Annonce
NATUR

Kurt husker barndommens skøjteløb og de blå mærker: Der er ingenting i verden så stille som sne

Snelandskab ved Vejle Fjord. Foto: Kurt Stæhr, Stouby
Jo, det blev vinter denne gang - og den kan sagtens nå at komme igen. Men det er med at gribe dagen: Kurt Stæhr tændte både kameraet og den indre tidsmaskine, da sneen ved juletid lagde sig over landskabet ved Vejle Fjord.

Sneen kom til vort område ved middagstid denne dag og blev ved til hen under aften. Ikke i store mængder, men nok til at sneen dækkede og lyste op på markerne og på skovens træer og planter.

Om eftermiddagen tog jeg kameraet med ud i snevejret for at se, om jeg kunne videregive stemningen på sådan en snevejrsdag. Nogle af billederne her skulle gerne illustrere dette.

At gå en tur i skoven i sådan et stille snevejr er en speciel oplevelse. Ingen fodspor i sneen foran dig, du er den første, der betræder det jomfruelige snedække. Alt omkring dig er hvidt og stille, du har nærmest samme følelse som, hvis du bevæger dig rundt inde i en dyne, hvis du da ellers har prøvet det.

Annonce
Foto: Kurt Stæhr, Stouby

Så man kan sagtens forstå forfatteren Helge Rode, da han i 1896 skrev digtet ”Der er ingenting i verden så stille som sne”.

De følgende dage var det et skønt frostvejr med dagtemperaturer under frysepunktet. Inde fra skoven kunne jeg høre sangsvanerne ude på fjorden. De kommer typisk til vores fjord fra nord, når det kolde vejr sætter ind. Deres trompeterende sang er den rene ørenfryd og fortæller, at nu er det vinter.

Det klare frostvejr fik lokket man

Snelandskab ved Vejle Fjord. Foto: Kurt Stæhr, Stouby

ge mennesker ud af stuerne. Det var også en god måde at få lidt motion efter indtagelse af al den fede julemad.

Børnene morede sig ekstra med at kælke i sneen. Synet af det fik mig til at tænke tilbage på mine egne barndomsår om vinteren i Horsens.

Det var dengang, der var vintre til! Når det var frostvejr, cyklede vi over til skøjtebanen i Bygholm Park. De fleste af os havde ikke så fine ishockey- eller kunstskøjter som nutidens børn, men blot løse skøjter, som vi spændte på støvlerne. 

Snelandskab ved Vejle Fjord. Foto: Kurt Stæhr, Stouby

Og så gik det ellers med fuld fart ud over isen, indtil man enten stødte på en knot på isen eller skøjterne pludselig løsnede sig og røg af. Pladask! - sagde det så og man satte sig på halen med masser af blå mærker til følge.

Og så gik det ellers med fuld fart ud over isen, indtil man enten stødte på en knot på isen eller skøjterne pludselig løsnede sig og røg af. Pladask! - sagde det så og man satte sig på halen med masser af blå mærker til følge.

Vi spillede også ishockey, ikke med en fin stav, men vi fandt gerne en gren, hvis form kunne minde om ishockey stavens. Som puck brugte vi et rundt stykke træ. Det morede vi os gevaldigt med og skulle man blive ramt af pucken, ja, så gik det ikke så galt, som hvis det havde været en rigtig puck af hård gummi.

Ved skøjtebanen kunne man købe kandiserede æbler. Uhm! - hvor de smagte. Ligeledes var der en bod, hvor de bagte vafler. Det duftede skønt, og næseborene kom på overarbejde, når man løb tæt forbi boden og hvis pengene ellers rakte, ja så kunne man også købe og smage dem.

Snelandskab ved Vejle Fjord. Foto: Kurt Stæhr, Stouby

Nå - tilbage til nutiden. I skrivende stund er det stadig frostvejr og smukt hvidt udenfor, men vejrudsigten melder om tøvejr og regn, som vi kender det danske vintervejr alt for godt.

Vi er dog heldige at bo et sted på kloden, hvor vejret hele tiden forandrer sig. Her er altid godt vejr for nogle af os. Her om vinteren vil nogle helst have grader i plus, medens andre vil have frost og sne.

Snelandskab ved Vejle Fjord. Foto: Kurt Stæhr, Stouby

Så det er ikke nemt for Vor Herre at gøre os alle tilfredse på en gang. Godt, at det ikke er dig eller mig, der skal bestemme vejret, for så ville der vist først blive ballade!

Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

8. klasse møder Gert: 'Jeg kender flere, der er døde her, både af stoffer og alkohol, og det er noget, man ikke lige glemmer'

Hedensted For abonnenter

Flere investorer klar: Men sportel-visionen træder fortsat vande uden tidsplan

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Erhverv

Niels dropper sit 25-års jubilæum og lukker firmaet på grund af kronisk sygdom: Nu vil han cykle til Prag

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Kultur For abonnenter

Rockklubben har talt: To kvinder rendte med guldet i musikåret 2021

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Alarm 112 For abonnenter

Vejle i 70'erne: Kvinde mistede livet, da hun ramte skolebus med 45 elever

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce