Annonce
Danmark

Læs fire svar fra statsministeren til læserne: Kun ét emne ville Mette Frederiksen ikke tale om

Statsminister Mette Frederiksen ville ikke under læsermødet svare på spørgsmål om strejken blandt landets sygeplejersker. Men bagefter tog hun sig tid til både snak og fotografering sammen med flere af de fremmødte sygeplejersker. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Én ting ville hun ikke tale om: sygeplejerske-strejken. Men Statsminister Mette Frederiksen (S) havde til gengæld masser af ord om både corona, ældrepleje, asylpolitik og valget mellem Ellemann og Løkke, da hun fredag svarede på læser-spørgsmål i et læsermøde med Avisen Danmark.

Odense: De sad på flere af stolene, de strejkende sygeplejersker, med deres rød-hvide t-shirts med den direkte og trykte besked om, at de er mere værd.

Men om statsministeren deler den holdning, altså om der er flere lønkroner på vej, kom der ingen svar på, da Mette Frederiksen (S) brugte den sene fredagseftermiddag hos Fyens Stiftstidende på Banegårdspladsen i Odense for at svare på spørgsmål fra Avisen Danmarks læsere.

Til gengæld leverede hun ord om meget andet, og her kan du læse et udpluk af de spørgsmål, Avisen Danmarks politiske redaktør Casper Dall som ordstyrer hentede svar på. Han indledte selv:

Annonce

1. Casper Dall, Avisen Danmark:

Vores indbakke med spørgsmål er lagt ned af særligt ét emne, og det er sygeplejerskernes strejke. Vi kan lige så godt bruge anledningen i dag til, at du fortæller os, hvornår du laver et indgreb i strejken?

Mette Frederiksen: - Den danske arbejdsmarkedsmodel er en genial opfindelse, og det er en af de historisk vigtigste forklaringer på, at vi har så stabilt og velfungerende et samfund. En vigtig regel i den model er, at når der forhandles, og når der er konflikt, så holder vi politikere os udenfor. Og det vil i dag være mit svar på alle spørgsmål, der handler om strejken.

Annonce

2. John Christensen, Odense:

Bemandingen er simpelthen ikke høj nok på plejecentrene - eller plejehjemmene, som jeg helst vil kalde dem. Skulle I ikke overveje at lave minimumsnormeringer, ligesom på børneområdet? De ældre er så syge af demens, at de er som to-tre-årige. Forskellen er bare, at bleerne, der skal skiftes, er tre gange så store.

Mette Frederiksen: - Vi har afsat flere penge både til sygeplejersker, til daginstitutioner, til sosu'er og til folkeskolen. Men det har jo ikke løst det. Der skal bruges flere penge på velfærd  - det har vi sikret. Men hvis for mange af vores medarbejdere bruger for meget tid væk fra borgerne - og det får lov at blive ved - så er min frygt, at det ikke gør nogen forskel at finde flere og flere penge.

- Hvorfor skal alting skrives ned hver dag? Er vi sikre på, at det er den rigtige måde at bruge vores medarbejderes tid på? Eller kunne det være, at vi skulle løsrive os fra al den dokumentation og frigøre tid til det, der er vigtigt, nemlig nærheden og relationerne. Demente kan ikke bruge et skema til noget som helst. De kan bruge en hånd, og derfor er diskussionen større end antal hoveder. Det vil jeg insistere på, vi bruger lidt kræfter på først.

- Danmark står lige nu et rigtig godt sted, så nu er tiden inde til at kigge fremad igen, så Danmark også står stærkt om 10, 15 og 20 år. Og når vi kan tøjle en pandemi, så kan vi, hvad vi vil, sagde Mette Frederiksen (S), da hun fredag mødte læserne. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

3. Hanne, Langeland:

Vi har mødt en del flygtninge på Langeland, hvor vi blandt andet har haft et flygtningecenter. Jeg vil gerne spørge, hvad Socialdemokratiets politik er i forhold til at give nogle permanente opholdstilladelser? Jeg synes, det er så uværdigt for mennesker at være i asyltilstand i en hel barndom og ungdom. Mange er dem er fantastisk dygtige og har mod på at bidrage til Danmarks udvikling.

