Annonce
Give

Danske Betina var med: Landdistrikter fra hele EU udvekslede erfaringer i Letland

Betina Boye Jensen er tilbage i Grønbjerg og sit arbejde som teknisk servicearbejder på Firkløverskole Give efter en udbytterig tur til konference i Letland. Hun var inviteret af Vejle Kommunes Vifin. Foto: Børge Larsen
Betina Boye Jensen fra Grønbjerg Langelund Lokalråd har deltaget i en konference i Daugavpils sammen med repræsentanter fra andre EU-lande. Konferencens mål var at diskutere affolkning og udviklingsmuligheder i landdistrikterne.

Grønbjerg: Det er ikke hverdagskost for Betina Boye Jensen at blive afhentet i bus med privat chauffør.

Men det blev hun, da hun sammen med fire ansatte fra Vifin, (der er et videns- og udviklingscenter oprettet af Vejle Kommune i 2002), og Else Iversen fra Øster Starup Lokalråd.

- Det var nu ikke fordi, vi skulle behandles som filmstjerner. Men simpelthen på grund af, der ikke er nogen form for kollektiv transport mellem Riga, hvor vi landede, og Daugavpils, hvor konferencen skulle holdes. Så det var en nødvendig løsning, fortæller Betina Boye Jensen.

Det er ikke fordi Daugavpils er en landsby beliggende på kanten til den store tomhed. Den er med 82.000 indbyggere Letlands andenstørste by, men alligevel er der ingen offentlig transport mellem byen og hovedstaden Riga.

- Så er vi da lidt bedre stillede her i Grønbjerg. Selv om der ikke er så mange afgange, så er der da rutebiler, siger Betina Boye Jensen.

Den tre timer lange tur til Daugavplis gav også et andet umiddelbart indtryk af forskellen mellem Letland og Danmark. Det blev stort set til en skovtur, for der var skov på det meste af strækningen.

Otte lande i samarbejde

Følgende lande deltager i samarbejdet:

Letland, Litauen, Tyskland, Rumænien, Polen, Italien, Spanien og Danmark.

Invitationen kom fra VIFIN, (Videnscenter for integration) som er en organisation under Vejle kommune.

VIFIN har haft er samarbejde med Landdistrikternes Fællesråd, og de er med i et Europæisk samarbejde, DeCoDe, (Depopulation Control, Development) om affolkning og udvikling af yderområder.

Annonce

Faldefærdige huse

Ind imellem blev skoven brudt af små klynger huse. Men husene var ikke så mange, at man kunne tale om en landsby.

- Vi så kun to små byer på hele strækningen. To byer, hvor vi tænkte, der kunne være mulighed for at handle og for at gå i skole, siger Betina Boye Jensen.

Til gengæld var de huse, de passerede, i høj grad præget af forfald. De var i dårligere stand end det, ejendomsmæglere her til lands optimistisk kalder "håndværkertilbud".

- Det var lige før, at vi kunne se for os, hvordan fugten i husene rendte ned af væggene, og det var ikke svært at forestille sig indeklimaet i disse ejendomme, sukker Betina Boye Jensen.

For problemet var ikke kun, at der stod meget faldefærdige huse. Problemet var også, at de meget faldefærdige huse helt åbenlyst var beboede.

Men hvorfor bor mennesker i et EU-land faldefærdige huse? Hvorfor sætter de dem ikke bare i stand, så de er til at bo i?

Annonce

Affolkning i fokus

- Et af Letlands store problemer er, at folk ikke har råd til at renovere ejendommene. Samtidig sker der ofte det, at den ene af forældrene flytter til andre lande for at tjene penge. Det sker også ofte, at begge forældre flytter, og efterlader deres børn hos bedsteforældre, en situation, vi fra Danmark kan have meget svært ved at sætte os ind i, siger Betina Boye Jensen.

Til gengæld ventede der en positiv overraskelse på hotellet i Daugavpils. Det var en form for det modsatte af "Potemkims kulisser". Disse skulle imponere Katharine den Store med det storslåede byggeri, der prægede hendes Rusland. Men der var kun tale om pæne facader. Der var ikke noget bagved.

- Her var der tale om faldefærdige facade, så udefra så det ikke ud af ret meget. Men ens fordomme blev gjort til skamme. Det var fine, rene og pæne værelser, høj standard, det var virkelig et godt sted at bo, siger Betina Boye Jensen.

En lille 60 minutters køretur bragte deltagerne til middagen på "Silene Resort og Spa". Ifølge Betina Boye Jensen blev der serveret den lækreste mad og gode vine.

- Det virkede overvældende at se al den fattigdom på turen gennem landet, og så samtidig møde så gæstfrie mennesker. Det gør en taknemmelig, lyder det fra Betina Boye Jensen.

Selve konferencen bliver beskrevet i en senere artikel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce