Annonce
Vejle

Lad den gysende jubel bryde løs: Endelig får Dystopia Vejles kulturpris

De var bare så klar til at få den kulturpris. Dullet op og alting. De lægger virkelig en indsats i makeuppen. Torsdag aften fik Dystopia så Vejle Kommunes Kulturpris efter at have været nomineret fire år i træk. Foto: Mette Mørk
Der var ingen vej udenom i år. Dystopia skulle have Vejle Kommunes kulturpris. Samtidig satte DGI Huset en vild rekord, som også udløste en pris.

Vejle: Det lignede moderat psykisk pres: De gyselige maskeringer stod som en mur af djævelsk rødt, som var de gamle gyserroller, der lige var trådt ud fra væggene. Dystopias tropper var bare SÅ klar til Vejle Kommunes årlige Kulturpris.

Det skræmmende foretagende har været nomineret til at få prisen fire år i træk. Det er godt ikke at vide, hvordan de ville have taget endnu en nominering og endnu en forbigåelse.

Kulturens politiske formand i Vejle, byrådsmedlem Dan Arnløv Jørgensen (K) gjorde, hvad han kunne for at trække spændingen ud. Fra scenen i Vejles gamle teater henledte han opmærksomheden på, at juryen, der havde valgt prisvinderen, havde sat sig ved nødudgangen.

Det var en mørk, regn- og stormfuld aften, lige præcis Dystopias dna, og efter en lang og grundig forklaring fik Dystopia-folkene den pris, der tilhører dem.

Egentlig var indstillingstalen unødvendig. Man kan bare bruge sine øjne. Glo på dem. Så tør ingen give prisen til andre. Eller lytte, for der var mange fans tilstede.

De var tæt på Initiativprisen

Her er begrundelserne for de to nominerede, der ikke vandt Vejle Kommunes nye Initiativpris:

Maria Theresa Olsen ejer kaffebaren Bryg, hvor hun hver måned arrangerer Poetry Nights. Her møder unge lokale digtere op for at læse deres poesi højt for et publikum. Poesiaftenerne giver plads til refleksion og eftertænksomhed, og plads til at dele glæden over poesi med andre. Juryen har valgt at nominere Maria til årets initiativpris for hendes Poetry Nights, fordi hun gør noget særligt for den litterære scene i Vejle Kommune. Med poesiaftenerne er Maria med til at sætte fokus på og hylde de lokale talenter, og hun har skabt et anderledes og meget populært setup om en ellers meget nichepræget genre.

Ude i Aften er en gruppe frivillige unge, der arrangerer koncerter for unge i Bygningen, Vejle. De unge bag Ude i Aften gør en vigtig indsats for at holde liv i livemusikken som genre, og de er lykkedes med at skabe et rum, hvor de unge kan mødes om musikken. Ude i Aften er et friskt pust i Vejles byliv, og de har fingeren på pulsen, i forhold til hvilke nye bands og kunstnere, der kan lokke de unge ud til livekoncerter. Juryen har nomineret Ude i Aften til årets initiativpris, fordi de er med til at skabe et stærkt lokalt fællesskab blandt de unge om livemusikken.

Derfor Dystopia

Den nye leder af VejleMuseerne, Flemming Hedegaard Larsen, holdt nomineringstalen og sagde:

- Dystopia er Vejles helt eget haunted house. Bag de uhyggelige kulisser står hundredevis af frivillige, der samles om at skabe skræmmende og uforglemmelige oplevelser for vejlensere og folk fra resten af landet.

- Juryen har valgt at nominere Dystopia til årets Kulturpris for deres nytænkende arbejde og ikke mindst deres store fokus på frivillighed. Dystopia beviser, at kultur er et bredt begreb, og at alle kroge i kulturen har sin berettigelse.

- I Dystopia har vi en gruppe mennesker, som har fundet deres niche og et unikt fællesskab, samtidig med at de - udover at skræmme gæsterne - formår at skabe værdifulde oplevelser, der bringer mennesker tætter sammen.

- Og så fik Dystopia sat Vejles kulturliv på danmarkskortet i efteråret med deres optræden i TV2-programmet "Danmark har talent", som blev sendt i bedste sendetid, sagde Flemming Hedegaard Larsen.

Annonce

Tæt på tumulter i DGI Huset

Dan Arnløv Jørgensen leverede et helhjertet forsøg på at gøre op med myten om, at man ikke kan være to steder på samme tid.

Undervejs i prisuddelingen stak han nemlig af i en hyrevogn. Turen gik til fællessangs-aftenen i DGI Huset, mens man i teatersalen kunne se på video, hvad han oplevede.

Det var tæt på tumultagtige scener. Men nu er det et relativt modent publikum, der samles om Højskolesangbogen, så de nøjedes med et jubelbrøl, der overgik Dystopias.

Det var en af Dans gode aftener! Her brød han ind i et møde, afbrød taleren, tog ordet uden at spørge, sagde omkring 10 ord. Så rejste salen sig i taktfast bifald. Jeg gætter på, at han nød det.

- Jakob Bonderup og Roland Christiansen får årets Initiativpris for deres sangaftener i DGI Huset. Fællessang er en gammel genre, som Jakob og Roland har tænkt ind i nye rammer. Det er de lykkedes ekstremt godt med, og juryen er imponeret over, at de formår at samle så mange mennesker, der hver måned møder op for at synge sammen. Jakob og Roland gør med fællessangsarrangementet i DGI Huset en stor forskel for det kulturelle fællesskab i Vejle Kommune, sagde Dan Arnløv.

