Annonce
Alarm 112

Læg så den mobil væk, kære forældre: Flere børn skal gå eller cykle i skole

Vejle Kommune er med i en kampagne ved skolestart, der skal få forældrene til at slippe mobiltelefonen, når de kører til og fra skole med deres unger. Den salgs uvaner er med til at skabe utryghed blandt andre forældre, som derfor også selv tager bil, så der kommer endnu mere trafik og kaos ved skolerne. Foto: Vejle Kommune
Hvis forældrene er utrygge ved børnenes skolevej, kører de børnene til skole i bil. Derved stiger trafikkaosset ved skolerne. En af grundene til utrygheden er, at mange forældre kigger mere på mobilen end trafikken, når de afleverer ungerne.

Vejle: Flere børn skal gå eller cykle i skole. Det er nemlig det mest effektiv middel mod det trafikkaos, som børn og forældre oplever, når eleverne skal afleveres eller hentes ved skolerne.

At få flere børn til at cykle eller gå til skole er samtidig den billigste måde at forbedre trafiksikkerheden på.

Det er baggrunden for en kampagne, som Vejle Kommune er med i netop i disse dage, hvor skolerne tager hul på et nyt skoleår. "Drop mobilen og hold i stedet øje med de børn, der er på vejen", lyder det i kampagnen "Børn på vej".

Annonce

Travle dage for politiet

Kampagnen ledsages som tidligere år af en ekstra politiindsats omkring skolerne. Desværre er der noget at komme efter.

Politiet tog sidste år næsten 7100 bilister på tre uger ved skolestarten for uopmærksomhed eller for høj fart ved skolerne.

I en ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik svarer 34 procent af forældrene, at de har oplevet, at andre forældre var så optaget af deres mobil, at de ikke så sig for, når de skulle videre. Undersøgelsen er lavet af Epinion, og den bygger på svar fra 2040 forældre til børn i alderen otte til 16 år.

- Hvis forældrene ser sådan noget, så bliver de måske utrygge, og så propper de for en sikkerheds skyld børnene i en bil, og dermed kommer der mere kaos ved skolerne, siger Rosa Nissen, der er projektleder hos Rådet for Sikker Trafik.


Hvis forældrene ser sådan noget, så bliver de måske utrygge, og så propper de for en sikkerheds skyld børnene i en bil, og dermed kommer der mere kaos ved skolerne.

Rosa Nissen, projektleder, Rådet for Sikker Trafik.


Annonce

Flere børn i skole uden bilkørsel

I Vejle Kommunes trafiksikkerhedsplan er målet, at 75 procent af skolebørnene går eller tager cyklen i skole i 2024. Det kræver, at både børn og forældre er trygge ved skolevejen og ved de øvrige trafikanters adfærd.

Med kampagnen "Børn på Vej" bliver forældrene mindet om at fjerne blikket fra mobilen under kørslen, ligesom politiet tropper op på skolevejene med ekstra kontrol for at holde øje med, om det sker, oplyser Vejle Kommune.

Annonce

Læg mobilen væk

- Vi prioriterer etablering af cykelstier og hastighedsdæmpende tiltag omkring vores skoler meget højt. Samtidig gør skolernes skolepatruljer et fantastisk stykke arbejde, men dette skaber ikke en sikker skolevej alene. Opmærksomheden fra de øvrige trafikanter er lige så afgørende. Forældrene har en vigtig opgave i at være rollemodeller, skabe tryghed og at passe godt på de små trafikanter. Det gør de blandt andet ved at lægge mobiltelefonen langt væk under kørslen, siger Christian Sellebjerg, projektleder, Anlæg & Infrastruktur, Vejle Kommune.

Kommunens mål: Færre biler ved skolerne

  • Vejle Kommune har som mål, at 75 procent af skolebørnene skal komme i skole på cykel eller gående i 2024. På landsplan er tallet lige nu 61 procent - i sommerhalvåret. Det gennemsnit er ret dækkende for hele landet, men hovedstadsområdet ligger en nuance over. Det vil sige, at Vejle ligger lidt under de 61 procent, der består af 20 procent gående og 41 procent cyklende af det samlede antal skoleelever.
  • En ny undersøgelse fra Epinion viser, at hver tredje forælder har bemærket, at andre forældre kigger på mobilen i stedet for at følge med i trafikken, når børnene afleveres og hentes i skolen.

Vejles mål om, at 75 procent af skoleeleverne skal gå eller cykle i skole, skal holdes op imod tal fra Rådet for Sikker Trafik, som viser, at på landsplan går 20 procent i skole i sommerhalvåret, mens 41 procent cykler. Det vil sige, at tallet lige nu er omkring 61 procent.

Rosa Nissen oplyser, at tallene er ret ens over hele landet bortset fra hovedstadsområdet, hvor de er lidt højere.

- Vi prøver at klæde forældrene på, for det er især dem, der skal hjælpe børnene til at få den nødvendige erfaring i at cykle eller gå til skole, siger Rosa Nissen.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Se videoanalysen: Endelig vandt VB - fredag aften blev det til en fortjent sejr over FC Nordsjælland

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Navne

Når røgkanonen fyres af ved et uheld, kan Lotte nulstille systemerne

Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Alarm 112

Motorcykel-ulykke i Padborg: 32-årig mand erklæret død

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Kultur

Kød-fri festival deler vandene: 'Hold fingrene fra vores kød'

Annonce