Annonce
Vejle

Længe ønsket hal er del af forlig om budget 2022 - det samme er ekstra millioner til børn og ældre

Efter et par sidste øjebliks rettelser satte gruppeformændene for alle partier og borgmester Jens Ejner Christensen (V) mandag aften deres underskrifter på årets budgetforlig. Foto: Kaare Johansen
Efter godt 10 timers forhandling skrev samtlige partier i Vejle Byråd mandag aften under på en aftale om næste års budget. I sidste øjeblik fandt forhandlerne 30 millioner kroner ekstra.

Vejle: 44,8 millioner kroner til ekstra service - og 39,6 millioner kroner til blandt andet en ny hal.

Sådan lyder facit på det budgetforlig, som repræsentanter for alle Vejle Byråds syv partier mandag aften satte deres navne under.

På forhånd var meldingen, at der ikke var mange penge at forhandle om. Udgangspunktet var 14,8 millioner kroner til service og 39,6 millioner kroner til anlæg. Pebernødder i forhold til det samlede budget på 7,5 milliarder kroner, hvor alene udgifterne til service som skoler, daginstitutioner og ældrepleje løber op i 4,8 milliarder kroner i 2022.

Annonce

Når beløbet er så lavt, skyldes det ikke lavvande i kommunens kasse. Tværtimod er kassen mere end spækket med over en milliard kroner på kistebunden og i omegnen af 350 millioner kroner, som i princippet kunne bruges.

Men staten har lagt låg over kommunernes forbrug. Og da de fleste milliarder er afsat på forhånd i Vejles budget, havde politikerne kun det beskedne beløb på knap 15 millioner driftskroner at forhandle om.

Hævet med reservepulje

I sidste øjeblik blev rammen dog udvidet til de 44,8 millioner kroner. Det skyldes, at forhandlerne blev enige om at inddrage en såkaldt reservepulje på 30 millioner kroner - penge, der ellers var reserveret til uforudsete udgifter.

- Så vi fik alligevel noget ud af at bruge tre timer på at drøfte rammer, lød det fra den socialdemokratiske gruppeformand og borgmesterkandidat Martin Sikær.

På den baggrund kunne en tilfreds borgmester Jens Ejner Christensen (V) konstatere, at det var lykkedes at få endnu et forlig på plads med fuld opbakning fra alle partier.

Fælles om løsninger.

Titlen på årets budgetforlig

Og hvad går de ekstra millioner så til? Jo, der sendes blandt andet ekstra 7,5 millioner kroner til daginstitutions- og skoleområdet. Vejles folketal stiger voldsomt i disse år. Det betyder ekstra pres:

- Og nu får vi mulighed for at imødegå en del af det pres, lød det fra formanden for børne- og familieudvalget, Torben Elsig-Pedersen (R).

Ud over penge til flere ansatte er der også fundet 29 millioner kroner til de fysiske rammer. Pengene skal brugs til at udvide tilbuddene i Ødsted/Jerlev, Vinding/Mølholm og institutionen Mælkevejen i midtbyen.

Annonce

Færre ansatte per leder

Ellers er det mest de ældre, der kan se frem til forbedringer i kraft af ekstra millioner. Området har været under pres - ikke mindst på grund af personaleflugt og problemer med at rekruttere nye ansatte. Det er gået ud over plejen.

Derfor indeholder forliget en særlig delaftale om seniorområdet. Nu skal der blandt andet bruges penge på at sikre bedre ledelse ved at skære i antallet af medarbejdere per leder.

I dag har lederne i gennemsnit ansvaret for 59 ansatte - fremover bliver det 30, kunne seniorudvalgets formand, Kenneth Fredslund notere sig.

Samtidigt er der fundet millioner til sygepleje og ny ledelsesstruktur helt i toppen.

Annonce

Skål i champagne

På anlægssiden er det især kultur- og idrætsområdet, der er tilgodeset. Allerede i sidste års forlig fik Bredballe løfte om forbedringer på halområdet. Nu er der så afsat sammenlagt 37,8 millioner kroner over to år til at ombygge og bygge til Hældagerhallen.

- Jeg har allerede fået billeder af, at de skåler i champagne, konstaterede udvalgsformand Dan Arnløv Jørgensen (K) - der ikke kunne dy sig for at informere initiativgruppen i Bredballe, da forliget var på plads.

Skål, lød det fra initiativgruppen, der har arbejdet med at få penge til en om- og tilbygning af Hældagerhallen i Bredballe. Privatfoto

Ombygningen af Vejle Bibliotek og kulturhus fik også et kraftigt løft - men først om to år. Her er der afsat ekstra 25 millioner kroner i 2024, så det samlede budget lyder på 100 millioner kroner:

- Og så har vi også fundet 2,7 millioner kroner til kunstgræs på Vejle Stadion, lød det fra Venstres gruppeformand, Lars Schmidt, der ikke nævnte sit partis forslag om forundersøgelse af en ishockeyhal - en idé, der ikke blev plads til i budgettet.

Selvom forliget har underskrifter fra samtlige gruppeformænd, havde SFs Lone Myrhøj ønsket sig mere. Men hun valgte at blive ved forhandlingsbordet:

- Forliget er det muliges kunst, som hun konstaterede.

Liberal Borgerlistes Anja Daugaard glædede sig derimod - sammen med det store flertal omkring bordet - over, at budgettet holder sig inden for de rammer, der er udstukket. Samtidig med, at der er penge til kernevelfærd som uddannelse og ældre.

Annonce
Vejle For abonnenter

Per må ikke se sin afdøde mors journaler efter kaotisk hjemmeplejeforløb: - Det er simpelthen ubegribeligt

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Det begynder at se mørkt ud for VB efter nederlaget til Silkeborg

Billund For abonnenter

Underlige buler på benene blev begyndelsen til halvandet år med medicin, angst og læger, der ikke taler sammen: 38-årige Trine savner sammenhæng i sundhedsvæsenet

Vejle Boldklub

Dybt skuffet Peter Sørensen efter nyt VB-nederlag: Vores forsvarsspil var for ringe

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Forsvaret var ikke eksisterende, da VB tabte til Silkeborg

Vejle Boldklub

Se højdepunkterne: Det gik atter galt i Nørreskoven - VB tabte efter målrigt opgør

Vejle For abonnenter

Lokalt motorkontor blev solgt for en krone: Et halvt år senere gik det konkurs med ubetalt skatteregning på ti millioner

Vejle Boldklub For abonnenter

Minut for minut: En sort aften i Nørreskoven - sådan tabte VB til Silkeborg

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Tyskland

Live: Valgprognoser giver lille forspring til SPD - følg gyservalget i Tyskland

Hedensted

Video: Kandidater bød ind med løsninger på skrald, biodiversitet og drikkevand

Vejle For abonnenter

Søren var sømanden på den synkende skude: Han var glad for livet, men jeg var også lettet, da han døde

Debat For abonnenter

'Noget værre ledningspis'

Annonce