Annonce
Kollerup

Landligt sognehus har været gennem ild, luft, vand og jord

I fællesskab klippede de 125 fremmødte snoren over til Sognehuset for Kollerup og Vindelev sogne. Foto: Anders Kynde
Byggeprocessen blev længere og sværere end forventet, men nu står det klart, det nye sognehus for Kollerup og Vindelev sogne. Og i weekenden blev det indviet med taler, sang, mad og god opbakning fra lokalområdet.
Annonce

Kollerup: På en forhøjning i det bakkede landskab mellem Kollerup, Brandbjerg og Hygum rager Kollerup Kirke op. Dannebrogflaget er hejst, og parkeringspladsen er fyldt med biler. Så fyldt, at flere har været nødt til at parkere langs Hygumvej.

Men de mange mennesker er ikke at finde i kirken. For kirken har fået en ny nabo i form af et sognehus. Et spritnyt sognehus med hvide mure og rødt tag - blot et kort stenkast fra kirkebygningen.

Og sognehuset er fyldt til randen i den store sal. 125 personer er mødt frem til indvielsen lørdag eftermiddag, og det er lige en tand for meget, til at alle kan være der. Så både i køkkenet og i gangen er der sat ekstra stole op.

- I kan tro, vi har glædet os til at byde jer velkommen i dag. Nogle af jer har måske alleredet været lidt rundt og bese de nye faciliteter, og de fleste af jer har sikkert fulgt lidt med i byggeriet, når I er kommet forbi herude på vejen. Det har jo til tider mest af alt mindet om en byggeplads, men ting tager tid, og vi er nu fremme ved målstregen, lyder det fra kirkeværge Jørgen Antonsen, som står for indvielsestalen.

- Vi synes, målstregen en gang i mellem har flyttet sig lidt i byggeprocessen. Men nu er vi der sandelig, tilføjer han.

Mange lokale folk var mødt frem til indvielsen, mens der også var repræsentanter fra nabomenighedsråd fra sogne i Jelling, Hvejsel og Ildved. Foto: Anders Kynde
Annonce

Fire grundelementer i spil

Idéen om et sognehus ved Kollerup Kirke ligger flere år tilbage.

Egentlig var det meningen, at den skulle bygges på den gamle smediegrund, som ligger på anden side af vejen - lige over for kirken. Men pludselig blev nabogrunden, som sognehuset nu er placeret på, sat til salg - og så slog menighedsrådet til.

Nedbrydningen af nabogården gik i gang i efteråret 2018, og dengang havde man nok ikke forventet, at det nye sognehus først ville stå færdig i januar 2020.

- Vi har haft i gang i - om ikke alle elementer - så i hvert fald jord, ild og vand. Der var lidt ekstra nedbrydning under staldlængen, det var vanskeligere at dræne pladsen end ventet, og en beklagelig fejl ved en affugter medførte en del brand- og sodskader på loftkonstruktionen, forklarer Jørgen Antonsen.

Også det sidste grundelement, luften, har været i spil.

- Hvis I vil tillade en lille tilsnigelse, så kan vi sige, at det er luften, der bærer ånden, forklarer kirkeværgen, inden han beder alle i forsamlingen om at forme en saks med deres fingre, så de i fællesskab kan klippe den usynlige snor over til Sognehuset for Kollerup og Vindelev sogne.

Dermed er sognehuset indviet og klar til brug. Først arrangement er allerede onsdag 22. januar klokken 19.30, når Jette Bendixen Rønkilde, Aarhus Universitet, kommer og holder foredrag om emnet "Hvem bestemmer".

Udover at være ramme for kirkens arrangementer og base for kirkens ansatte, kan sognehuset bruges til andre kulturelle og folkeoplysende aktiviteter.

Det nye sognehus ligger få meter fra Kollerup Kirke. Foto: Anders Kynde
Kirkeværge i Vindelev Kirke, Jørgen Antonsen, stod for indvielsestalen. Til venstre for ham er det arkitekt Mia Rahbek Andersen, medindehaver af Linjen Arkitekter, som har tegnet sognehuset. Foto: Anders Kynde
Sognepræst Birgitte Rosager Møldrup glæder sig over det nye sognehus, hvor hun har fået et kontor, hun vil være i et par gange om ugen. Foto: Anders Kynde
Et flygel er der også blevet plads til i sognehuset. Det er foræret af Jørgen Denert, tidligere lærer på Kollerup Skole. Foto: Anders Kynde
Sognehuset i Kollerup og Vindelev sogne fylder omkring 260 kvadratmeter med kontorer til graver og præst, køkken, frokoststue, bad, toiletter, mødesal samt maskin- og redskabsrum. Foto: Anders Kynde
Indvielsen foregik fra klokken 14 til 17 lørdag eftermiddag. Foto: Anders Kynde
Med 125 fremmødte til indvielsen har Sognehuset i Kollerup og Vindelev sogne fået en god start. Foto: Anders Kynde
Så er der sandwich. Foto: Anders Kynde
"Sognehuset" står der skrevet over døren til Sognehuset for Kollerup og Vindelev sogne. Foto: Anders Kynde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce