Annonce
Jelling

Kvart million indsamlet: Torv skal have en orm lavet af 'Danmark'

Sådan her ser visualiseringen ud - og bare rolig, den skal ikke være skrigende lilla. Midgårdsormen skal laves af en masse små runer, der danner ordet "Danmark". Runerne går så igen på kryds og tværs i udsmykningen. Visualisering: Vejle Kommune

Udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati i Vejle Kommune har godkendt en anmodning om 175.000 kroner til at udsmykke Byens Torv med en midgårdsorm. Ormens skal tegnes med de runer, der danner ordet "Danmark", og det er der en helt særlig grund til.

Jelling: En orm er på vej til at indtage Byens Torv i Jelling.

På onsdagens møde i udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati i Vejle Kommune blev det nemlig besluttet, at man godkender Jelling Lokalråds anmodning om penge fra udviklingspuljen til at udsmykke torvet med en midgårdsorm.

- Vi vil rigtig gerne støtte det derude, for det er et godt projekt, der er med til at gøre området omkring Byens Torv mere færdigt. Vores opgave er jo at forskønne vores lokalområde, og det gør det her projekt. Og jeg synes, at den her midgårdsorm harmonerer rigtig fint med resten af Jelling, og det er en sjov detalje, at de skriver det hele i runer, siger udvalgets formand, Gerda Haastrup Jørgensen (V).

Annonce
Udsmykningen skal placeres midt på Byens Torv i Jelling. Foto: Nicolai Svante Skovgård

Tænkt ind fra starten

Og ja, i bedste Jelling-stil skal "Midgaardsormen", som den også officielt hedder, laves i runer. I flisebelægningen bliver der fræset en masse runer ind, som tilsammen danner ormen. De runer, der er valgt, danner ordet "Danmark", og de kommer til at gå igen på kryds og tværs. "Danmark" er valgt, fordi det er på Jellingstenene, at ordet for første gang her i landet bliver nævnt på skrift. Det er den lokale kunstner Kristian F. Jørgensen, der står bag rune-idéen.

- Når man har valgt det tema, så skyldes det, at man vil binde torvet bedre sammen med det historiske Jelling. Der har været forskellige løsninger på tegnebrættet, hvor nogle var for svære at indfri, men med Kristian F. Jørgensen har vi fundet en god løsning, siger Martin Bredthauer, der er formand for Jelling Lokalråd.

Han hæfter sig ved, at projektet stammer helt tilbage fra dengang, man udtænkte og planlagde Byens Torv, hvor det blev besluttet, at man ville have udsmykket flisebelægningen med et tema omkring Midgårdsormen.

- Så det er en vigtig pointe, at det er tænkt med fra starten - det er ikke fordi, man har kigget på torvet og sagt, at der mangler noget. Det er den sidste del af det oprindelige projekt, og det er jo dejligt, at det nu er på plads. Min fornemmelse er, at den her midgårdsorm er et ekstra projekt, som der ikke var økonomi til, dengang man lavede Byens Torv, men det har designmæssigt været tænkt ind fra starten af, siger lokalrådsformanden.

Godt givet ud

Budgettet for at lave udsmykningen er på 250.000 kroner, og de første 75.000 kroner var hentet ind via en donation fra Jelling Sparekasses Fond. De sidste 175.000 kroner er så kommet fra Vejle Kommunes udviklingspulje. Ifølge Gerda Haastrup Jørgensen er de penge godt givet ud.

- Det er da penge, men i forhold til det her med at få pladsen gjort færdig og lave noget, der passer ind, så er det i mine øjne helt okay, siger hun.

Det er netop Vejle Kommune, der nu skal i gang med at lave udsmykningen, fortæller Martin Bredthauer.

- Vi har et rigtig godt samarbejde med embedsfolkene fra teknik og miljøafdelingen, så det plejer at være helt i orden, og de plejer at have styr på det, siger lokalrådsformanden.

Han håber, at projektet kan blive gjort færdigt i løbet af foråret, så det er klar til, når sommerturisterne indtager Jelling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

De hjemløse og byens andre udsatte savner et værested om aftenen

Annonce