til årets kulturpris. Bag det pompøse navn gemmer sig en købmandsautomat, der lige nu bugner af blå kunst.

Vejle: Hun var ung og fornuftig, så hun kunne godt høre, at man ikke kunne leve af en kunstuddannelse. Hun havde ellers altid haft det kreative ved sin side. Men mere blev det så ikke til.

Det fornuftige alternativ var en bankuddannelse. Hun endte i en bank i Hamborg. Som 39-årig. Og sad og funderede: "Hvorfor tog jeg ikke springet?"

Det er aldrig for sent, og her 15 år senere er Annette Zierau kunstner på fuld tid efter en fireårig uddannelse på Aarhus Kunstakademi. Hun er økonomisk og sparsommelig. For det var næsten rigtigt, hvad hun hørte i sine grønne år: Man kan som hovedregel "ikke leve stort af kunsten".

Annonce

- Det er spændende at bruge hele sit liv på det, slår hun fast.

Nu er hun blandt de fem kunstnere i gruppen "5-klang", der fylder Kunsthal Vejle med udstillingen "Ud af det Blå". De andre er Rita Klinkby, Jill Andersen, Niels Erik Bach Boesen og Lisbeth Bachman.

Kampen med kunsten

Sidstnævnte, der også er 54 år, har heller ikke haft en helt lige vej ind til kunstnerlivet. Hun skrev, blev uddannet ved radio og tv, og en gang brækkede hun ryggen. Der er mange måder at blive stoppet på, og det her var en af de hårde.

Der var lammelser, operationer og en vanskelig vej tilbage til førlighed og aktivt liv. Men også en sti, der førte til kunst, maleri, tegning, skulptur og installationer med lyd, lys og ord. Og dermed har hun sluttet cirklen tilbage til sit udgangspunkt.

- Jeg bliver ved, fordi jeg ikke kan lade være. Jeg tænker ikke kommercielt og tager ikke imod bestillinger, for så bliver det noget, jeg skal, og det duer ikke, konstaterer hun.

Annette Zierau har det lidt på samme måde. Hun kan starte ting, der bare skal ligge i månedsvis, før "det vil laves".

Annonce

Skal dét være kunst?

- Jeg arbejder med erindringer og tænker på mine egne oplevelser. Nogle gange møder jeg selvfølgelig spørgsmålet: "Skal dét være kunst?" Jeg kan godt finde på at svare: "Så gør det selv!"

De synes, at købmandsautomaten er en sjov udfordring. De er især begejstrede for, at dens indbyggede lys gør den til en opmærksomhedssuger om natten.

- Man ser de samme ting forskelligt afhængig af ens eget humør fra gang til gang. Man får noget forskelligt ud af det, det er noget af det kunst kan. Og den skal ses i virkeligheden. Også om natten, siger de.

Udstillingen "Ud af det Blå" kan ses frem til 21. maj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Nærmede sig diskvalifikation: Carelink vandt kviktest-udbud i Syddanmark trods kritik for mangelfuld plan

Annonce