Annonce
Alarm 112

Landbetjent har fået ny bil: Men snart vil den blot være endnu en i gadebilledet

Steen Ibsen havde indtil årsskiftet kontor og borgerservice på sin bopæl. Da han og konen solgte huset, blev arbejdspladsen flyttet til rådhuset i Juelsminde, og det ændrer sig ikke. Tiden med politistation på bopælsadressen er forbi. Foto: Mads Dalegaard
Steen Ibsen går på pension og slipper dermed rollen som politibetjent i byen, han selv bor i.

Juelsminde: For tre uger siden skiftede landbetjent Steen Ibsen køretøj.

Han har fået sig en Renault Captur, og bor man i Juelsminde, så ved man det nok allerede. Den slags plejer at nå rundt i byen i løbet af 14 dage, mener Steen Ibsen.

Fremover vil der blive fulgt mindre med i hans valg af bil.

Et langt arbejdsliv i politiet, heraf 15 år som landbetjent i Juelsminde, bliver parkeret, og en tilværelse som pensionist begynder.


Når min kone kører i den bil, jeg normalt kører i, så har hun set knallertkørere hoppe af knallerten, og bilister finde selen frem. Så det vidne om, at man da har respekt også for landbetjenten. Eller i hvert fald bilen.

Steen Ibsen


- Jeg fylder 65 år til sommer, og de sidste to år har jeg sagt til min kone og mig selv, at når jeg fylder 65 år, så vil jeg gå på pension, siger Steen Ibsen og fortsætter:

- Vi fik solgt vores hus sidste år og er flyttet ud i sommerhuset, hvor vi er faldet fantastisk godt til. Jeg syntes, at tiden var inde, så jeg sagde op lige omkring årsskiftet og stopper med udgangen af marts, men så er jeg også tæt på at være 65.

Annonce

Ingen hard feelings

Steen Ibsen blev ansat som landbetjent med bopælspligt tilbage i 2006. Det har ikke været noget problem for ham at være ordensmagt og borger i samme by.

- Det har været fantastisk. Lige fra dag et følte jeg, at jeg blev godt modtaget, og sådan har jeg haft det lige siden. Ikke en eneste gang har jeg tænkt, at det nu også kunne være rart at bo et andet sted, siger Steen Ibsen.

Han mærker ingen dårlige vibrationer fra lokale, som han har skrevet en bøde til og møder i køen i supermarkedet efterfølgende.

- Folk ved jo godt, hvorfor de har fået den. Jeg tror, langt de fleste bebrejder sig selv, når sådan noget sker, siger Steen Ibsen.

Annonce

Lovlydige borgere

Som landbetjent er han kørt ud til alt fra brande og færdselsuheld til indbrud og butikstyverier i Juelsminde, Snaptun, Barrit og Rårup og landområderne mellem dem.

Borgerne er generelt lovlydige, og det er turisterne såmænd også.

- Der er ikke den store forskel på sommer og vinter. Der er uendelig flere mennesker, når campingpladserne og sommerhusene fyldes op, men ikke uendelig flere opgaver til landbetjenten, siger Steen Ibsen.

Annonce

Nabofejder fylder

Han har været glad for sit arbejde, men kan godt komme i tanke om en type opgave, som har været træls at bruge tid på.


Jeg må indrømme, at jeg i et par sager har måttet tale højt og sige til folk, at de må prøve at opføre sig som voksne mennesker. Der bliver som regel stille i en periode, men så blusser det op igen.

Steen Ibsen


- Nabostridigheder. Dem er der nogle af. Jeg vil ikke sige hele tiden, men tit. Den ene part ringer typisk til landbetjenten og tror, at han kan løse problemerne, og det kan han ikke, erkender Steen Ibsen og fortsætter:

- En eneste gang er det lykkedes mig at mægle mellem to parter med succes, men der har ved gud været mange andre stridigheder, som jeg har forsøgt at bilægge ved at snakke fornuft mellem parterne. Så sent som i går havde jeg en. Det er op ad bakke, og jeg kommer ikke til at savne det.

Annonce

En tragisk sag

I sin tid i Juelsminde har Steen Ibsen hverken brugt stav, peberspray eller trukket sin pistol. Den ene gang, det er sket, ligger længere tilbage, og der blev ikke løsnet skud.

Der har ikke været drabssager i Juelsminde, men der været ulykker. Drukneulykken i 2013 er den, der først popper op i Steen Ibsens erindring. To unge kammerater var sejlet ud i en gummibåd i dårligt vejr. De omkom derude efter at være havnet i vandet. Deres lig blev først fundet flere uger senere.

- Det var ikke mig, der var ude at underrette forældrene, men jeg var med til at fragte den ene ind til land. De var ikke ret gamle. Så får man noget at tænke over, siger Steen Ibsen.

Annonce

Skal ud af rollen

Han har vendt ubehagelige oplevelser med sin kone Gita og bearbejdet dem på den måde.

Parret har tre døtre og svigersønner, og Steen Ibsen, der er gammel tømrer, tænker, der vil være håndværksopgaver at bruge tid på fremover.

Steen Ibsen begyndte hos politiet i 1985. Han kommer fra Horsens og var vagthavende med titel af vicepolitikommissær, inden han rykkede til Juelsminde for at blive landbetjent i 2006. Han og hustruen Gita bliver boende i byen. De har begge forladt arbejdsmarkedet. Foto: Mads Dalegaard

Der bliver nok en tilvænningsperiode – ikke kun for borgerne, der ikke behøver orientere sig om hans bil, men også for ham selv. For det gør noget ved én at være politimand og et midtpunkt i så mange år.

- Men jeg blev spurgt, om jeg nu også er klar. Og jeg er klar. Det er jeg helt sikkert, siger Steen Ibsen.

Da han ikke kan invitere ret mange på afskedsreception i øjeblikket, gemmer han arrangementet på rådhuset til 13. august.

- Jeg vil gerne sige pænt farvel til de kollegaer, der måtte komme, og først og fremmest dem, jeg har arbejdet tæt med i Juelsminde, siger Steen Ibsen.

Annonce

Får en efterfølger

Sydøstjyllands Politi vil fortsætte i Juelsminde med en lokalbetjent, der ikke er omfattet af bopælspligt som gammeldags landbetjente, men har samme ansvar for lokalområdet og base på rådhuset med åbningstid torsdag eftermiddag.

Efterfølgeren er ikke udpeget endnu, men det vil ske hurtigst muligt, siger chefpolitiinspektør Klaus Munk Nielsen.

- Vi har flere steder i politikredsen, hvor vi skal have lokalbetjentstillinger på plads. Det er en del af et større puslespil, forklarer han.

Indtil brikkerne bliver lagt, vil en eller skiftende medarbejdere fra Horsens være tilstede i åbningstiden i Juelsminde og i området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Bytte-bytte-bygrund: Borgmester gør klar til at afgive en pæn bid af Sønderbrogade

Navne For abonnenter

Sanne har været bagerjomfru i 25 år: Uden hende var butikken ikke den samme

Annonce