Annonce
Kultur

Kunstner vil give en gave: Brobyggeren kan blive en nyttig indbygger

Den 9,5 centimeter lille skulptur i bronze har store kræfter. Den er skabt med tanke på Vejlefjordbroen og byggeriet Bølgen, der anes i baggrunden. Henrik Busk Andersens tanke er, at den lille version kan sælges, så overskuddet går til gode Vejleformål. En større, 115 centimeter høj udgave vil han skænke kommunen ganske gratis. Foto: Leif Baun
Kunstneren Henrik Busk Andersen har tilbudt Vejle en skulptur i stort format som gave. En miniudgave skal sælges til gode formål. Selv arbejder han ganske gratis i projektet, der begyndte i Mølholm.

Vejle: Man kan godt være stærk, selv om man er lille. Den rå bæredygtighed stråler ud af Brobyggeren - en 9,5 centimeter lille bronzeskulptur skabt af kunstneren Henrik Busk Andersen. Kræfterne kom hurtigt, for den er født i Vejle 11. april 2019.

- Ideen opstod i samtaler med sognepræst Erik Steen Nielsen, da jeg skulle lave en påskeudstilling i Mølholm, fortæller Henrik Busk Andersen.

Da først figuren var skabt, fik han også den tanke, at Brobyggeren kunnegøre et stykke arbejde på Vejleegnen. Han har tilbudt Vejle Kommune en stor version af skulpturen, støbt af 120 kilo bronze. Den er 115 centimeter bred og 122 centimeter høj. Men samtidig skal en lille version af figuren sælges til fordel for gode formål. Selv vil han arbejde ganske gratis.

Når man har succes som maler og sælger godt, og der er mere tilbage, så skal man overveje, hvad man vil med resten. Dem, der tjener godt på kunsten, kan man spørge: Hvad er så deres bidrag til samfundet? Det er jo samfundet, der har skabt min velfærd.

Henrik Busk Andersen

Går til gode formål

Skulpturen skal koste 1500 kroner pr. styk. Når momsen er løftet af, der er fradraget 500 kroner til støbeomkostninger og 100 kroner til det sted, der sælger kunstværket, vil der ifølge Henrik Busk Andersen være 600 kroner pr. solgt figur, der kan bruges til et eller flere på forhånd udpegede formål.

- Det kan være en handicaplegeplads i Vejle, et nyt springvand i skolen, et toilet i en hal eller til at støtte, at børn kan spille fodbold eller deltage i cykelløb. Eller noget helt sjette. Den kunne måske også bruges til en kåring som "årets brobygger". I så fald vil jeg donere en figur hvert år, siger Henrik Busk Andersen.

Samme metode har han brugt i Struer, hvor han har lavet en "Vestjyde", der står på havnen i Struer. Salget af den lille version dér har på tre måneder samlet 100.000 kroner til velgørenhed. Tilsvarende projekter er i gang andre steder, blandt andet i Ringkøbing.

- De to brobyggere, den store og den lille, skal hjælpe hinanden. Der vil være mere power i salget af den lille, hvis den store står i byen, siger han.

Kunsten skal vise varme hænder

Figurerne er allerede fremstillet, og projektet koster ham omkring 140.000 kroner. Derfor er spørgsmålet selvfølgelig:

Hvorfor i alverden arbejder du gratis?

- Jeg har penge nok til ikke at købe et Rolex-ur. Jeg vil være stolt af at have mine værker stående på offentlige steder, siger han. Kunsten skal vise sine varme hænder og gå ind og blande sig i stedet for kun at være for de rige. Når man har succes som maler og sælger godt, og der er mere tilbage, så skal man overveje, hvad man vil med resten. Dem, der tjener godt på kunsten, kan man spørge: Hvad er så deres bidrag til samfundet? Det er jo samfundet, der har skabt min velfærd, forklarer Henrik Busk Andersen.

Den store figur er under støbning. Den vil under alle omstændigheder blive vist ved Mølholm Kirke. Den ventes at være færdig om tre måneder. Den store og den lille version er ikke helt ens. Det gør ifølge kunstneren ikke noget. Alt skabes ved håndkraft og må derfor gerne være forskelligt. Den lille figur er fra starten skåret i ler. Den store er i begyndelsen formet i flamingo.

Henrik Busk Andersen er født i 1967. Han blev udøvende billedkunstner som 16-årig og har i en snes år levet af sin kunst. Han forhandles af otte gallerier i Danmark og har doneret til blandt andet Børns Vilkår, Kræftens Bekæmpelse og Julemærkehjem.

Det nye folkefærd Brobyggerne

Brobyggerskulpturerne står med udstrakte arme, inspireret af Vejlefjordbroen, for Vejle er jo fjordens by. Rygsøjlen har takkede udvækster, der er bølgerne i fjorden. Den står på fødderne, så de danner et V for Vejle.

Vingefanget er større end højden og dens hjerte drøjt. Den er her for at forbinde den der har med den, der ikke har, forklarer kunstneren bag skulpturen, Henrik Busk Andersen.

Den store version vil være 115 centimeter høj, den lille er cirka 9,5 centimeter.

Ideen er, at figuren sælges for 1500 kroner. Når moms, støbeomkostninger og 100 kroner til den sælgende butik er fratrukket, bliver der 600 kroner til gode formål i Vejle.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce