Annonce
Billund

Længe ventet undersøgelse er klar: Rensning af kviksølvsforurenet sø kan klares for 57 millioner kroner

Engsøen blev lavet som et rensebassin for Grindstedværket. Her skulle tungmetaller falde ned på bunden i stedet for at ende i åen. Det virkede - men nu er der altså 40.000 kubikmeter forurenet sediment i søen. Arkivfoto: Jacob Schultz
Det forurenede slam i bunden af Engsøen i Grindsted bør suges op i stedet for at graves op. Det er konklusionen fra Rambøll, der regner med en pris på cirka 57 millioner kroner. Det er forholdsvis lavt i forhold til de beløb, der er blevet gættet på, mens undersøgelsen har været i gang.

Grindsted: På næste møde i teknik-, plan- og kulturudvalget i Billund Kommune skal politikerne endelig se på en undersøgelse, der har været længe ventet: Nemlig en undersøgelse af, hvordan Engsøen kan renses, og hvad prisen bliver.

I Engsøen er der 40.000 kubikmeter sediment, der er forurenet med blandt andet nikkel og kviksølv, fordi søen oprindelig blev lavet som et rensebassin for Grindstedværket, byens store kemiske fabrik og arbejdsplads.

I det seneste år har lokale politikere flere gange over for JydskeVestkysten fortalt, at de regner med en pris på over 100 millioner kroner, hvilket vil gøre det svært for kommunen at løfte opgaven med at rense søen og de tilhørende kanaler. Men den gode nyhed er, at prisen bliver anslået til "kun" cirka 57 millioner kroner i den nye rapport, der er udarbejdet af Rambøll.

Annonce

Sådan skal det gøres

Mens forureningen andre steder i byen bliver håndteret af regionen, så er Engsøen  et kommunalt ansvar.

På land skal rensningen foregå i store poser kaldet geotubes. Her ses nogle tomme geotubes ved et andet renseprojekt. Arkivfoto: Birthe Juul Mathiasen

Der er undersøgt tre metoder til at rense Engsøen, og det bliver anbefalet af bruge "cuttersugning". På en flåde på vandet placeres en maskine, der hedder en cuttersuger. Den suger forurenede slam i bunden af søen op, og fra flåden pumpes det slam til land i en flydeledning. På land er der nogle store poser, hvori slammet bliver afvandet, så der er kun er det faste stof med forureningen tilbage. Det afdrænede vand efterrenses og afledes tilbage til søen - måske gennem et rensningsanlæg. Det tager op til cirka seks måneder at dræne forurenet slam for al vand, hvorefter det skal køres væk til et jorddeponi - altså en form for sikker losseplads.

Her er en fyldt geotube, som lidt ligner en gigantisk madras på en vandseng. Arkivfoto: Birthe Juul Mathiasen

Ifølge rapporten er det smarte ved at suge slammet i stedet for at grave det op, at man næsten ikke spilder materiale ved opsugning, transport og omlæsninger. Til gengæld fylder poserne på land rigtig meget - cirka 14.000-16.000 kvadratmeter - og det vil tage 10-14 måneder at rense på denne måde.

Det bliver beskrevet i rapporten, at der ikke er taget højde for, at søen trues af genforurening fra den forureningsfane, der formentligt er på vej fra den gamle  losseplads syd for byen.

I Engsøen er der 40.000 kubikmeter sediment, der er forurenet med blandt andet nikkel og kviksølv, fordi søen oprindelig blev lavet som et rensebassin for Grindstedværket.

Fra artiklen
Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Lørdagens coronatal: 36.000 er testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

Erhverv For abonnenter

Husejere i Tirsbæk Bakker føler sig snydt af altmuligmand fra Jelling: 'De er nogle tastaturkrigere, der ikke regner håndværkere for noget'

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

Løvkvist: Formandsvalget forsvandt - nu er det en afstemning for eller imod Messerschmidt

Navne For abonnenter

Se videoen: De første autografjægere har allerede banket på hjemme hos tømrerlærlingen fra Højen - Hvor langt kan Lasse mon nå i årets X Factor?

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Livsstil

Jacob på 78 og de tre friske badepiger nyder det kolde dyp: 'Det er som boblende champagnebrus under huden'

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Sydjylland For abonnenter

Landsretten knuste forældres håb om at få dødssyg søn hjem i hans sidste tid: Må kun besøge ham tre gange om ugen

Vejle

Henrik viser rundt i de hjemløses Vejle: 'Da morfar en dag kom hjem med en ny, havde han valget mellem mig eller hende'

Annonce