Annonce
Danmark

Læs eller lyt: Scandinavian Star - dette er billedet af en færgebrand der aldrig blev efterforsket

Det er sjældent Svend og Kirsten Eriksen ser de barske billeder af brandvraget af norgesfærgen Scandinavian Star. Her mistede Svend sin tvillingebror og dennes kone to drenge. Billederne er fra april 1990, og Svend Eriksen fik dem udleveret af politiet. Her fandt de heller ikke den store anvendelse, da efterforskning i ejer- og forsikringsforhold ikke kom til at finde sted. Foto: Flemming Krogh
Justitsministeren har erkendt, at dansk politi ikke har efterforsket mordbranden på Scandinavian Star som hævdet af hans forgængere i over 30 år. Torsdag mødes han med Folketingets retsordførere for at drøfte, hvordan man skal gribe det an nu. I Viby i Aarhus sidder et ægtepar og tvivler på, at det bliver til andet end snak, endnu engang. De mistede fire nære familiemedlemmer i branden.
Annonce

Vil du hellere lytte til journalist Flemming Mønster læse sin artikel højt? Så tryk på afspilleren herunder.

Mordbrand: Svend Eriksen, der bor med sin kone Kirsten Eriksen i aarhusforstaden Viby, ville hellere have haft sin tvillingebror, Knud Erik, i live end blot minderne om ham - og om sin svigerinde Åse og de to nevøer, Søren på 13 år og Morten på 10. Men på en skæbnesvanger nat mistede han og Kirsten dem alle, pludseligt og for altid.

Det var en helt almindelig familie fra Hørning, der pludseligt kom af dage natten til 7. april 1990. De døde under den påsatte brand på norgesfærgen Scandinavian Star

På spisebordet i hjemmet i aarhusforstaden Viby ligger der billeder fra den brandhærgede færge. Det er barske billeder, hvor man på nogle af dem ser indebrændte mennesker, døde mennesker, der for nogles vedkommende ligger henover hinanden på kahytsgangene. På et af billederne kan Svend Eriksen se liget af sin tvillingebror, der var 42 år, da han omkom. Svigerinden var 38.

Billederne er selvsagt lige så gamle som branden, og det er sjældent de kommer frem. I flere år lå de hengemt, indtil Svend og Kirsten Eriksen fandt dem frem og tog dem med, da et mindearrangement for brandens 159 ofre fandt sted i Frederikshavn i september sidste år. Nu ser de dem igen som baggrundsdokumentation for deres erindringer, de beretter om til Avisen Danmark.

Svend Eriksen fik billederne af politiet få måneder efter branden.

- Jeg boede i hovedstadsområdet dengang, og henover sommeren efter branden tog jeg somme tider ind til politiet. Jeg havde behov for at sætte mig grundigt ind i, hvad der var sket. Da jeg spurgte, om jeg måtte få nogle af deres billeder fra færgen, sagde de ja, fortæller Svend Eriksen.

Det var efterforskningsmateriale, han gik foræret, dog ikke de originale negativer på celluloid, som man optog billeder på dengang.

- Jeg ved ikke, hvorfor de gav dem væk. Måske var de bare flinke, for det var de, flinke og imødekommende, når jeg dukkede op.

Uanset hvad er billedet af Svend Eriksen og hans kone, der sidder og kigger på dette fotodokumentariske materiale, selve billedet på en efterforskning, der ikke kom til at finde sted. Oplysninger, efterforskningsmateriale og mistænkelige spor, der var tilgængelige, blev ikke brugt, i hvert fald ikke ret længe.

Annonce

- Konklusionen taget fra begyndelsen

- Alt sandede hurtigt til, det har ikke været rart at være vidne til, siger Svend Eriksen.

I Danmark påtog en mand, ejendomsspekulanten Henrik Johansen, sig straks ejerskabet til skibet, og i Norge lagde politiet sig fast på, helt indtil 2014, at en dansk passager var pyroman og havde sat skibet i brand.

- Ingen af delene har senere vist sig at passe, men man lagde sig fast og undersøgte ikke tingene nærmere. Konklusionen i denne sag blev taget straks fra begyndelsen, mener Svend Eriksen.

Ejerskabet viste sig i virkeligheden at være amerikansk, men Henrik Johansen havde gigantiske skattefordele ud af at udnævne sig selv som ejer. Anklagerne mod den danske mand holdt heller ikke, da han allerede døde under den anden af de seks brande og derfor ikke kunne være manden, der havde startet brandene.

Svend Eriksen mener også, det altid blev slået hen, når der op igennem årene dukkede nye oplysninger og mistanker om forsikringssvindel op.

- Når skiftende justitsministre er blevet bedt om at reagere, har de altid spurgt, om der var noget nyt. Nej, der var jo ikke noget nyt, når der aldrig blev gjort noget ved det foregående. Sådan har det bidt sig selv i halen hele tiden, intet er sket, konstaterer Svend Eriksen, mens han sammen med hustruen dvæler ved de mange billeder af tragedien på Skagerrak natten til 7. april 1990.

Annonce

Folketinget vildledt i årtier

I oktober sidste år oplyste justitsminister Nick Hækkerup (S) til Folketingets retsudvalg, at det var usandt, når hans forgængere igennem årene har oplyst til Folketinget, at dansk politi har undersøgt væsentlige spor i forbindelse med, at forsikringssvindel kunne være motiv til at afbrænde skibet.

