Annonce
Vejle

Kunstnernes drøm opfyldt: Endelig får de et hus

Kunstnernes nye hus kaldes Toldboden. Den åbnes officielt fredag 21. juni klokken 17. Det ligger på Toldbodvej 6, som her ses bag Stine Ofelia Kildevang. Foto: Leif Baun
Professionelle kunstnere i Vejle har længe efterlyst et sted at være. Fredag 21. juni åbner sådan et sted. Toldboden bliver en prøve i foreløbig et lille års tid.

Vejle: "Endelig", står der i pressemeddelelsen.

Man fornemmer, at det er på tide, at kunstnerhuset Toldboden åbner fredag 21. juni klokken 17.

Bygningen Toldbodgade 6 bliver fremover hjemsted for op til otte professionelle kunstnere fra Vejle. I samarbejde med Vejle Kommune er der skabt et sted, hvor der er en blanding af værkstedspladser og udstillingslokaler.

- Det har været et ønske gennem mange år. Når Billedkunstrådet og kunstnerne mødes, har det flere gange været efterlyst. Kunstnerne har manglet det sted, siden omlægningen af Spinderihallerne gjorde det for dyrt at være dér, fortæller en af de aktive i Toldboden, Stine Ofelia Kildevang.

Da tanken nok en gang blev nævnt på et af de årlige et-to dialogmøder i maj 2018, blev der nedsat en arbejdsgruppe. Siden dannede kunstnerne efter krav fra kommunen en forening ved navn "Sammenslutningen af professionelle kunstnere i Vejle Kommune", og i februar i år overtog den lejemålet.

Annonce

Toldboden viser ny kunst

Fredag 21. juni klokken 17 åbner Toldboden med taler af blandt andet byrådsmedlem Dan Arnløv Jørgensen (K), der er formand for kultur- og idrætsudvalget.

Desuden vil følgende kunstnere udstille:

  • Kate Kanstrup Nielsen
  • Anette Hornskov
  • Ellen Susanne Baldus
  • Helle Koch
  • Flemming Jarle
  • Marianne Schneider
  • Stine Ofelia Kildevang.

Kunstnere bliver testet

- Det har taget tid at blive klar til åbning, for foreningen er frivilligt arbejde ved siden af de ting, vi ellers har. Vi har fået lovning på at kunne være her frem til 1. februar, hvorefter lejemålet kan opsiges med tre måneders varsel, oplyser Stine Ofelia Kildevang.

Bygningen ligger i et område, der med tiden kan ventes inddraget i udviklingen omkring Vejle Havn.

- Vi bliver testet af kommunen. Den vil se, hvad vi gør med stedet, og om det vil kunne indgå i andre sammenhænge. Vort mål er at give samtidskunsten bedre vilkår og arbejdsforhold i Vejle Kommune. Det får man blandt andet i et kunstnerisk miljø. Udstillingsdelen giver mulighed for, at stemmer udefra kan komme til orde, og vi vil kunne byde på artisttalk eller andre møder med kunstnere, bemærker hun.

Nogle blev sorteret fra

Op til otte kan leje sig ind ad gangen, og der er endnu en plads ledig.

"Professionel kunstner" defineres af foreningen på den måde, at man enten skal være uddannet på et kunstakademi, en designskole eller arkitektskole - eller være medlem af Billedkunstnernes Forening (BKF) eller lignende. Det har faktisk sorteret en del fra, som gerne ville leje sig ind i Toldboden.

Toldboden er åben lørdag den 22. juni til mandag den 24. juni mellem klokken 13 og 16. Derefter frem til 14. juli ved henvendelse på 21 26 38 58 eller 31 10 05 94.

Stine Ofelia Kildevang fortæller, at Toldboden består af otte pladser, som professionelle kunstnere fra Vejle Kommune kan leje sig ind på, mens den anden halvdel af lokalet kan bruges til udstillinger, også med kunst udefra. Foto: Leif Baun
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se kortet: 16 veje er fortsat helt eller delvist lukkede på grund af regnen

Annonce