Annonce
Vejle

Kunstværker kom på deres første rejse i 64 år

Højt at flyve - men heldigvis ikke dybt at falde. Løftet fra fundament til lastbil gik fint. Foto: Mette Mørk
Granitskulpturerne har forladt Rådhustorvet - men de kommer tilbage når det renoverede torv står klar

Vejle: Sigurjón Ólafssons granitskulpturer har forladt deres sokler på Rådhustorvet midt i Vejle.

Ved middagstid torsdag kom de tonstunge værker på deres første rejse, siden de blev placeret på torvet i 1955. På forhånd var de løsnet fra fundamentet, så de forholdsvist ubesværet kunne løftes på plads på lastbilen.

Nu er de anbragt på Vejle Kommunes materielgård. Her skal værkerne restaureres, så de er i form, når de vender tilbage til det renoverede torv senest næste efterår - hvis alt går efter den nuværende tidsplan.

Hvis du kigger op mod lyset, kan du se, at der trænger lys ned gennem revnen, og at skulpturen er sat sammen af tre dele.

Kim Møller, formand hos entreprenøren Østergaard A/S

Overraskende samlesæt

Torsdag formiddag kneb det lidt med at holde planen. Egentlig skulle vognmanden have hentet skulpturerne allerede mellem 10 og 11, men transporten blev forsinket.

Derfor havde blandt andre pladsformand Kim Møller fra Østergaard lidt ekstra tid til at fundere over, om alt nu ville gå, som det skulle.

- Vi har opdaget, at skulpturerne er sat sammen af tre dele. Når man kigger op mod lyset, kan man se revnerne, der yderst er dækket af en gummifuge. Men de skal nu nok holde sammen, lød det fra Kim Møller inden løftet.

Og det gjorde de cirka fem ton tunge figurer. Ovenfra kunne man da også observere, at de i sin tid er fæstnet sammen af jernbeslag. Sammen med de orange stropper, som entreprenøren havde spændt om figurerne, var det nok til at holde de tre dele sammen.

Annonce

Politisk indgriben

Gitte Fuhr Thomsen, der er kommunens projektleder af renoveringen på Rådhustorvet, var naturligvis også til stede under et af de mere historiske øjeblikke i renoveringsarbejdet.

Skulpturerne har fyldt meget i diskussionen om den fremtidige plads. I de første oplæg var de helt fjernet, men det afviste flertallet i byrådets tekniske udvalg samt mange læserbrevsskribenter.

Den islandske kunstners værker hørte til på torvet, var folkestemningen - og sådan blev det.

Projektlederen var akkurat som Kim Møller overbevist om, at værkerne nok skulle klare løftet fra fundament til lastbil - og Gitte Fuhr Thomsen fik ret.

Nu er det så bare at vente på, at granitfigurerne kommer retur. Det bliver ikke til deres nuværende plads, men til en ny placering på hver sin side af rådhustrappen.

Siden 1955 har den islandske billedhuggers skulpturer været en del af udsmykningen foran Vejle Rådhus, men nu er det slut for en tid. Foto: Mette Mørk
Set fra oven er det tydeligt, at Sigurjón Ólafssons værker er sat sammen af tre dele og fæstnet sammen med jernbeslag i toppen. Foto: Mette Mørk
Rådhustorvet i sin nuværende skikkelse er meget snart fortid. Entreprenørfirmaet Østergaard er gået i gang med at omdanne pladsen til en let skrånende flade, der strækker sig fra facade til facade. Foto: Mette Mørk
Forsigtigt, meget forsigtigt, blev granitskjulpturen anbragt på lastbilen og derefter kørt i depot. Foto: Mette Mørk
Annonce
Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

'Det er da træls': Skoleleder er klar, hvis regeringen beslutter at sende skolebørnene hjem på tidlig juleferie

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Alarm 112

Kvinde ville skifte vognbane og så skete uheldet

Vejle Boldklub For abonnenter

Status efter VB's skuffende efterår: De middelmådige og dårlige præstationer var i klart overtal

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Alarm 112

Kastede med borde og smadrede julepynt: Fuld mand gik amok i Byens Hus

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

VEJLE

Nu bliver det lige pludselig alvor: Tour de France skal bruge over 1000 frivillige - og Vejle bliver fordoblet

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Sport

Speciel landskamp i Vejle: Danmark møder Bulgarien og Belgien i samme landskamp - BK Wedala har to boksere med i det danske ringhjørne

Annonce