Annonce
Kultur

Kunstner ved afsløring af Brobyggeren: Jeg håber, den bliver stjålet

Trioen bag Vejles nye skulptur. Fra venstre er det kunstner Henrik Busk Andersen, galleriejer Christian Hansen og sognepræst Erik Steen Nielsen. Foto: Mette Mørk
Fredag blev sløret løftet for Brobyggeren, der fremover kan ses på det yderste af molen på Vejle Lystbådehavn.

Vejle: Det er ikke hver dag, man hører en giver udtrykke ønske om, at hans gave vil blive stjålet. Men det var, hvad den nordjyske kunstner Henrik Busk Andersen gjorde, da han sammen med borgmester Jens Ejner Christensen (V) fredag formiddag afslørede sin gave til Vejle - en halvanden meter høj og 100 kilo tung skulptur af bronze.

- Nu håber jeg, at der kommer en tyveknægt forbi og stjæler den for bronzeværdien, for så får vi endnu mere omtale og PR, lød det fra Henrik Busk Andersen, da hans skulpturgave Brobyggeren blev afsløret for de omkring 70 vejlensere, der var mødt frem til afsløringen.

Her sælges Brobyggeren

Brobyggeren er udover skulpturen på molen i lystbådehavnen også et socialt projekt, hvor overskuddet af salget af mindre modeller af Brobyggeren går til Cafe Parasollens sociale arbejde.

De mindre modeller kan foreløbig købes syv steder i Vejle.

  • Mølholm Kirkekontor, Niels Skousvej 13A, Vejle.
  • Dansk Kunstgalleri, Ørstedsgade 27, Vejle.
  • Vejle Kunstmuseum, Flegborg 16-18, Vejle.
  • Kulturmuseet Spinderihallerne, Spinderihallen 11, Vejle.
  • Danmark og Norden, Foldegade 17, Vejle.
  • Kræs, Stationsvej 5, Jelling.
  • Restaurant Remouladen, Stævnen 55, Vejle.

Brobyggeren har desuden sin egen hjemmeside, hvor der er flere informationer om værket og tankerne bag. Hjemmesiden hedder www.brobyggeren-vejle-dk.

- Kunst skal hjælpe

- Det er fedt at se så mange i dag, og jeg kunne ikke forestille mig noget bedre sted end her mellem de to karakteristika, jeg tænkte på, da jeg skabte Brobyggeren: Vejlefjordbroen og Bølgen, lød det fra Henrik Busk Andersen.

Han kom også ind på sine tanker bag gave til Vejlen og det sociale aspekt bag salget af minimodeller af skulpturen.

- Bryggeren gav Den lille Havfrue i gave til København, men jeg ville ikke bare give et styk bronze til glæde for min egen selvfedme. Kunst skal bruges til at hjælpe og skal ikke kun være for de rige, der har råd til en båd her i havnen.

- Kunsten skal hjælpe den lille. Den skal hjælpe den lille pige med svovlstikkerne, som står og kigger ind i de varme stuer. Kunsten skal få os til at åbne døren og lade den lille pige komme ind i varmen. Det er det, Brobyggeren skal, og den skal få os til at tænke.

- Den skal få dig, der har mistet kontakten med et menneske, til at gribe telefonen og ringe til vedkommende, for det her liv er for kort til at bygge mure - lad os nu bygge broer i stedet, lød det fra Henrik Busk Andersen.

Annonce

Kunstner insisterede

Sognepræst ved Mølholm Kirke Erik Steen Nielsen fortalte, at det faktisk var et rent tilfælde, at Henrik Busk Andersen kom til Vejle, da han blev inviteret til at udstille i kirken tidligere på året.

- Det hele begyndte med et tilfælde og et afbud. Henrik kom med på et afbud, og det var med hjælp fra Christian (Hansen, der driver Dansk Kunstgalleri i Vejle, red.), at der blev bygget bro til Henrik. Tak for det, Christian, og tak til Henrik for Brobyggeren og for tanken bag. Og tak, fordi du insisterede. Det er takket være din insistering på, at "det her, det gør vi", at vi er kommet frem til at kunne afsløre Brobyggeren i dag, lød det fra Erik Steen Nielsen.

Han kunne samtidig kunne fortælle, at man nu er oppe på syv algssteder for de mindre modeller af Brobyggeren, hvor overskuddet går ubeskåret til Cafe Parasollen.

Borgmester Jens Ejner Christensen (V), der fik lov at stå for selve afsløringen, takkede på byens vegne for gaven.

- Skulpturen passer perfekt ind her her med sine udstrakte arme parallelt med broen. Henriks mission er, at Brobyggeren vil hjælpe til at bygge bro mellem mennesker, og det skal også være mit håb. Tak for gaven, der tilføjer endnu en attraktion til Vejle, lød det fra Jens Ejner Christensen.

Omkring 70 vejlensere trodsede slud og blæst for at overvære afsløringen af Brobyggeren fredag. Foto: Mette Mørk
Brobyggeren kigger ind mod Vejle med armene strakt ud nord/syd og hænderne pegende øst/vest. Foto: Mette Mørk
Sognepræst Erik Steen Nielsen fortalte, at det var et heldigt tilfælde, der førte til, at Vejle fredag kunne tage imod kunstnergaven. Foto: Mette Mørk
Pladen på soklen fortæller, hvordan kunstværket blev til og om tankerne bag. Foto: Mette Mørk
- Kunst skal hjælpe den lille, lød det fra kunstner Henrik Busk Andersen ved afsløringen fredag. Foto: Mette Mørk
Afsløring af Brobyggeren. Foto: Mette Mørk
Afsløring af Brobyggeren. Foto: Mette Mørk
Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

Kultur

Prisfest for foreningsliv udvides med kultur: Nu kan du indstille dine kandidater

Alarm 112

Politiet blev kimet ned: Der kørte en ung mand over Vejlefjordbroen på et elløbehjul

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Vejle For abonnenter

Gør dig klar til fem måneders støj-inferno i midtbyen: Fra denne dato går det løs, når der skal bankes pæle i til nyt byggeri

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Annonce