Annonce
Hedensted

Længe ventet udspil: Regeringen vil bruge 3,5 milliarder kroner på E45 omkring Horsens og Hedensted

Vejdirektoratet har allerede afholdt virtuelt borgermøde om udvidelsen af E45 ved Horsens og Hedensted. Nu skubbes der så gang i de politiske forhandlinger med et regeringsudspil. Arkivfoto: Morten Pape
Jyllands hovedpulsåre sander til, og derfor skal der udvides fra fire til seks spor omkring blandt andet Horsens og Hedensted, lyder det fra transportministeren. Med et regeringsudspil skubbes de politiske forhandlinger om fremtidens infrastruktur nu i gang.

Horsens: 13,5 milliarder kroner til udvidelse af motorvej E45 - heraf 3,5 milliarder til udbygning fra fire til seks spor på strækningen Vejle N-Skanderborg S.

Det er del af regeringens udspil til fremtidens infrastruktur, som fremlægges torsdag kl. 12. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Udspillet har været længe ventet. For to år siden - inden folketingsvalget i juni 2019 - blev en færdig plan lagt frem fra det daværende blå flertal på Christiansborg. Efter en klar rød sejr ved valget blev det hældt af brættet, og siden er der ikke sket noget politisk.

En vvm-undersøgelse af strækningen har understreget behovet for snarlig action, og det blev i den slået fast, at den bedste løsning var en fuld udbygning af både motorvej og ramper på det 38 kilometer lange vejstykke.

- Indstillingen fra Vejdirektoratet vil lyse klart op, når prioriteringen skal laves, lød det fra Horsens-borgmester Peter Sørensen (S) til Folkebladet, da rapporten lå klar et par dage før jul 2020.

Annonce

Jyllands hovedpulsåre

I årevis har der fra erhvervslivet og på tværs af partier været et udtalt ønske om udvidelse omkring Horsens og Hedensted, hvor trafikken gang på gang sander til. Antallet af biler - ikke mindst tung trafik - på strækningen stiger og stiger.

Torsdag kastes så de første politiske terninger:

- E45 er Jyllands hovedpulsåre, og sådan en udvidelse vil ikke kun komme byerne i Østjylland til gode, den vil gavne transporten mellem nord og syd - transporten for hele produktions-Danmark, siger transportminister Benny Engelbrecht (S) til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Udvidelsen, der som tidligere beskrevet i Folkebladet inkluderer støjskærme og støjvolde, så beboere tæt på motorvejen skånes mest muligt for øget trafikstøj, koster cirka 3,5 milliarder kroner.

Annonce

Lokale MF'ere: Det haster

E45 mellem Horsens og Hedensted var senest et tema her i spalterne for et par uger siden, da folketingspolitikerne Mona Juul (K), Henrik Dam Kristensen (S) og Troels Lund Poulsen (V) på et virtuelt debatmøde sagde, de seks spor fra Vejle N til Skanderborg S - hvis alt går glat - kan stå færdige mellem 2024 og 2026.

De var ikke helt enige om det eksakte tidspunkt, men budskabet var det samme: Det haster.

Annonce

Ny bro over Vejle Fjord?

Med i regeringens udspil er ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten også en udbygning af motorvejsstrækningen mellem Aarhus Syd og Aarhus Nord, hvor fire spor bliver til seks over en strækning på 19 kilometer.

En forundersøgelse af, om man efter 2030 skal bygge en helt ny bro over Vejle Fjord - eller udvide en eksisterende - er også på regeringens ønskeliste. Det samme er en tredje Limfjordsforbindelse.


E45 er Jyllands hovedpulsåre, og sådan en udvidelse vil ikke kun komme byerne i Østjylland til gode, den vil gavne transporten mellem nord og syd.

Benny Engelbrecht, transportminister, til Jyllands-Posten


Bemærkelsesværdigt er, at en udvidelse af motorvejen fra Aarhus Nord til Randers ifølge Jyllands-Posten ikke er med i udspillet, der i skrivende stund ikke er fremlagt officielt nu.

Det har længe været et udtalt ønske i Business Region Aarhus, der pt. har Hedensted-borgmester Kasper Glyngø som formand, at hele motorvejsstrækningen fra Kolding til Randers bliver sekssporet.

En Hærvejsmotorvej har særligt i Venstre-regi været et ønske længe, men den står ikke på regeringens liste over presserende trafikprojekter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Charlotte blev overfaldet og truet med kniv: De psykiatriske patienter er blevet farligere

Annonce