Annonce
Jelling

Landmand om besøg af 5500 mennesker: God anledning til at komme tættere på landbruget

Klokken 12 blev køerne lukket ud på græsmarken. Foto: Nicolai Svante Skovgård
Hvorfor vælger 5500 mennesker at se køer komme ud på en mark ved Ådal nær Jelling? Spørger man landmanden, er det fordi, folk er kommet langt væk fra landbruget. Spørger man gæsterne, er det for at se, at dyrene har det godt.
Annonce

Ådal: I fredags var 4153 tilskuere på Vejle Stadion for at se de lokale fodboldhelte slå AC Horsens med 3-0. Søndag var godt 5500 mennesker mødt op på en gård lige uden for Ådal ved Jelling for at se 150 køer blive lukket ud på græs. Og det var endda ikke den eneste gård i området, hvor man kunne se det syn.

Det siger lidt om, hvor populært konceptet Økodag er blevet. Her åbner økologiske landbrug rundt i hele landet op for, at interesserede kan komme forbi og opleve gården og dyrene. På Ågårdslund ved Ådal var der ud over de 150 køer, der skulle på græs, også mulighed for at møde nyfødte kalve, smågrise og høns.

Økodag på Ågårdslund

  • På Ågårdslund bor Marie og Anders Lütken Skovgaard sammen med deres tre børn, Noah, Alma og Ella. De har boet på gården siden 2013 og har drevet gården økologisk siden 2016.
  • På gården bor også 145 køer, 140 kalve/kvier, 100 høns, fire katte, to hunde, kanin og grise.
  • Familien dyrker 250 hektar økologisk landbrugsjord med græs, ærter, majs og korn. De har desuden en lille gårdbutik.
  • Det er i 2019 andet år i træk, der er Økodag på gården.
  • Familien har brugt ugen op til på at gøre klar, og til det formål samt til de mange opgaver på selve Økodagen har de haft gang i 35 hjælpere.

Annonce

Langt væk fra landbrug

Men hvorfor er det, at over 5000 mennesker vælger at møde op for at opleve det syn? Spørger man landmanden, så er der særligt en grund.

- Det er fordi, folk er kommet så langt væk fra landbruget. I gamle dage havde alle en landmand i familien, men sådan er det slet ikke i dag. Så det her er en god anledning til, at vi kan vise det frem - også fordi, der hurtigt kan opstå misforståelser om, hvordan landbruget fungerer. Det kan vi jo se på Facebook og i medierne, at der en gang i mellem opstår, siger Anders Lütken Skovgaard, der driver gården og den dertilhørende gårdbutik med sin kone, Marie Lütken Skovgaard.

Han står klar til at svare på spørgsmål fra gæsterne, men indtil nu har de dog ikke handlet om misforståelser eller negative syn på landbruget.

Annonce

Vise økologi til børnene

Økodagen foregår fra klokken 10 til 14, hvor højdepunktet - køernes første tur på græs - foregår lige i midten af det hele. Det er ret så koldt og blæsende denne søndag, men folk ryster sig til varmen. Blandt de mange smagsprøver fra Arla er der nemlig også en mulighed for at ryste sit eget økologiske smør i en lille beholder, som man får fyldt piskefløde og kærnemælk i, og så er ellers bare om at få det rystet.

Sådan en beholder har mange derfor i hånden, da de bevæger sig over til marken, der snart skal indtages af køer. Her står blandt andet Marie Rasmussen, der har sin treårige datter, Nanna Frederiksen, på skulderen. Familien har taget turen fra Fredericia.

- Det er for at se dem hoppe og danse og se deres lykke over at være kommet på græs. Og så vil vi gerne støtte op om det økologiske og lære børnene, hvordan dyrene lever, inden de bliver slagtet, siger hun og fremhæver, at det også er en meget børnevenlig begivenhed med mange aktiviteter for dem.

Mange af gæsterne nuppede et bæger med fløde og kærnemælk, som de skulle gå og ryste, indtil det blev til smør. Foto: Nicolai Svante Skovgård
Annonce

Meget til børnene

Og hun har ret. Børnene kan lege i korn, rutsje på halmballer, klappe en kalv, tage minitraktor-kørekort, se en rigtig traktor indefra, lave snobrød eller pandekager, hoppe på små hoppekøer og mere end det.

Mange af de fremmødte er da også børnefamilier, og i familien Hald Kristoffersen har tvillingerne Oscar og Oliver på ni år da også været forbi traktorerne og halmballerne.

Nu står de i kø til en af madboderne, og så kan de lige give deres besyv med i forhold til, hvorfor man sammen med 5500 andre skal se køerne komme på græs.

- Det er rart at se, at de løber og hopper rundt og har det godt, siger Oliver Hald Kristoffersen, mens tvillingebroren nikker med.

Halmballer kan også bruges som rutsjebane. Foto: Nicolai Svante Skovgård
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce