Annonce
Egtved

Kunstudstilling: Tysker kalder Egtvedpigen Adela

Kunstneren Udo Würtenberger har blandt andet ladet symboler for solen og dens kraft spille en rolle i nogle af træsnitsværkerne. Og mon ikke også, at netop solen, på mere end én måde, spillede en stor rolle for den unge rejsende pige fra bronzealder. Foto: Miley-berlin
I Egtveds Fest- og Kulturuge fra 5. til 14. april, vil man kunne opleve kunstværker med udgangspunkt i Egtvedpigen skabt af kunstneren Udo Würtenberger fra Berlin.

Egtved: Den tyske billedkunstner Udo Würtenberger stammer oprindeligt fra Schwarzwald, hvor Egtvedpigen ifølge Nationalmuseets forskere også skulle have sin oprindelse. For ham har historien om Egtvedpigen og hendes rejser været til stor inspiration.

Derfor har han skabt en serie af farvede træsnit, som nu får lov til at leve deres helt eget liv i Egtved for en stund, når de udstilles på Egtved Museum under Fest- og Kulturugen fra 5. til 14. april.

Jeg har kaldt pigen, der er begravet i Egtve, for Adela.

Udo Würtenberger, billedkunstner fra Berlin

Altid drømt om det

Udo Würtenberger, som i dag er bosat i Berlin, har længe ønsket sig at få lov til at udstille sine 18 træsnit med Egtvedpigen i centrum, i netop Egtved.

- Jeg kom i kontakt med museet i Egtved via Siegfried Matlok (dansk-tysk journalist og forhenværende chefredaktør ved avisen Der Nordschleswiger, red.), og så fandt vi frem til, at jeg kunne udstille i Egtved ved Fest- og Kulturugen. Så det er jeg rigtigt glad for, lyder det fra Udo Würtenberger, der i en den modne alder af 80 år, er fuldstændig frisk på at skulle udstille i Danmark.

Og ikke blot er det hans værker, der beriger Egtved med deres besøg, men også Udo Würtenberger selv kommer til byen. Både for at hænge sine værker op og for at tage del i åbningen af udstillingen.

Annonce

Og hvorfor Adela

I Udo Würtenbergers kunstneriske univers, har Egtvedpigen - med måske samme oprindelsesområde som han selv - fået sit eget navn, nemlig Adela.

- Jeg har kaldt pigen, der er begravet i Egtved for Adela, fordi hun måske var en slags adelig, forklarer Udo Wurtenberger.

Ifølge museumsinspektør for arkæologi ved Vejle Museerne Katrine Balsgaard Juul havde man i bronzelalderen endnu ikke betegnelsen, adelig, men, at Egtvedpigen havde en høj status og spillede en væsentlig rolle i sin samtid, er noget, man rent arkæologisk ikke er i tvivl om. Egtvedpigen var altså ikke en "frøken hvem-som-helst", og det er netop her, Udo Würtenberger med sin kunstneriske frihed, har ladet hende "døbe" Adela.

I kunstnerens 18 farvede træsnit følger man denne Adela på hendes rejser, hvor kunstneren forestiller sig, at hun sikkert på sin vej har passeret dyr som bjørne og ulve. Han har også ladet symboler for solen og dens kraft spille en rolle i sin motivverden.

Egtvedpigen på sine rejser, hvor Udo Wurtenberger forestiller sig, at hun sikkert på sin vej har passeret dyr som bjørne og ulve. Foto: Miley-berlin
Annonce

Et dansk-tysk samarbejde

Udstillingen på Egtved Museum er tilvejebragt i samarbejde med Den Tyske Ambassade, og er dermed blevet til et dansk-tysk kulturelt samarbejde.

Derfor vil man på udstillingens officielle åbningsdag, udover fra kunstneren selv, også kunne opleve ord fra Vejle Kommunes borgmester Jens Ejner Christensen, fra Kulturchef ved Den Tyske Ambassade Lasse Rodewald og fra formand for Egtved Museumsforening Hans Jørgen Ladefoged.

Udstillingen "Adela, eine Reisende" bliver officielt åbnet fredag 5. april klokken 15 på Egtved Museum, og herefter kan man fra 6. til 14. april på egen hånd kunne gå på opdagelse i Egtvedpigens eller Adelas rejser gennem landskabet og livet.

Træsnit udført af den tyske kunstner Udo Würtenberger kan opleves i Egtved fra 5. til 14. april. Foto: Miley-berlin
Annonce

Dansk, tysk, dansk, tysk...

Som et ekstra lille kuriosum, kan til historien føjes, at der i denne tid hersker en videnskabelig strid om, hvorvidt Egtvedpigen måske alligevel er fra Danmark. I 2015 fandt forskere fra Nationalmuseet via såkaldte strontiumanalyser frem til, at Egtvedpigen formodentlig stammede fra Schwarzwald-området. Men i marts måned 2019 har et nyt studie fra forskere ved Aarhus Universitet, åbnet op for muligheden for, at Egtvedpigen måske alligevel kunne være af dansk oprindelse.

Forskere på Nationalmuseet holder dog stadig fast i teorien om, at den unge kvinde, som man har fundet begravet i en høj ved Egtved, var af sydtysk oprindelse.

Træsnit udført af den tyske kunstner Udo Würtenberger kan opleves i Egtved fra 5. til 14. april. Foto: Miley-berlin
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Se videoanalysen: Endelig vandt VB - fredag aften blev det til en fortjent sejr over FC Nordsjælland

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Navne

Når røgkanonen fyres af ved et uheld, kan Lotte nulstille systemerne

Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

VEJLE For abonnenter

Træerne bliver væltet langs Fredericiavej - samtidig fortæller kommunen stolt, at 'vi skaber grønnere byrum': Læs hvordan det hænger sammen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Kultur

Kød-fri festival deler vandene: 'Hold fingrene fra vores kød'

Annonce