Annonce
Give

Løvepark i 50 år: Fødselsdagsgaven fylder hele 40.000 kvadratmeter

Bæredygtighed er et nøgleord for Zootopia. Så den talerstol, Richard Østerballe holdt jubilæumstalen fra, var naturligvis i bæredygtigt materiale: Træstamme, gren og en træplade. Foto: Peter Leth-Larsen
- I har været i stand til at forny jer gennem alle 50 år, sagde borgmester Jens Ejner Christensen (V), da Zootopia - alias Løveparken i Givskud - søndag fejrede 50-års jubilæum og indviede det nye brillebjørne-anlæg.

Givskud: Kært barn har mange navne. Og at det også gælder søndagens 50-års jubilar, blev understreget i blandt andet de to festtaler.

De blev holdt af fødselarens administrerende direktør, Richard Østerballe, og af kommunens borgmester, Jens Ejner Christensen. De hyldede begge Løveparken, Givskud Zoo og Zootopia i deres taler.

Der er selvfølgelig tale om den samme fødselar. For mange mennesker er det stadig slet og ret Løveparken i Givskud.

Det blev de på sin bekræftet i under jubilæumstalerne. De tog naturligvis udgangspunkt i Løveparken og Jacob Hansens vision om en safaripark med fritgående dyr. Det kunne ikke gennemføres i Vejle, hvor Jacob Hansen havde en mindre zoologisk have, men i Givskud var der plads nok.

- Jacob Hansen havde håbet at kunne åbne tidligt på året i 1969, men myndighederne vidste ikke lige, hvordan de skulle håndtere en park med biler blandt fritgående løver, så det trak i langdrag. Så inviterede Jacob Hansen justitsminister Thestrup med på en køretur i parken. Han var meget begejstret og lovede at få sat skub i tilladelserne. Så 12. august 1969 kunne Løveparken åbnes, fortalte Richard Østerballe.

Annonce
Det er fantastisk se så mange mennesker være med ved fejringen, og jeg er virkelig imponeret over og glad for, at så mange tidligere ansatte har taget imod invitationen om at komme i dag.

Richard Østerballe

Fornyelse

Der er sket meget i Løveparken i de forløbne 50 år. Også ud over de nye navne. Men som Richard Østerballe konstaterede, har man i videst muligt omfang fulgt de visioner, Jacob Hansen havde for sin safaripark. Han nåede selv kun at se næste skridt ført ud i livet, indvielsen af elefanthuset, inden han døde i 1971.

Hans hustru og søn drev Løveparken videre frem til 1983, hvor parken blev omdannet til en selvejende institution og fik navnet Givskud Zoo. Resten er sådan set historie.

- Men I har hele perioden været i stand til at forny jer, men også hele tiden haft fokus på formidling og undervisning, forskning og bevarelse af truede dyrearter. Det har I gjort flot, og det er medvirkende til, at I er kommunens største turistmagnet og den tredjestørste blandt landets zoologiske haver, sagde borgmester Jens Ejner Christensen (V) blandt andet i sin jubilæumstale.

Og så skulle gaven pakkes op.

Et enormt anlæg

Alle vidste godt, hvad gaven var: Det nye anlæg til brillebjørnene.

Indgangen til den nye sti rundt i anlægget var camoufleret med birkegrene, men med hjælp af en flok "brillebjørne-malede" børn blev stien åbnet, og samtidig blev Zootopias fire brillebjørne lukket ud. Ikke sammen, men i tre af de fire sektioner, som det store anlæg består af.

Godt 40.000 kvadratmeter fylder anlægget, der er Europas største til brillebjørne. Det kan være vanskeligt at forestille sig, hvor meget det egentlig er. Men det er enormt. Hver sektion har sin egen lille sø, alle har et lille krat af små træer, bjørnene kan boltre sig i.

Den nye sti rundt i anlægget viste sig også effektivt til at få fordelt de mange mennesker, der havde været med til den officielle åbning. To steder er der overdækkede gange udstyret med store panoramaruder, så man i tilfælde af regn kan sidde tørt og se på bjørnene.

Med til en hurtig fordeling hjalp det måske også, at der lige foran anlægget var stillet et telt op, hvorfra fødselsdagskagerne blev delt ud. 5000 chokolademuffins var der bagt til fødselsdagsgæsterne.

Samtidig med, at gæsterne fik lov at gå rundt omkring det nye anlæg, fik brillebjørnene lov til at gå til biddet inde i anlægget. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce