Annonce
Hedensted

Læserne om ny præst og homovielser: "Det bør på ingen måde være præstens opgave at dømme mennesker" - "det må han vel egentlig selv bestemme"

Michael Olesen Høj er ny sognepræst i Hedensted Sogn, og hans nej til at vie homoseksuelle og fraskilte har skabt heftig debat i den forløbne uge. Han får både støtte og det modsatte af Folkebladets følgere på Facebook. Foto: Mads Dalegaard

Hedensted: En nytiltrådt præst i Hedensted siger nej til at vie homoseksuelle og fraskilte. Menighedsrådet forsvarer præstens ret til at praktisere efter den overbevisning og henviser blandt andet til, at andre præster i samme sogn har den modsatte holdning.

Vi har spurgt Folkebladets følgere på Facebook: Hvad mener du? Er det i orden, at der er plads til begge holdninger?

Her en række af de mange svar:

Annonce

1 Folkekirken har et generelt problem

Tine Hansen: Folkekirken burde være for folket og skulle gerne afspejle det danske samfund. Når en statsansat præst lønnet med statsmidler frasiger sig at ville følge gældende lovgivning og nægte at vie fraskilte eller homoseksuelle (præster har lov at sige nej til at vie par af samme køn, red.), så har folkekirken et generelt problem. Hvis man som statsansat ikke vil efterleve gældende lovgivning (trods sine personlige overbevisninger), så må man finde et andet sted at slå sine folder. En offentlig ansat sagsbehandler kan heller ikke gradbøje lovgivningen og handle efter sin overbevisning, når der sidder en borger foran ham/hende.

2 Come on - vi skriver 2022!

Therese Lindberg: Jeg mener, at kirken skal være åben for alle. Om du er blå, grøn, homoseksuel eller fraskilt. Det bør på ingen måde være præstens opgave at dømme mennesker. Men møde dem, hvor de er. Og come on - vi skriver 2022!

3 Skal alle blive i et ægteskab for enhver pris?

Marianne Ankerstjerne Søeberg: Jeg synes, det er sørgeligt, at et forholdsvist ungt menneske ikke er opdraget til at favne mangfoldigheden og kigge på det enkelte menneske og ikke, hvad pågældende har af seksuelle præferencer. Dette er med til at fordømme mennesker. Mener pågældende så også, at alle skal blive i et ægteskab for enhver pris? Uanset hvad der ligger til grund for en skilsmisse? Alle mennesker har ting med i bagagen, det gør dem til de mennesker, de er, i nuet.

4 Det må han vel selv bestemme?

Pernille Hansen: Det må han vel egentlig selv bestemme. Alle har deres tro og overbevisning. Vi har ret til ytringsfrihed, og han har ytret sig ved at sige, at det vil han ikke. Så er banen ligesom allerede kridtet op, men så ved homoseksuelle par bare, at det nok ikke er i den kirke, de skal vies. Der er heldigvis mange her i dejlige Danmark.

5 Menighedsrådet har ansvaret

Jens Henrik Hansen: Det er da menighedsrådet, det er galt med. Det er dem, der har ansat manden.

6 Jeg sætter nok ikke mine ben i hans kirke

Inger Lildholdt: Præsten er aflønnet af det offentlige, så må han også følge landets love (præster har lov at sige nej til at vie homoseksuelle, red.). Fraskilte og homoseksuelle kan gifte sig. Men vil nok slet ikke sætte mine ben i hans kirke med den holdning, han har.

7 Præster har ret til at sige nej

Lisbeth Sejberg Sørensen: Lige siden homoseksuelle fik ret til kirkelig vielse, har præsterne også haft ret til ikke at ville vie dem. Så længe reglerne er sådan, har han jo ret til at sige nej. Da mit sogns præst meldte ud, at han var på nej-holdet, meldte jeg mig ud af folkekirken.

8 Jeg håber, at en anden skal have konfirmanderne

Maria Uhrenfeldt: Hvis han ikke vil vie homoseksuelle og fraskilte - så er der efterhånden ikke mange tilbage at tage af... Jeg synes bare, at folkekirken prøver at slå sig op på at være moderne, rummelig og for alle - denne holdning er da det stik modsatte. Jeg håber virkelig, at det er en af de andre, som skal have konfirmanderne, ellers kommer de da ikke tilbage til kirken senere i livet med sådan en oldnordisk holdning.

9 Menighedsrådet må stå på mål for valget

Søren H. Mikkelsen: Præsten kan under ingen omstændigheder klandres! Han har ytret sine holdninger, og menighedsrådet har valgt ham alligevel. Altså er det menighedsrådet, der skal stå på mål for det. Og de kan stemmes ud ved næste valg. Jeg har stor respekt for en mand, der står ved sig selv og sine holdninger, uanset om jeg er enig i dem. Jeg vil nødig have en præst, der prædiker andet end det, han tror på - så kan vi bare bruge en maskine til det.

10 Han har lov at have den holdning

Asger Frisgård: Jeg er ikke enig i hans holdning, men jeg mener grundlæggende, at alle skal have lov at have og praktisere deres holdninger, så længe der i sognet/institutioner/på offentlige arbejdspladser er mulighed for at dække de behov, der er i sognet. Jeg kender til et sogn i Vejle, hvor der er både en fløj med grundtvigiansk holdning og en indre missionsk holdning. I det sogn har hver fløj valgt en præst.

11 Jeg troede, det handlede om at elske hinanden

Dan Jeppesen: Sjovt, jeg gik egentlig og troede, at ægteskab gik ud på to mennesker, der elsker hinanden. Men det er åbenbart vigtigt hvilket køn, de har. Så når Jesus siger "lad de små børn komme til mig, thi det må i ikke nægte dem”, så gælder det kun, når vi er børn eller hvad?

12 Alle skal kunne blive viet i en kirke

Pia Rørstrøm Pedersen: Nogen har jo åbenbart valgt ham, så det er nok der, man skal begynde. Jeg synes personligt, alle skal kunne blive viet i en kirke, om de er til samme køn eller har været skilt. Vi skriver også 2022, så kom nu ind kampen. Hvad går der af denne mand og vie de mennesker, de er stadig lavet af det samme som ham selv?

13 Det skaber tillid, at præster er tro mod Bibelens ord

Else Mejer Laursen: Kirken er og skal absolut være åben for alle. Hver søndag bliver vi sendt ud under Guds velsignelse. Ja, en præst må og skal følge sin samvittighed på lige fod med alle vi andre, ingen skal påtvinge andre at handle mod deres samvittighed. Derudover er det tillidsvækkende og betryggende, at præster er tro over for det, der står i Bibelen. Det er vel derfor, de er præster.

14 Er de så heller ikke velkomne til andet i kirken?

Josefine Stenfors Vinther I: Hvis han ikke vil vie homoseksuelle og skilte, er de så heller ikke velkomne til andre handlinger i kirken?

15 Menighedsråd med gammeldags holdning

Ulla Dyhr: Nu er det vel menighedsrådet, der har indstillet ham til en ansættelse. Så måske er det menighedsrådet, der har en uforstående gammeldags mening om kirkelige handlinger. Det må ikke være nemt at være borger i Hedensted Kommune, hvis man har brug for kirkelige handlinger og ikke lige passer ind i præstens rammer for dette.

16 Vi må se, om menighedsrådet bliver

Kætil Rokkjær: Så ved man ligesom, hvad holdningen er i dette sogn. Dermed kan der til- og fravælges, og så må man se, hvad der sker i dette område af Hedensted med tiden - samt se om menighedsråd bliver, som det er, eller ændres til en generalforsamling.

17 Hvad blev der af rummeligheden?

Karina Kristensen: Jeg forstår ikke, at der i 2022 stadigvæk findes præster i den danske folkekirke, der ikke vil vie homoseksuelle eller fraskilte mennesker. Og samtidig påberåber sig at være rummelige. Så de er kun rummelige, når det passer deres holdninger og tankegang?

18 Han gør præcis det, hans tro kræver - kom videre!

Youkhanes N. Mariam: Nu har I postet om den præst så mange gange. Bibelen tillader det ikke. Så han gør præcis det, hans Gud/tro kræver. Han har 100 procent ret til det, og længere er den ikke. Folk kan mene, hvad de vil. Den levende sjæl gør intet ulovligt. Kom videre...

19 Jeg forstår ikke denne side af det kristne værdisæt

Kjirsten Kornager: Jeg er umiddelbart ærgerlig over den magt og egenrådighed, der endnu er til stede i embedet i 2022. Jeg synes, værdisættet hører til i en anden tid, omend det stadig er at finde i andre kulturer. Det triste ved dette syn på andre mennesker er, at vi netop opdeles i kasser, vi adskilles og gøres rigtige og forkerte. Men….måske det netop er det, jeg selv gør i skrivende stund? Sætter præsten her i en kasse som indskrænket og snæversynet? Jeg tror nu mere, jeg er forundret, hvilket kan lede til nysgerrighed.

Uanset må vi jo huske, at der er mennesker der er enige med ham. Der vil sidde nogen, der søger denne præst netop på grund af hans stillingtagen og resoluthed. Vi, der mener, at selvfølgelig kan både homoseksuelle og fraskilte blive viet i kirken, har rig mulighed for at søge andre præster. Men jeg er nu stadig ærgerlig - og forstår ikke denne side af det kristne værdisæt eller tolkningen heraf.

20 Fakta: Præster har lov at sige nej

Danmark blev i 2012 det 12. land i verden, som tillader homoseksuelle at gifte sig på lige fod med andre, dog har præster fortsat lov til at afvise par af samme køn, som ønsker at blive gift.

Loven afløste dermed den tidligere lov om registrerede partnerskaber. Alle, der var registreret, blev herefter betragtet som gift.

Det første homoseksuelle par, der blev gift i folkekirken, var Poul Cullura og Nicolai Bøcker Jensen - lørdag 16. juni 2012 i Højdevangs Kirken på Amager.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce