Annonce
Vejle

Lad os stå ved vores fortid

Annonce

Læserbrev: I disse tider hvor man nedriver statuer af slavehandlere, vil jeg mene, det danske kongehus er endt i en ret pinlig situation.

Ved Christianborgs brand i 1794 blev kongehuset hjemløs. Kort efter købte kongen (vi var stadig under enevælden) Moltkes og Levetzaus palæer på det, der nu kaldes Amalienborg.

Amalienborgs palæer var ikke oprindeligt royale. De var bygget i dansk storkapitalismes barndom af stenrige købmænd. De opkaldes stadig efter disse storkøbmænd. Frederik 8's palæ kaldes f.eks. Brockdorffs Palæ og Christian 8's palæ kaldes Levetzaus Palæ.

Desuden blev Det gule Palæ i Amaliegade bygget af storkøbmanden Frederik Bargum i slutningen af 1700 tallet.

Store dele af den finans, der lå bag byggeriet af palæerne, var de svimlende formuer, storkøbmændene havde tjent ved slavehandel. Frederik Bargum købte slaver i Guinea og fragtede dem til de dansk vestindiske øer for at deltage i produktionen af "Det sorte Guld", sukker, som høstedes af sukkerrør. Idag er Det gule Palæ centrum for hoffets administration. Bargum skal have ejet mere end 1000 slaver på de vestindiske øer.

Der er nogle aspekter i denne affære, der ikke stemmer så godt med det store flertal af danskeres royalisme.


Lad os stå ved vor fortid, selvom det ikke altid var en dans på roser.


Mit synspunkt er, at vi ikke kan ændre på fortiden, enten ved at nedrive statuer af slavehandlere eller komme med undskyldninger for fortidens synder. F.eks. har pavestolen bragt undskyldninger for afbrændingen af "kætteren" Giordano Bruno i Rom. Det har ikke gjort denne oplevelse mindre smertefuld for denne store filosof.

Vi må stå ved vor historie, hvor uhyrlig den end forekommer. Mindre tiltalende er det, når man ligefrem glorificerer misdæderne, som når vi skandinaver romantiserer vikingerne. Det gjorde pokkerme ondt, når vikingerne massakrerede munkene på Lindisfarne. Lad os stå ved vor fortid, selvom det ikke altid var en dans på roser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Smittetilfælde kan spores til minkfarme - over en million mink skal aflives

Vejle

Et par hundrede brandalarmer er påvirket af strømsvigtet

Annonce