Med i opløbet til Kulturprisen

Årets udgave af Vejle Kommunes Kulturpris gik til Dystopia foran to andre, der var med i opløbet med disse begrundelser:

Henrik Elkjær er autodidakt fotokunstner, forfatter og filosof. Han er nomineret til årets kulturpris for sin insisteren på at sætte fokus på kunst og kultur i Vejle. Han har en fantastisk evne til at vise Vejle med nye, anderledes øjne gennem kunsten, og han formår at formidle vanskelige emner på måder, der engagerer folk. Juryen er imponeret over hans langvarige indsats med at skabe kunst og kultur i Vejle. Han er en unik multikunstner og et varmt og ihærdigt menneske, som Vejle i dén grad kan være stolt af.

Vejleegnens Teaterforening er Danmarks største teaterforening og er med sin store indsats med til at sikre, at Vejle Kommune huser teaterforestillinger af højeste kvalitet. De frivillige mennesker bag Vejleegnens Teaterforeninger er enormt passionerede og engagerede, og de har skabt en stærk forening, der står for mere end 40 forestillinger om året her i Vejle Kommune. Juryen har nomineret Vejleegnens Teaterforening til årets Kulturpris for dens store og vedvarende arbejde med at bringe kultur til Vejle.

Annonce

Roland var rystet

Den slags uforudsete hændelser plejer ikke at ske i DGI Husets velsmurte univers. Så Roland Christiansen skulle lige sunde sig lidt. Når man står med en mikrofon i hånden, så kan alle de vildt mange gæster - ettusindeottehundredeogti - jo høre med på følgende replikskifte mellem de to prisvindere:

- Øh, vi skal lige tilbage på sporet, sagde Roland Christiansen.

- Du er rystet, sagde Jakob Bonderup drillende.

- Ja ... jeg troede faktisk, der var flere penge i sådan noget...

Vejle Kommunes to kulturpriser blev uddelt i Vejles gamle teaterbygning på Banegårdspladsen. Prisuddelingen begyndte med et arrangement for de nominerede til priserne. Her et blik ud over forsamlingen. Foto: Mette Mørk
Annonce

Den sved

Uhh, den sved. På vej i taxaen sagde Dan Arnløv Jørgensen:

- Jeg vil gerne bede om, at vi får et større budget til det her. Jeg synes, priserne skal være lige store og gerne sættes lidt op.

I aftes var Kulturprisen 7000 kroner værd, mens Initiativprisen var på 3000 kroner.

Dan Arnløv Jørgensen, der er kulturudvalgsformand, afbrød hele 1810 mennesker i DGI Huset, der gjorde klar til at synge. Han skulle lige uddele Vejle Kommunes nye Initiativpris til højskoleforstander Jakob Bonderup og DGI Husets leder, Roland Christiansen til højre. De to har udviklet sangaftenerne fra en beskeden start til tilløbsstykker. Foto: Leif Baun
De døjer med øjnene i Dystopia. Det er intet under, at lederen med titel af "frygtarkitekt" Jonas Bøgh ser lidt beklemt ud. Men nu kan de blodige tårer tørres væk, for torsdag aften fik Dystopia fra Mørkedalen endelig Vejle Kommunes Kulturpris. Foto: Leif Baun
Teatersalen fra 1884 gav en særlig stemning til uddelingen af årets kulturpriser i Vejle Kommune. Foto: Mette Mørk
Aktører i det lokale kulturliv mødes over en bid mad før uddelingen af årets kulturpris i Vejle. Midt i billedet ses sidste års vinder, fotografen Jonas Normann. Foto: Mette Mørk
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Egtved For abonnenter

Thyra, Kasper og rigtigt mange andre risikerer at skulle vinke farvel til noget af det, som de holder meget af - meget snart

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Alternativt bingo: Håbefuldt parti benytter sine få valgplakater som spilleplader - det er ikke specielt grønt at spille med

Vejle Boldklub For abonnenter

Live: VB spiller pokal-bold i Horsens, og der er en kvartfinaleplads på spil

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Alarm 112

De afslørede sig selv: Butikstyve kom i slagsmål uden for forretningen

Alarm 112

Han kørte videre fra påkørsel: Vaks trafikant fulgte efter ham

Billund For abonnenter

Niårige Magnus har en kræfttumor i hjernen og har fået 81 gange kemo: - Vi nyder ham, mens vi har ham

Erhverv

Han fik den generte milliardær i tale: 'Der var et stykke danmarkshistorie, der slet ikke var fortalt tilstrækkeligt'

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om politi og trafik

Hedensted

Lene Langelund lukker sin ellers velkørende butik i Hedensted: Har sidste åbningsdag 27. november

Danmark

Heunicke: Flere skal vaccineres hvis Danmark skal være åbent

Vejle For abonnenter

Dømt for sygehus-svindel, de lokale lejere bor billigere, gågaden lukket for valgplakater, Vejle kåret som årets transportkommune og lokal forening ramt af global varekrise: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Billund For abonnenter

Kirkbi har købt endnu en bygning i Billunds bymidte: Prisen var 18 millioner kroner

GAMLE DAGE

En vaskeægte iværksætter: Manden, der satte Vejle på søkortet, havde et heftigt og lidenskabeligt temperament

Annonce