Annonce
Jelling

Kunstgave til Byens Hus: Tre stykker træ pryder nu væggen

Frivillige fra Byens Kunst har ophængt nyt kunstværk i Byens Hus, som lørdag fylder 10 år. Foto: Anders Kynde
I anledningen af 10-års jubilæet i Byens Hus er der skænket et større kunstværk, lavet af den lokale kunstner Søren Bjælde.
Annonce

Jelling: Godt nok har coronaen sat en stopper for den store fejring af 10-års jubilæet i Byens Hus.

Men det forhindrer ikke Byens Kunst i at skænke en gave til Jellings kulturhus, hvor kunstforeningen holder til på første sal.

Derfor mødte en gruppe frivillige fra Byens Kunst tirsdag formiddag op i huset for at opsætte et kunstværk, der er lavet af den lokale kunstner Søren Bjælde.

Træplankerne kan give associationer til præparerede trærester fra middelalderen og vikingetiden. Foto: Anders Kynde

- Baggrunden for at give en fødselsdagsgave til Byens Hus er dels, at vi som kunstforening har fået udstillingsplads og værkstedsmuligheder i huset, og dels, at vi måtte coronaaflyse vores forårsudstilling og dermed kunne bruge sparede udstillingsudgifter til denne gave, fortæller Lars Nørgaard, bestyrelsesmedlem i Byens Kunst.

- Planen var egentlig at dække kunstværket til med tæpper og vente med offentliggørelsen til en lille ceremoni i forbindelse med 10-års jubilæet på lørdag. Men selvom arrangementet er aflyst, vil vi altså gerne give gaven alligevel, siger han.

Annonce

Abstrakt

Kunstværket består af tre stykker træ. To lange og et rundt stykke. Med en stiksav er de udskåret i træplanker, herefter pudset og overfladebrændt for at få årerne frem, inden de til sidst er behandlet med olie.

- Værkerne er betydningsmæssigt neutrale i den forstand. at det ikke er eksempelvis billeder, der fortæller om en rejse til Irland, som ellers er karakteristisk for Søren Bjældes farverige træsnit og malerier, forklarer Lars Nørgaard.

- De er grafiske, abstrakte figurer med mange associationer til for eksempel afrikansk kunst eller præparerede trærester fra middelalderen og vikingetiden, som kan ses på museer. Vi synes, de passer ind i Jelling som historisk by.

Søren Bjælde

  • Født i 1952
  • Bor i Jelling
  • Uddannet kemiker og historiker
  • Arbejder med alt fra keramik til grafik, udsmykninger, maleri og illustrationer
  • Udstillinger i en lang række lande udover Danmark, heriblandt Tyskland, Ukraine, USA, Sydkorea og Indien
Der skulle en lift til, for at trækunsten kunne hænges på plads. Foto: Anders Kynde

- Faktisk er det lavet tilbage i 2011. Vi vidste, at Søren Bjælde havde nogle større ting liggende, som ikke var udstillet nogen steder, så vi har købt tre af stykkerne af ham, siger han.

Søren Bjældes kunstværker hænger nu på den høje væg ved Byens Café og Byens Kunst.

Byens Kunst hed oprindeligt Jelling Kunstforening og blev stiftet i 1982. Foreningen skiftede navn i forbindelse med flytningen til Byens Hus i 2014, efter at man var blevet hjemløs, da Kongernes Jelling skulle bygges om.


Vi synes, de passer ind i Jelling som historisk by.

Lars Nørgaard, Byens Kunst


Og her hænger de så. To lange planker vertikalt til højre og det runde stykke på det horisontale område mellem Byens Kunst og Byens Café. Foto: Lars Nørgaard
Søren Bjælde står bag kunstværket. Foto: Anders Kynde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Hundeejer efterlod Annette blødende efter angreb fra schæfer: - Hvordan kan man få sig selv til det

Annonce