Annonce
Debat

Læserbrev: Vejle bør have en klimakasse

Torben Elsig-Pedersen. Pressefoto
Annonce

Læserbrev: Regeringen er gået i krig. Mod corona. Derfor får staten en krigskasse. Men vi står også med en helt anden og langt mere omfattende krise. Vi er de sidste, der kan nå at forhindre klimakrisen i at ødelægge, det samfund, vi har bygget op. Og vi kan kun nå det, hvis vi er lige så beslutningsdygtige, som vi har været, når det gælder corona. Derfor bør Vejle afsætte en klimakasse på budgettet for at kunne investere i et bæredygtigt lokalsamfund.

Vi skal væk fra at gå i forsvar og tage barrikaderne op: Det må ikke koste nogen noget. Det må ikke blive dyrere at køre i bil. Vi vil ikke ændre vaner.

Men i stedet for frygt og afvisning af muligheder kunne vi også starte et andet sted. Nemlig med at definere, hvad det er for et samfund, vi gerne vil leve i. Vi kan tænde et lys om et samfund, hvor vi stadig kan udfolde det gode liv, men på en bæredygtig måde.

Hvem siger ikke, at livet er lige så godt, selvom man kører i elbil frem for i dieselbil? Hvem siger ikke, at vi kan holde varmen, selvom vi fyrer med fossilfri energi frem for med olie og naturgas?


Hvem siger ikke, at livet er lige så godt, selvom man kører i elbil frem for i dieselbil?


Også Vejle Kommune har en opgave i at gå forrest for at omstille samfundet. I stedet for at se på alt det, der ikke kan lade sig gøre, kan vi tænde et lys om en bedre verden.

For mig at se handler det i høj grad om investeringer i klima og CO2-reduktion. Derfor bør vi i Vejle have en klimakasse, så kan sætte penge af til at nå målet om 70 procent reduktion i drivhusgasserne allerede i 2030. Skal vi nå det, skal vi handle nu.

Det betyder, at vi alle skal ændre vaner. Vi skal skifte gamle og dårlige vaner ud med gode og miljørigtige vaner. Det betyder ikke, at livet bliver dårligere. Måske tværtimod.

I Vejle bør vi have en ny grøn mobilitetsplan, som sikrer, at der er fremkommelighed i byen. Det kunne betyde, at vi får anlagt flere cykelstier, så det er bekvemt for flere at tage el-cyklen. Vi kunne reservere attraktive p-pladser til dem, der kører elbil, således at der er nogle fordele ved at tage det grønne valg.

Vi kunne investere i grøn kollektiv trafik, der fungerer, med stor frekvens, så det er et reelt tilvalg.

Vi kan i kommunen beslutte en grøn indkøbspolitik, hvor CO2 og klima er en forudsætning for at handle med Vejle Kommune. Så skal de rigtige virksomheder nok melde sig på banen med de rigtige priser.

Og så kan vi komme meget langt ved at vende vores traditionelle tankegang. Ved at udfordre vores vaner. Ved gennem ændret adfærd at gøre det grønne valg til det indlysende valg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smittetrykket er fortsat bekymrende højt: Se de nyeste coronatal for Vejle her

Annonce