Annonce
Erhverv

Landmanden har stadig travlt: Der pløjes og sås i den sorte jord

Efterårsmarker. Alle fotos: Jacob Iskov
Her efter høsten har landmændene igen travlt ude på markerne, fortæller Jacob Iskov.

Næppe er høsten i hus, før der pløjes, harves og sås. Landmændene ligger altså ikke på den lade side. Hvert år imponeres jeg over den aktivitet, der ses ude på markerne her først på efteråret.

Og i et lille, poetisk øjeblik kan jeg godt få associationer til vores dejlige efterårssange - og midt i min tankerække kom jeg pludselig til "Hertugdømmerne", hvor den holstenske teolog Matthias Claudius i 1782 skrev sangen "Vi pløjed og vi så'de vor sæd i sorten jord", som en del af en "Bondefortælling", hvor en bonde pløjer sine marker, spreder såsæd ud og efterfølgende venter på, at Gud giver ham en god høst.

I 1891 blev salmen oversat af den danske forfatter Jakob Knudsen, som vi måske bedst kender for "Se nu stiger solen af havets skød".

Annonce

Melodien er af den tyske komponist, J.A.P. Schultz, som også er kendt for melodien til "Sig månen langsomt hæver". I begge melodier kredser Schultz omkring den ligefremme og folkelige melodi i en efter min opfattelse skøn og melodisk blanding af mol og dur.

Og både sang og melodi er da også i dag en meget populær høstsalme og et ”must” til enhver høstgudstjeneste.

Høsten er for længst overstået - og på landsplan har høstudbyttet vistnok været gennemsnitligt eller måske lidt under.

Men der har desværre været rigtig store forskelle fra landsdel til landsdel i både udbytte og kvalitet på grund af det meget dårlige og ustadige vejr.

Men landmændene skal jo videre. Årstiderne skifter, og naturen går sin gang - og nu skal der pløjes, harves og sås, så der kan høstes igen til næste år. Faktisk præcis som bonden i Matthias Claudius' sang. Og dog?

Det moderne landbrug er stadig underlagt vejrgudernes gunst, men meget er forandret i forhold til blandt andet jordbearbejdning, pløjedybder og valg af maskiner, og der tænkes meget i jordens fysiske struktur, jordens porøsitet og jordens evne til at tilbageholde vandet - altsammen for skabe de bedste betingelser for planternes spiring, rodudvikling og vækst. Dertil kommer så ønsket om at reducere CO2-udslippet fra landbrugets store, rullende maskiner.

Her de sidste dage er min nysgerrighed blevet vakt, når jeg ude på markerne har set landmændene og deres store maskiner. Jeg har selvfølgelig måtte stoppe op og spørge til dette og hint, når jeg har haft lejlighed til det. Og heldigvis er der altid gode svar at få - samt store smil!

Jeg har selvfølgelig måtte stoppe op og spørge til dette og hint, når jeg har haft lejlighed til det. Og heldigvis er der altid gode svar at få - samt store smil!

En plov er i dag ikke bare en plov. Plove er mange forskelligartede og specialiserede jordbearbejdningsmaskiner, til for eksempel løsning, vending og luftning af jorden, bekæmpelse af ukrudt, nedpløjning af kvælstofsamlere og husdyrgødning.

Harvning er en mere overfladisk behandling af jorden, hvis øverste lag løsnes og findeles og dermed giver planterne gode spiringsbetingelser.

I nogle tilfælde kan man med et såkaldt rotorharvesæt eller en kombi-såmaskine lave både jordbearbejdning og såning i en og samme arbejdsgang - det må da siges at være rationelt.

I det hele taget er landbruget optimeret og specialiseret for at opnå den største produktion og den bedste kvalitet -og for os ikke landbrugskyndige er de forskellige dyrkningssystemer vanskelige at holde rede på. Dertil kommer så forskellige metoder til reduceret jordbearbejdning, - også kaldet pløjefri jordbehandling.

Nogle landmænd går endnu længere og tror på det, der hedder "conservation agriculture", hvor man helt undlader at behandle jorden efter en afgrøde og sår direkte og umiddelbart i den "gamle" jord. For at få et ordentligt udbytte kræver dette dog brug af ukrudtsmidler (Roundup!) - og det er jo ikke lige sagen - så...?

Men herligt er det at se ud over vores smukke landskab og se en lys stubmark, der lige så langsomt under plovens arbejde bliver til den sorte muld.

Dagen efter bliver marken harvet, tilsået og tromlet - eller måske er det bare den store fronttank-såmaskine, der har været på arbejde og har efterladt marken i et smukt, let, elegant og dekorativt mønster af buede og lige linjer. - Et flot syn, vi kan glæde os over, og så er det tilsyneladende også til stor glæde for mågerne!

I øvrigt linjer, der på smukkeste vis hurtigt bliver til grønt på rad og række - og som til næste år er klar til at blive høstet - og dermed er ringen sluttet.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

Storfamilien Junkers tag er styrtet ned i regnvejret: - Tingene bliver nemmere af, at vi ikke sætter os ned og er kede af det

Sydjylland For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Alarm 112

Slam! sagde det: Lastvognen var for høj til broen: Lyskryds sat ud af kraft

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Vejle Boldklub

VB-træner Peter Sørensen er fortsat uden sejr; vi har spillet til mere, end vi fik

Børkop For abonnenter

Regnen var centimeter fra at ødelægge Danmarks smukkeste vandmølle: ‘Vi har råbt op om det siden 2017, men der sker ikke noget’

Erhverv

Revisionsfirmaet Kreston opretter ny afdeling i Brande

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

Sydjylland

Anders troede, han skulle stemme på Venstre, men kandidattest pegede på et andet parti: - Det er stof til eftertanke

Vejle

Silende regn er skiftet til byger: Højvandsvagten stod op klokken tre i nat for at tjekke en vigtig ting

Vejle For abonnenter

Når det står ned i stænger, og Skovgade svømmer over: Så meget vand kan din bil tåle, før du får problemer

Hedensted

Anders Bent gik fra 20 forskellige hjemmehjælpere om måneden til fem-seks: De kender mig bedre

Annonce