Annonce
Vejle

Løget satser på ugler: De skal bekæmpe rotter og mus

Afdelingsbestyrelsen i Løget vedtog, at der skulle gøres noget ved områdets rotter og mus. Derfor har man nu sat uglekasser op, så uglerne kan hjælpe med at fange skadedyrene. Foto: Mette Mørk

I Løget tager man nye midler i brug for at komme af med mus og rotter. Ugler skal flytte ind i hjemmebyggede trækasser og fange skadedyrene.

Vejle: Rotter og mus har i nogen tid huseret i området ved Løget. Men så satte afdelingsbestyrelsen i boligforeningen sig for, at det skulle være slut.

Derfor blev det besluttet, at der skulle fem uglekasser op, så de bevingede hjælpere kan gøre det af med skadedyrene.

- Det er lidt en satsning, for vi kan ikke sige med sikkerhed, at der kommer nogle ugler, fortæller Jørgen Rosenkranz Damsgaard, medlem af bestyrelsen for AAB Vejles afdeling 41.

Men: Ugler er dygtige jægere, og det er estimeret, at et uglepar kan spise op mod 1000 mus og rotter om året. Det er også en af grundene til, at det netop er den løsning, der er valgt.

- Hvis vi kan få sådan et uglepar ind, så vil det hjælpe en del, fortæller Jørgen Damsgaard.

Annonce

Normalt vil hullet være rundt i sådan en kasse, men vi håber, at der så måske også kan flytte andre rovfugle ind. Det ville heller ikke gøre noget, hvis der kom en falk forbi.

Jørgen Damsgaard, bestyrelsesmedlem, AAB Vejle afdeling 41
Uglekasser hos AAB i Løget. Foto: Mette Mørk

Hjemmelavede kasser

Jørgen Damsgaard og Flemming Lindahl er de to mænd bag fredagens opsætning af uglekasser. Til formålet har de to herrer lejet en lift, så uglekasserne kan komme op i den rigtige højde.

- De skal gerne en seks-otte meter op, i hvert fald. Og så sætter vi dem lidt spredt i området i nogle af de store træer, vi har, fortæller Jørgen Damsgaard.

Uglekasserne er hjemmelavede. Bagmændene har studeret, hvordan sådan nogle skal bygges. Flemming Lindahl, beboer i området, meldte sig frivilligt til at stykke dem sammen.

- Normalt vil hullet være rundt i sådan en kasse, men vi håber, at der så måske også kan flytte andre rovfugle ind. Det ville heller ikke gøre noget, hvis der kom en falk forbi, fortæller Jørgen Damsgaard, mens Flemming Lindahl supplerer:

- Kasserne er udstyret med savsmuld i bunden, så de er indflytningsklar.

Flemming Lindahl har frivilligt meldt sig til at lave kasserne og hjælpe med at sætte dem op. Foto: Mette Mørk

Naturvejleder er skeptisk

I området omkring Vejle findes der ugler, og det er også set, at natugler yngler i området. Alligevel er naturvejleder Bo Levesen dog en smule skeptisk over for Løgets nye uglekasser.

- Ugler er ekstremt standfaste. De holder sig meget til ét område, så der skal være nogle gode jagtmarker til stede for, at de er der, fortæller han.

Ifølge Bo Levesen er det dog ikke ikke utænkeligt, at uglerne kan finde vej. Han bruger ringduen som eksempel på en fugl, der normalt levede i skovområder, men som de senere år er rykket ind til byerne.

- Det er ikke umuligt, at det sker. Vi har Mølholm Ådal, hvor der er gode jagtbetingelser for natuglen med masser af mus. Og det ligger jo ikke så langt væk fra Løget. Men det er ikke så sandsynligt. Uglen er ikke en byfugl, fortæller Bo Levesen.

Selvom der ikke er så langt til skov og mark, er naturvejleder Bo Levesen skeptisk over for, om uglerne vil flytte ind i et tæt bebyggget område. Foto: Mette Mørk

Naturen tilbage til området

I Løget er man dog stadig optimistisk og håber på, at nogle ugler finder vej. Der er meget natur i området og ikke så langt til Sønderskoven, så selvom det er inde i byen, tror Jørgen Damsgaard ikke, det er umuligt, at der kommer en ugle forbi.

- Vi har spor efter, at vildt kommer helt herop. Min den ældste oplevede også, at der var en ræv, som observerede ham en aften, han var ude med reklamer, så der er dyr her, fortæller Jørgen Damsgaard.

Løget har de sidste par år været igennem en større renovering, og i den forbindelse forsvandt mange buske og træer, hvor der før var fugleliv. Uglekasserne er derfor ikke kun et spørgsmål om at bekæmpe skadedyr - de er også et spørgsmål om dyreliv.

- Vi forsøger at introducere lidt af naturen i området igen. Det er utopia, at vi får dem allesammen fyldt, men kan bare en af dem blive fyldt, så er det godt, siger Jørgen Damsgaard.

Flemming Lindahl (til venstre) og bestyrelsesmedlem Jørgen Damsgaard tog turen op i den lejede lift for at få uglekasserne op i den rigtige højde. Foto: Mette Mørk
Her hænger kassen, som man håber på, der flytter en ugle, eller allerhelst to, ind i. Foto: Mette Mørk
Jørgen Damsgaard og Flemming Lindahl skulle i løbet af fredagen hænge fem kasser op i området ved Løget. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Billund

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce