Annonce
Vejle

Læsernes dom er klar: Godsbanebygningen skal bevares

Når byrådspolitikerne i næste uge skal stemme om posthusgrunden, ved de, at rigtig mange vejlensere ønsker at bevare godsbanebygningen. Det viser en afstemning, avisen har gennemført blandt læserne. Arkivfoto
Over 2000 læsere deltog i avisens afstemning om godsbanebygningens fremtid. 65 procent stemte for at bevare det 100 år gamle byggeri.

Vejle: "Godsbanebygningen er helt klart bevaringsværdig. Vejle har desværre jævnet alt for meget historie/smukke gamle bygninger."

Marianne Kjeldsen opsummerer med ovenstående kommentar på facebook meget fint en holdning, rigtig mange af avisens læsere deler med hende.

Før Kristi himmelfarts-dag lancerede vi en afstemning om godsbanebygningens fremtid på nyhedsportalen vafo.dk. 2168 læsere afgav deres stemme, og 65 procent, svarende til 1409 personer, stemte for at bevare den historiske bygning, som har ligget ud til vejen Gammelhavn i over 100 år.

585, svarende til 27 procent af deltagerne, mener modsat, at bygningen bør rives ned.

Annonce

Om 100 år vil være kede af, hvis vi bare smed den væk. Det er garanteret fonde som vil være med på det projekt.

Martin Fogh Skovlyst

Et symbol på ubeslutsomhed

En del af tilhængerne af nedrivning, beklager, at bygningens ejer, DSB, har ladet bygningen forfalde, så der nu ikke er andre udveje, end at køre bulldozerne i stilling.

Læser Lars Ringholm opsummerer den holdning med sin kommentar til afstemningen:

- Jeg frygter at løbet er kørt. Bygningen har været i forfald så længe, at det bliver alt for kostbart at renovere den i forhold til, hvad man måtte få for pengene. En beslutning om at "genbruge" bygningen burde være truffet for mange år siden. Lige nu står den som et symbol på politisk ubeslutsomhed, vægelsind og manglende forståelse eller interesse for, hvad der egentlig giver et byrum sjæl og atmosfære.

Er forfaldet sket med vilje?

Netop at tiden er gået, uden at der er blevet gjort noget ved bygningen, får rigtig mange vejlensere til at lufte den teori, at der er tale om en planlagt forsømmelse fra kommunens side, så der nu ikke er andre udveje, end at jævne bygningen med jorden.

Det skal for en god ordens skyld understreges, at Vejle Kommune ikke ejer godsbanebygningen, men det skorter alligevel ikke på kritik fra tilhængerne af at bevare arkitekt Heinrich Wencks gamle højloftede bygning.

- At bygningen har fået lov at forfalde er mig en gåde. Men man venter sikkert på at den bliver umulig at redde. Heldigvis er den slags bygninger svære at "dræbe", skriver Henrik Haue, som har stemt et stort "JA" til at bevare bygningen.

Læsernes gode idéer

Vejlserne har flere bud på, hvad den historiske godsbanebygning kan bruges til. De har i forbindelse med afstemningen foreslået følgende:

- Streetfood-marked.

- Spillested.

- Café.

- Indendørs skøjtehal.

- Historisk museum.

- Kulturhus

- Bibliotek

- Teater

- Herberg for hjemløse

Otte procent er ligeglade

Også flere af de kendte tilhængere af at bevare Vejles fortid er kommet på banen. Blandt dem debattør og forfatter Erich Munch Sørensen. Han skriver følgende:

- Ja, selvfølgelig skal den flotte gamle bygning bevares. Der er blevet revet alt for mange bevaringsværdige kulturperler ned i Vejle og omegn. Det må være på tide at sætte foden ned, da der viser sig et tydeligt flertal blandt Vejles borgere for en bevarelse - og et byrådsflertal har bedt om en ny planproces, som vores borgmester på halvkorrupt vis har valgt at sidde overhørig i en usmagelig konspiration med planchefen og kommunaldirektøren. Vores fine godsbanegård kan få en fin fremtid, som det ses i blandt andet Aarhus og Kolding.

Flere modstanderne konkluderer kort og kontant, at bygningen er noget gammel lort, der bør fjernes så hurtigt, som muligt.

Endelig har 173 læsere af artiklen tilkendegivet, at de ikke har nogen holdning til godsbanebygningen. Det svarer til otte procent.

I næste uge skal byrådspolitikerne stemme ja eller nej ti den eksisterende lokalplan 1225 for Gammelhavn, som indebærer at godsbanebygningen rives ned.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tøjbutik i Vestergade lukkes

Annonce