I november gav han på et samråd på Christiansborg efterfølgende støtte til, at der nu sker en undersøgelse af sagen.

Det konkrete spørgsmål er nu, hvad der præcist skal undersøges, og hvordan det skal gøres. Dét er på dagsordenen, når justitsministeren mødes med retsordførerne torsdag.

I Viby er Svend Eriksen ikke superoptimist.

- På den ene side begynder jeg at tro på, at der endelig bliver sat noget efterforskning i gang. Justitsministeren kan ikke gøre andet efter de udmeldinger, han er kommet med. På den anden side tvivler jeg på, det fører ret meget andet med sig, end at det endnu engang bliver påvist, at der er begået fejl, og at der er en masse mistanker, man ikke kan følge op på af forskellige grunde.

Annonce

- Inkompetence vil blive afsløret

Svend Eriksen er bange for, det igen ender i snak. At sagen skulle blive opklaret, har han svært ved at tro på:

- Med så mange år, der er gået, er mange relevante personer døde. De, der er levende, kan ikke huske præcist, og de virkelige bagmænd finder de nok aldrig.


Der er kommet så mange mistanker og oplysninger frem, som viser, at virkeligheden ofte overgår fantasien.

Svend Eriksen, pårørende til ofre for branden på Scandinavian Star


- I bund og grund er jeg ikke sikker på, at der er det store ønske om at få afsløret den inkompetence, som i denne sag har kendetegnet politiarbejdet og det politiske arbejde. Der er kommet så mange mistanker og oplysninger frem, som viser, at virkeligheden ofte overgår fantasien. Det har ingen haft interesse i eller vilje til at gennemskue. Det vil blive blottet, hvis en fuldstændig undersøgelse bliver sat i værk, siger Svend Eriksen.

Annonce

Stadig stærk røg efter tre dage

Han og hustruen Kirsten husker alt for godt den aprillørdag, da den barske sandhed gik op for dem.

- Svends far ringede til os og sagde, at han var bange for, at Knud Erik og familien var med den færge, som var brændt om natten. Det var skrækkeligt, også fordi Åse sådan havde håbet, at de var kommet for sent til færgen. Vi fik senere at vide af nogle af deres venner, at de havde været med den op til Norge også, og at hun syntes, det var en helt forfærdelig færge, fortæller Kirsten Eriksen.

Hun og hendes mand kørte til den svenske by Lysekil, hvortil den brandhærgede færge var bugseret. Dér gik det op for dem, at det var slemt.

- Vi ankom til Lysekil tre dage efter branden, men stadig steg der voldsom røg op fra færgen, det kom noget bag på os, husker Kirsten Eriksen.

Hvad der var sket, var på det tidspunkt stadig en gåde. Det fik de først lidt at vide om fra andre passagerer, der var overlevet, og som mødtes med pårørende fra især Norge og Danmark på et hotel i Oslo, som de kørte til, da de forlod Lysekil.

Viby-parret husker, at det var nogle meget stærke oplevelser på det pågældende hotel. Ingen vidste på dette tidspunkt ret meget om det, der var sket.

- En af dem, der fortalte om branden var nordmanden Jan Harsem, som mange sikkert sidenhen har set i tv-udsendelser og avisartikler om branden. Dér stod han ganske ung med sin lille søn på armen og fortalte, hvad der var sket, og hvordan han havde mistet sin gravide kone på den brændende færge. Det var et meget, meget stærkt og bevægende øjeblik. Meget gribende, siger Kirsten Eriksen.

Annonce

Om lidt bli’r her stille

På det personlige plan fandt et af de stærkeste øjeblikke sted lige inden, de forlod Lysekil. Da fandt Svend Eriksen sin dræbte tvillingebrors og families bil. Den var trukket ud af færgen og placeret på havneområdet.

Han kunne se, der sad et kassettebånd i bilens båndoptager. Han tog båndet med sig og satte det i afspilleren i sin egen bil. Det var Kim Larsen, der tonede ud i bilens højttalere. Det måtte være det sidste, som Knud Erik, Åse, Søren og Morten havde hørt, inden de kørte om bord på Scandinavian Star, kunne han regne ud.

"Om lidt bli’r her stille", lød det.

Branden på Scandinavian Star

Færgen Scandinavian Star brød i brand om natten den 7. april 1990, da den befandt sig i Skagerrak på vej fra Oslo til Frederikshavn.

159 mistede livet i branden som anses for påsat, men aldrig er blevet opklaret.

Mange, deriblandt overlevende og pårørende til omkomne har kritiseret efterforskningen af branden og mener på baggrund af en lang række mistankepunkter, at det var et forsøg på forsikringssvindel.

Danmark skulle undersøge ejer- og forsikringsforhold, blev det bestemt i dagene efter branden. Det er ikke sket.

I november sidste år, meddelte justitsminister Nick Hækkerup (S), at han synes, der bør etableres en undersøgelse.

Dét er på dagsordenen, når Nick Hækkerup torsdag holder møde med de retspolitiske ordførere for Folketingets Partier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Trekantområdet

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce