Annonce
Vejle

Læsere: Fint med renovering af torv - men tænk jer om

Det nye rådhustorv kommer til at skråne ned mod gågaden - men kun ganske svagt forsikrer projektmagerne. Inden der træffes endelige beslutninger, skal der etableres et prøvefelt på pladsen, hvor den kommende belægning og hældningen bliver prøvet af. Illustration: Vejle Kommune og Schønherr

Der er bred enighed om, at der er brug for at gøre noget ved det slidte rådhustorv - men hvad der skal ske, er der delte meninger om, viste avisens læsermøde mandag aften.

Annonce

Vejle: Det 64 år gamle rådhustorv i Vejle trænger til en kærlig hånd. Spørgsmålet er bare, hvor hårdt den kærlige hånd skal tage fat om Rådhustorvet.

Graden af renovering fik et halvt hundrede VAF-abonnenter mulighed for at diskutere mandag aften. Her inviterede avisen til læserarrangement med formanden for teknisk udvalg, Christoffer Melson (V), stadsarkitekt Lisbet Wolters og byhistoriker Vigand Rasmussen.

Mødet på førstesalen på Conrads i Den Smidtske Gård viste, at holdningerne er delt.

Et klart flertal af de fremmødte mente, at en renovering er på sin plads. Men indlæggene afslørede, at der er stor veneration for det nuværende torv med skulpturgruppen af den islandske billedhugger Sigurjón Ólafsson og magnolietræerne ved rådhusfacaden.

Hvis det nuværende projekt bliver gennemført, vil jeg som medlem af kommunens vejnavneudvalg insistere på, at torvet skifter navn til Skråplanet.

Byhistoriker Vigand Rasmussen
Lokalhistoriker Vigand Ramussen fortalte om Rådhustorvets historie. Foto: Kristian Pahus
Annonce

Vildt Vigand-forslag

På forhånd kunne man måske forvente, at Vigand Rasmussen med sin rod i det historiske Vejle ville være den fremmeste forkæmper for enten at bevare arkitekt Steen Møllers torv fra 1955 eller føre torvet tilbage til den oprindelige skikkelse fra 1870'erne - lidt i den stil, som de nuværende forslag arbejder med. Men både ja og nej:

Ja - forstået på den måde, at Vigand Rasmussen medbragte tre forslag, hvor en tiltrængt renovering af det nuværende torv var det, han kaldte den lette løsning.

Nej, fordi han hellere så et mere grønt og visionært forslag fra det nuværende arkitektfirma Schønherr - et projekt med plateauer og langt mere grønt:

- Og mit tredje forslag er det rigtigt sjove. Det går ud på at udvælge en kunstner - det skal der nemlig til for, at tankerne bliver visionære - og så låse vedkommende inde med en udvalgt skare fra teknisk forvaltning. De skulle så først lukkes ud, når de havde et unikt forslag klar, lød det fra Vigand Rasmussen.

Formanden for teknisk udvalg, Christoffer Melson (V), fik mange gode råd med hjem fra mødet med avisens læsere. Foto: Kristian Pahus
Annonce

Genbrug af sten

Vildt kan man ikke kalde det nuværende projekt med en stor flade, hvor pladsen jævnes ud. Ifølge skitserne skal der graves af torvet foran rådhuset, så der bliver tale om mere flad plads end i dag:

- Og så vil vi genbruge granitsten til belægningen. Der findes maskiner, der kan høvle toppen af, så stenene kommer til at udgøre en helt jævn flade i modsætning til de toppede i dag brosten, forklarede stadsarkitekt Lisbet Wolters.

Det er de skitser, som et enigt teknisk udvalg har sagt ja til. I sidste ende er der opstået uenighed om skulpturernes fremtid på pladsen - men selve udformningen med en samlet kvadratisk flade, der går fra facade til facade, er der politisk opbakning til:

- Jeg mener, at vi på den måde får skabt en plads, der er velegnet til de mange formål, den skal bruges til. En plads, der giver mulighed for oplevelser i midtbyen. Det har vejet tungt for mig i en tid, hvor oplevelser skal være med til at hjælpe byens handelsliv i kampen mod e-handlen, lød det fra Christoffer Melson.

Stadsarkitekt Lisbet Wolters kunne fortælle, at kommunen tilbage i 2015 havde spurgt borgerne, hvilke visioner de havde for et ændret rådhustorv. Foto: Kristian Pahus
Annonce

Borgere er spurgt

Den skrånende plads, det kedelige udtryk, risikoen for uheld, når man ikke længere adskiller biltrafikken på Kirkegade/Blegbanken fra torvet, og hensynet til skulpturerne fyldte meget i de spørgsmål og tilkendegivelser, som avisens abonnenter flittigt bragte på banen.

Christoffer Melson lovede, at der bliver lyttet og henviste - akkurat som stadsarkitekt Lisbet Wolters - til, at der allerede i 2015 var inddragelse af borgerne, da politikere og embedsfolk bad om gode ideer ved et arrangement på torvet.

- De input er der arbejdet videre med frem mod det forslag, som der nu er opbakning til - med mindre nogen når at ændre holdning, inden vi på næste udvalgsmøde skal have præsenteret mere detaljerede skitser - blandt andet af muligheden for at placere stenskulpturene på den kommende plads, sagde Christoffer Melson.

Det første rådhustorv foran Vejles gamle rådhus var i cirka 10 år udstyret med et springvand for at fejre, at byen havde fået vandforsyning, fortalte Vigand Rasmussen. Foto: Kristian Pahus
Vigand Rasmussen havde fundet frem til et alternativt projekt fra arkitektfirmaet Schønherr - Nimbusparken på Frederiksberg. Det projekt bør Vejle lade sig inspirere af, mente han. Foto: Kristian Pahus
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce