Annonce
Debat

Landboforeningsformand: Fredning af Vejle Ådal er et misforstået hensyn

Nis Hjort. Pressefoto

Læserbrev: Er Vejle Ådal unik? Helt bestemt!

Det er den, fordi vi, lodsejere og landmænd, igennem århundreder har passet på naturen og landskabet i ådalen, også selv om vi har drevet landbrug, fisket, høstet hø eller blot ladet dyrene græsse i engene om sommeren.

Til dato har udvikling af lokalsamfundet og livsvirket i Ådalen ikke ændret på dette unikke sted, fordi vi, lodsejere, landmænd, kommunale politikere og vejlensere, holder af de smukke landskaber og kerer os om den unikke natur, der folder sig ud her.

Det ryster os derfor, at Fredningsnævnet og Danmarks Naturfredningsforening (DN) mener, at denne ansvarlighed fra vores side ikke eksisterer og ikke er til at stole på i fremtiden.

For hvilken anden forklaring kan der være på, at kravet om fredning er vedtaget?

I årevis har vi ad frivillighedens og samarbejdets vej, på kryds og tværs i kommunen, taget vare på Vejle Ådal, så den allerede i dag rummer alle de værdier, man søger opnået via fredninger.

På samme vis arbejder vi i dag med at sikre naturen og de landskabelige værdier for fremtiden, men det stikker en fredning nu en kæp i hjulet på. I stedet risikerer vi at ødelægge den dynamik, som er hele fundamentet i Vejle Ådal.

Den næsten diktatoriske fredning ødelægger også selvopfattelsen af det at være jordejer og de rettigheder og pligter, der medfølger.

At det samtidig er en privat interesseorganisation (DN), der har ret til at rejse en så altomfattende fredningssag, strider fuldstændigt imod vores retsfølelse.

Det er mig ubegribeligt, hvorfor en enkelt politisk interesseorganisation skal have denne ret i dagens Danmark?

Det er et grotesk levn fra den industrielle barndom, hvor man havde fokus på teknologiske fremskridt og at tøjle natur. Der er vi altså ikke i dag.

Tværtimod. Vi er i den helt nye situation, at både natur og hydrologiske forhold står overfor store ændringer.

Vi kan ikke leve med et fredningsinstrument, som forholder sig statisk til området - og slet ikke, hvis man vil bevare ådalens særlige natur og landskabelige værdier.

Vi skal tænke nyt, og det gør vi bedst sammen - også for at bevare den smukke ådal, som vi kender den.

Der er et stort pres på arealressourcen, og derfor skal vi tænke anderledes, fleksibelt og dynamisk sammen her i kommunen.

I et moderne samfund skal vi finde plads til at prioritere, bevare og udvikle på en intelligent måde.

At lave større og større landskabsfredninger, som DN praktiserer i disse år, er et alvorlig misbrug af instrumentet og burde derfor tiltrække politisk opmærksomhed.

Der er ingen trussel mod Vejle Ådal; truslen ligger alene i fredningsforslaget selv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Hedensted For abonnenter

Tilsynssag: Når man ender i denne situation, er der selvfølgelig noget, man ville ønske, at man havde gjort anderledes

Annonce