Annonce
Kultur

Kunstneren, der har sat Vejle i brand: Se det store billede - eller træk dynen over hovedet

- Mit mål var at skabe noget spektakulært. Noget, som ingen havde set før. Med temaet i baghovedet skabte jeg de flammende fjer, som værket også hedder. "Flaming Feathers", forklarer Junette Bay om udsmykningen op til Fønix Kulturnat. Foto: Mette Mørk
Junette Bay har lavet kunst i mange år og er efterhånden vant til modvind. Den seneste uge har hun delt vandene med sit værk "Flaming Feathers".
Annonce

Vejle: "Mit mål var at skabe noget spektakulært."

Ordene kommer fra den lokale kunstner Junette Bay. Hun står bag de 2000 fjer i alskens farver, der i denne uge pryder Vejles gågade og reklamerer for fredagens "Fønix Kulturnat".

Hun har dog aldrig haft tanken, at nogen kunne få det dårligt af dem.

Det fik Morten Høy, der bor oven på Noa Noa-butikken. Forleden fortalte han til avisen, hvordan han - efter flere år uden anfald - fik et epileptisk anfald af kunstværkets hidsige lysglimt hjemme i sin stue.

Med hans ord bimlede og bamlede det.

Lige nu udstiller Junette Bay også farverige rengøringsdunke med såkaldte coronaord som værnemidler og smittetryk på Vejle Kunstmuseum. Arkivfoto: Mette Mørk

- Det var aldrig meningen, siger Junette Bay.

- Jeg er selv førtidspensionist og ved godt, hvordan man kan blive påvirket af lys, lyde og lugte. Men jeg har altså ikke som sådan tænkt særlig sårbarhed ind i projektet, tilføjer hun.

Annonce

Dyr og rengøringsdunke

Junette Bay laver kunst i mange afstøbninger, men er lige nu optaget af materialet plastik. Fjerene er mere præcist lavet i polyetylentereftalat.

De seneste måneder har hun placeret små dyr rundt i hele byen.

Og lige nu udstiller hun farverige rengøringsdunke med såkaldte coronaord som værnemidler og smittetryk på Vejle Kunstmuseum.

Hun står også bag det store mønstrede maleri på Vejle Musikteater.


Det hænger i øvrigt kun en uge. Det kan man nok holde til. Ellers... hvis jeg selv er træt af noget, så tager jeg ørepropper i ørerne, eller trækker dynen over hovedet. Så det kan man jo også gøre.

Junette Bay, kunstner


Og senest fik hun så opgaven at udsmykke midtbyen op til kulturnatten.

Kulturnatten har temaet Fønix-fuglen, som er et symbol på, hvordan handelslivet - ifølge handelstandsforeningen City Vejle -  nu rejser sig fra asken og en svær periode med den verdensomspændende coronavirus.

- Mit mål var at skabe noget spektakulært. Noget, som ingen havde set før. Med temaet i baghovedet skabte jeg de flammende fjer, som værket også hedder. "Flaming Feathers", forklarer Junette Bay.

Annonce

Masser af wow-effekt

Hun er selv stolt af resultatet.

- Meningen var at lave en brændende midtby, og det er efter min mening lykkedes, siger hun.

- Når man for eksempel kører ned ad Koldingvej og kigger ind mod centrum, ser det helt vildt ud. Så ligner det et flammehav. Så jeg synes selv, at jeg er kommet i mål med at lave noget helt specielt og dragende. Der er masser af wow-effekt, mener kunstneren.

Og det har hun ret i.

Værket er omdiskuteret - og deler vandene. Det ser man blandt andet ud fra de kommentarer, der er kommet til artiklen om Morten Høy og hans epileptiske anfald.

Mange er begejstrede for fjerene, andre det stik modsatte. En går så vidt som at notere, at de ligner noget fra et brasiliansk slumkvarter. Bum.

Annonce

Aldrig haft så travlt

Hvad siger du til debatten?

- Jeg har fået meget positiv respons, men har godt hørt det modsatte. På en måde synes jeg nok, at det er ærgerligt, at nogen sidder hjemme i stuen og brokker sig. Jeg synes hellere, at de skulle se det store billede og være glade for, at der sker noget nyt i deres by, svarer Junette Bay.

- Det hænger i øvrigt kun en uge. Det kan man nok holde til. Ellers... hvis jeg selv er træt af noget, så tager jeg ørepropper i ørerne eller trækker dynen over hovedet. Så det kan man jo også gøre, foreslår hun.

Kunstneren har tidligere oplevet modvind. Da hun lavede bemeldte dyr og placerede dem rundt i byen, blev hun af en kvinde kaldt for miljøsvin.

- Men jeg står 100 procent på mål for min kunst. Og faktisk har jeg aldrig haft så travlt som nu...

Junette Bay er 44 år. Hun er indfødt vejlenser med en 15 år lang afstikker til København. Hun er uddannet designer og står også bag arrangementet Upcomers i Spinderihallerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Delvis genåbning af efterskoler: Storebror pakker tasken, mens lillesøster må blive hjemme

Annonce