Mette Frederiksen: - Her kan jeg ikke være imødekommende. Du har helt sikkert ret i, at der er unge, der gør sig umage og gerne vil bidrage til samfundet, og det er rigtig positivt. Men alt for mange bidrager ikke positivt, og i dag er vi tæt på at have 15 procent med ikke-vestlig baggrund. Det er gået rigtig stærkt, og vi har ikke råd til at fortsætte sådan.

- Vores høje velfærdsniveau er betinget af, at alle voksne, der kan, går på arbejde. Derfor har vi ikke råd til, at så stor en andel kvinder med ikke-vestlig baggrund ikke har et job. Vi skal ikke blive ved med at tage en masse nye folk til Danmark, før vi har løst integrationsproblemerne - også i forhold til parallelsamfund og kriminalitet.

Annonce

4. Jens Clausen:

Hvis du en dag står over for valget mellem at danne regering enten med Jakob Ellemann-Jensen fra Venstre eller Lars Løkke Rasmussen, hvis han parti bliver opstillingsberettiget, hvem vil du så vælge?

Mette Frederiksen: - Nå, men tusind tak for i dag, det var hyggeligt ... Nej, det er et sjovt spørgsmål. Jeg har ikke overvejet nogen af delene. Jeg er meget glad for regeringen, som den er nu, og som formår at lave brede aftaler med Folketinget. Jeg ved ikke, hvad Lars Løkkes fremtidige planer er, men jeg vil da gerne samarbejde med dem begge. Bare ikke i en regering. Den har jeg ingen planer om at forandre.

I løbet af den én time lange spørgerunde rundede statsministeren også både utiltalende uddannelsessnobberi, en vild mangel på værnemidler i pandemi-begyndelsen, ung mistrivsel, det akutte behov for at se klimaforandringerne i et nyt lys - og ikke mindst det faktum, at "Danmark lige nu står et rigtig godt sted", som hun formulerede det.

- Vi har næsten åbnet det hele op igen, det går rigtig godt med at få vaccinerne rullet ud, arbejdsløsheden falder, eksporten buldrer derudad, og økonomien har det godt, så nu er tiden inde til at kigge fremad igen, så Danmark også står stærkt om 10, 15 og 20 år. Og når vi kan tøjle en pandemi, så kan vi, hvad vi vil, konstaterede Mette Frederiksen.

- Så kan vi også gøre op med den centralisering, vi har set af vores samfund, vi kan tage fat om klimakrisen, og vi kan skabe et bedre velfærdssamfund, end vi har i dag. Derfor ser I en glad og fortrøstningsfuld statsminister.

Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Han var ved at dø, mens konen samlede ind til en operation: Hukommelsen forsvandt, og han måtte genlære at gå og spille guitar: Fredag bragede han tilbage på Jelling Musikfestival efter 32 års fravær

Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

VEJLE

På søndag kommer det til at vrimle med cykler i Vejle: Men bare rolig - det er ikke Tour de France-feltet, der har tyvstartet tredje etape

Vejle

Afstemnings-fadæse i Vejle: Flere mødte en lukket dør, da de ville brevstemme - kommunaldirektøren kalder fejlen for 'noget uheldig'

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Kultur

Breinholt bliver rørt over at se nye festivalgæster, men han mener én ting burde forbydes: - Hvis du er for gammel til at tage på festival, så skal du holde dig væk

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Vejle For abonnenter

Borgmesteren i Aarhus fører protektionistisk sognerådspolitik: Naturligvis ligger Jyllands lufthavn i Billund

Vejle For abonnenter

Giver det mening? Vejles vigtige trafikrute får fire spor, men kun på en del af ruten - her er forklaringen

Vejle Boldklub

VB forlænger aftalen med ung forsvarsspiller, der tidligere i år fik sin førsteholdsdebut

Annonce