Annonce
Vejle

Løftet, der blev borte: Ekstra skolemillioner fik intet gennemslag

"Nu spørger vi politikerne: Hvor er løftet af skolen? Der burde være 20 nye stillinger," siger formanden for Vejle Lærerkreds, Rikke Vagn-Hansen - her fotograferet ved et 1. maj-møde for nogle år siden. Arkivfoto
Vejle Lærerkreds og BUPL slår nu alarm på skoleområdet. I en annonce formet som et åbent brev til byrådet gør de opmærksom på, at det lovede løft er "100 procent udeblevet".
Annonce

Vejle: Jubel er afløst af desillusion. Efter Vejle Byråds budgetforlig sidste år var et af hovedpunkterne, at der blev afsat 40 millioner kroner over fire år til at give folkeskolen et løft.

I det første år er 9,9 millioner kroner sendt ud til skolerne i Vejle Kommune. '

De er bare ikke gået til ekstra ansættelser, men til at lukke huller. "Det er åbenlyst, at de bevilgede midler ikke anvendes, som det var tænkt. Det lovede "løft" er 100 procent udeblevet," står der blandt andet i et åbent brev til byrådet, som BUPL og Vejle Lærerkreds står bag. Brevet er indrykket som annonce i dagens udgave af Vejle Amts Folkeblad.

Formanden for Vejle Lærerkreds, Rikke Vagn-Hansen, oplyser, at hun fornemmer frustration og desillusion hos medlemmerne.

Vi var rundt på skolerne og fortælle den gode historie sidste år om, at nu bliver vi flere. Det lovede politikerne. Nu spørger vi dem så: Hvor er løftet af skolen? Der burde være 20 nye stillinger. Vi må reagere på, at forbedringerne er udeblevet, og det skal annoncen skabe opmærksomhed om.

Rikke Vagn-Hansen

Annonce

Alvorlig situation

- Vi var rundt på skolerne og fortælle den gode historie sidste år om, at nu bliver vi flere. Det lovede politikerne. Nu spørger vi dem så: Hvor er løftet af skolen? Der burde være 20 nye stillinger. De penge skulle ikke bruges på statens effektiviseringsprogram og andre ting. Det var en meget klar tekst og noget, vi har talt om i flere år. Vi må reagere på, at forbedringerne er udeblevet, og det skal annoncen skabe opmærksomhed om. Det er en alvorlig situation. Medlemmerne er enormt pressede ude på skolerne og har været det i årevis. Det er politikerne godt klar over, siger Rikke Vagn-Hansen.

Hun tilføjer, at arbejdstidsaftalen mellem lærerkredsen og kommunen blev indgået i tillid til, at budgetforliget gav flere stillinger. Derfor er der modsat en del andre steder ikke et tal for det maksimale antal undervisningstimer for lærerne.

- Det her handler ikke om, at lærerne skal blive glade men om deres mulighed for at løse deres opgave. Det handler om skolens kvalitet, understreger hun.

Annonce

Formand: Der er leveret

Ifølge formanden for børne- og familieudvalget, Torben Elsig-Pedersen (R) er de 9,9 millioner kroner sendt ud til skolerne.

Men han indrømmer også, at de ekstra penge er opslugt af andre ting, blandt andet et faldende børnetal.

- De kan have ret i, at de ekstra penge ikke har fået den effekt, vi talte om. Men uden budgetaftalen fra sidste år havde det set endnu værre ud for skolerne. Vi glemte nok at være tydelige nok om, at børnetallets udvikling og andre ting udefra kunne påvirke den samlede økonomi for skolerne. Det er der dog ikke noget nyt i. Bevillingerne har altid fulgt børnetallet. Men omvendt vidste vi ikke sidste år, at faldet i antallet af skolelever ville blive stort. Jeg kan godt forstå, at de råber vagt i gevær. Det gør jeg også, men jeg må arbejde ud fra de budgetter, vi har. Udvalget styrer mod et underskud på 33 millioner kroner for i år, noterer Torben Elsig-Pedersen.

Annonce

Færre børn flere specialtilbud

Ud over det faldende børnetal udhules skolernes økonomi også af inklusionsprogrammet. Her skal skolerne selv betale en del af udgiften, når de må sende elever videre til specialtilbud, og antallet af den type elever stiger.

Udgiften til et specialtilbud kan være mellem 250.000 og 300.000 kroner pr. elev, mens udgiften til en folkeskoleelev er 55.000-56.000 kroner, oplyser Torben Elsig-Pedersen.

Han mener, at der både skal findes nye metoder og bedes om flere penge fra byrådet for at modvirke de økonomiske udfordringer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Børkop

Covid-19 på kommunens største skole: Endnu et barn er konstateret smittet

Vejle

Sikke en kamp i Nørreskoven

Annonce