Annonce
Fredericia

Læser ønsker kunst i rundkørsler: Lad os få skulpturer ud af depotet

En læser har i Fredericia Dagblad foreslået, at den kunst, Fredericia Kommune har til overs fra det offentlige byrum, får nyt liv i rundkørsler. Kunsten er - som omtalt forleden - på depot. Det drejer sig om skulpturer. Lisbeth Wagner, Taulov, synes, de ville pynte i midten af rundkørsler. Hér rundkørslen ved Hejse Kro. Men det er ikke så godt for trafiksikkerheden, lyder vurderingen fra en vejekspert. Foto: Morten Kiilerich
Lisbeth Wagner fra Taulov foreslår, at hengemte kommunale værker får nyt liv. Imidlertid er det med vilje, at rundkørsler forekommer så kedelige, forklarer vejekspert.
Annonce

Fredericia: I debatten om Fredericia Kommunes opmagasinerede kunst fra det offentlige byrum foreslår en læser nu en helt ny placering til værker, der frister en tilværelse på depot i Vejlby.

Lisbeth Wagner, Kastanievej, Taulov, har skrevet til Fredericia Dagblad efter at have læst artiklen om de hengemte skulpturer. De blev tilovers i kommunens omfattende midtbyplan fra 00'erne:

- På vejen mellem Fredericia og Taulov kører man igennem en række rundkørsler, den ene mere tilgroet end den anden, hvilket giver rigtig dårlige oversigtsforhold.

- Jeg kunne så godt tænke mig, at man fik ryddet de værste af disse rundkørsler og fik lavet en neutral bund af for eksempel beton, asfalt eller lav beplantning. I midten skulle der så placeres en skulptur fra overskudslageret, argumenter hun:

- Rundkørsler, der allerede beplantet med lav potentilla (form for prydbusk, red.) kunne også sagtens bære en smuk skulptur i midten.

Noget kom ud i landsbyer

Siden 2007 har Fredericia Kommune haft skulpturer, der har smykket midtbyen, indtil retningslinjer i en ny vejplan blev ført ud i livet, stående i depot.

Herunder det store springvand på Axeltorv, som læsere har efterlyst. Springvandet ligger i mange dele på paller i depotet og var allerede ved nedtagningen i dårlig forfatning.

Beboerforeninger fik i 2011 mulighed for at råde over kunsten, som til dels er opstillet ude i lokalsamfundene i dag.

Annonce

Vidt skue ikke optimalt

Det er imidlertid ikke så lige til, oplyser vejplanlægger i Fredericia Kommune, Morten Svanborg:

- Der er forskellige holdninger til kunst og andre ting i rundkørsler. Nogle byer brander sig med, at de har noget i rundkørslerne, men studier har vist, at man skal tænke sig om.

Morten Svanborg peger på trafiksikkerheden.

Det er ikke nødvendigvis positivt, at bilister har et fuld overblik og næsten uhindret oversigt ind over en rundkørsel, som ikke har en forhøjning i midten - eller hvor der står en skulptur eller andet kunstværk.

- Nej, for så kommer man ikke hurtigt nok ned i fart, når man kan se andre biler på lang afstand, siger vejplanlæggeren.

Annonce

Politisk balance

- Vi trafikfolk ser helst, at man ikke kan se ind over en rundkørsel, så man holder blikket fast på at komme langsomt ind og tage hensyn til cyklister og de andre i rundkørslen.

- Men det er en vægtning politisk, hvad man gør med sine rundkørsler, pointerer Morten Svanborg:

- I hvert fald bør trafikmønstre og uheldsstatistik på disse steder inddrages i overvejelserne.

I Fredericia er de fleste rundkørsler anonyme med en forhøjning eller med høj beplantning. Dog troner den velkende bøje i rundkørslen for ende af Norgesgade, og indtil for nylig var der også kunst i cirklen på Frederik III's Plads. Her blev rundkørslen dog gjort større og mere sikker, og så fjernede kommunen kunstværket i midten. I dag er der grønt.

Derfor bringer vi historien

Med jævne mellemrum bringer vi en historie, der udspringer af et spørgsmål eller en undren – stillet direkte fra en af vores brugere.

Det er en del af et nyt projekt, som hedder ”Byen spørger – vi svarer”. Her har du nu et sted at gå hen, hvis du har et spørgsmål eller en undren vedrørende byudvikling i Fredericia Kommune.

Vi vil gerne forstærke den bro, der allerede eksisterer mellem os og jer læsere, og det vil vi blandt andet gøre ved at grave svarene frem på jeres spørgsmål.

Men vi har brug for din hjælp og dit input.

På vores hjemmeside www.frdb.dk kan du finde den spørgeformular, du skal bruge for at sende os dit spørgsmål eller undren. Her kan du samtidig læse meget mere om vores projekt, se tidligere besvarede spørgsmål og meget mere

Annonce

Sagen tages op nu

I Fredericia Dagblad udtalte formanden for kommunens miljø- og teknikudvalg, Christian Bro (S), forleden, at han egentlig var overrasket over, at der alt andet lige stod fire-fem kommunalt ejede skulpturer i depot:

- De kunne måske godt få et nyt liv, hvis vi gjorde lidt reklame for det.

- Det er fjollet, vi bare har tingene stående. De kunne måske gøre glæde et sted, så jeg vil som medlem af økonomiudvalget tage sagen op efter sommerferien, så vi kan få ryddet op, sagde Christian Bro.

Også det kendte springvand på Axeltorv er i depot. Foto: Lokalhistorisk Arkiv for Fredericia og Omegn

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce