Annonce
Vejle

Kunstner forærede Vejle Kommune kunstværk: Brobyggeren skal rejse penge til udsatte vejlensere

Kunstner Henrik Busk Andersen forklarer sine tanker bag Brobyggeren for Lillian Stephansen, daglig leder af Café Parasollen, og Gitte Frederiksen (V), formand for voksenudvalget. Foto: Palle Søderberg
Den nordjyske kunstner Henrik Busk Andersen har valgt Café Parasollen som modtager af overskuddet fra salget af miniature-udgaven af Brobyggeren.

Vejle: - Helt ærligt, jeg er dødtræt af selvfede kunstnere, hvis kunst koster flere hundredetusind, og jeg er træt af kunst i det offentlige rum, som ikke får os til at stille spørgsmål. Mit håb er, at Brobyggeren vil afstedkomme spørgsmål, og at den vil bygge bro mellem mennesker og fra rig til fattig.

Sådan lød det fra kunstner Henrik Busk Andersen, da hans kunstværk Brobyggeren søndag blev afsløret på plænen ved Mølholm Kirke, hvor ideen til den 120 kilo tunge kobberskulptur blev født i påsken.

- Jeg var inviteret med på et afbud til at udstille i sognehuset i Mølholm. Ud fra samtaler med jeres præst, Erik Steen Nielsen, kom ideen om at lave en skulptur til Vejle og til vejlenserne, fortalte Henrik Busk Andersen om det utraditionelle kunstprojekt, som kommer til at rejse penge til værestedet Café Parasollen i Vestergade.

Det vil ske gennem salg af mindre modeller af Brobyggeren til 1500 kroner stykket, hvoraf 600 kroner går til Café Parasollen.

- Når momsen og de 500 kroner, det koster at få støbt figuren og 100 kroner til forhandleren er trukket fra, går resten ubeskåret til Café Parasollen. Jeg får ikke selv en krone, fortalte Henrik Busk Andersen.

Han har tidligere lavet et lignende arrangement i Struer, hvor der på fem måneder blev skaffet 125.000 kroner til et lokalt socialt projekt.

Brobyggeren

Brobyggerens positur med udstrakte arme er inspireret af Vejlefjordbroen.

Figurens rygsøjle er en række bølger, som er inspireret af det kendte byggeri ved fjorden.

Fødderne danner et V for Vejle.

På skulpturens sokkel står blandt andet: "Brobyggeren er skabt med det formål at visualisere, at det på alle planer i livet må være vigtigere at bygge bro end opføre mure..."

Valgte selv Café Parasollen

- Nu har jeg lagt det ud til vejlenserne, og så er det op til dem, hvor mange små brobyggere de vil købe, men jeg håber da, at vi kan rejse mindst lige så mange penge her som i Struer - og gerne flere , lød det fra Henrik Busk Andersen, der selv har peget på Café Parasollen som modtager af overskuddet fra salget af de små modeller af Brobyggeren.

- Parasollen har et værdigrundlag, som jeg godt kan lide, og så kan jeg godt lide ideen om en parasol, man holder over mennesker, som har brug for, at der lige bliver skærmet for dem, fortalte Henrik Busk Andersen, der over for de flere hundrede gæster, som havde fundet vej til Mølholm Kirke, afslørede, at han samtidig ville forære ophavsretten til Brobyggeren til Vejle Kommune.

- Jeg skal ikke tjene noget på det her, men jeg håber, at mange vejlensere vil støtte projektet, lød det fra Henrik Busk Andersen.

De små modeller af Brobyggeren kan foreløbig kun købes ved Mølholm Kirke og i Det Lille Galleri på Rolighedsvej.

- Du må gerne skrive, at vi gerne vil have endnu flere forhandlere. De kan bare henvende sig til mig, lød det fra Henrik Busk Andersen, der kan kontaktes via Galleri Busk Andersen i Aabybro.

Annonce
Forsiden netop nu
112

Campinghytten var fuld af tyvekoster: Retten udviste de to gerningsmænd

Annonce