Annonce
Egtved

Landmandens marker forvandles til natur

- Det kan meget vel gå hen og blive banebrydende for fremtidige indsatser i Danmark. Det er første gang i så stor skala, at man i Danmark arbejder så udstrakt med at skabe natur på privat basis, siger Bo Levesen fra Vejle Kommune om naturprojektet i Spjarupgård. Den Danske Naturfond støtter projektet med 1.316.000 kroner. Arkivfoto: Mette Mørk
På kanten af ådalen ved Spjarupgård omlægges landbrugsjord til natur. Det er et blandt flere projekter i kommunen. Målet er at skabe mere sammenhængende naturområder, lyder det fra biolog.

Vejle Kommune: Fra natur til landbrugsjord og tilbage igen til natur.

Flere steder i kommunen arbejder man med at omlægge landbrugsjord til natur. Det sker blandt andet i Vejle Ådal ved Vingsted og ved Skibet. Hele Spjarupgård, der ligger i Vejle Ådal mellem Egtved og Billund, er ved at blive omlagt. Det drejer sig om cirka 140 hektar.

- Vi har to hovedudfordringer i Danmark. Det ene er, at vi har meget lidt natur. For det andet så ligger de arealer meget spredt og fragmenteret. Det her er et forsøg på at fylde nogle huller ud for at gøre naturen mere sammenhængende og robust, siger Bo Levesen, der er biolog ved Vejle Kommune.

Annonce

Projektet er et samarbejde mellem Vejle Kommune, Den Danske Naturfond og gårdejer Michael Rosengreen Lund. Det er stadig Michael Rosengreen Lunds jord, men han må hverken pløje, sprede gylle eller dræne markerne for vand. Kommunen og Den Danske Naturfond har købt ploven af - altså landbrugsretten til Spjarupgård.

Plads til vildt

Landmanden må dog gerne lade store dyr græsse på arealerne. Faktisk mere end gerne. På mange måde forsøger man at efterligne de store dyr, som græsser på savannen i Afrika.

- Græsning er hovedforudsætningen for, at vi kan skabe overdrev. De store dyr som køer og heste skaber såbede, når de tramper rundt på jorden. De holder også græsset i skak, så de her dejlige, vilde blomster kan skyde op, siger Bo Levesen.

De vilde planter klarer sig bedst i sandet og næringsfattig jord, som overdrev er kendetegnet ved. Det er jorden ved Spjarupgård, og der er derfor ifølge Bo Levesen gode forudsætninger for at skabe overdrev. På overdrev lever blandt andet padder, sjældne blomster og en betydelig del af Danmarks cirka 18.000 insektarter.

- Næst efter urørt skov er overdrev den naturtype med mest mangfoldighed i arter, siger Bo Levesen.

Hvor naturligt er det, at I skubber det i gang?

- Det er ret naturligt, fordi vi lader naturen komme af sig selv. Vi giver den bare bedre forudsætninger. På Spjarupgård har vi over sommeren haft grise til at gå. Med deres tryner har de skubbet jord, sten rundt og brudt den jævne dyrkningsflade. De skaber nye levesteder.

Ved Østengård Bakker ved Skibet er kommunen og Den Danske Naturfonden i gang med et lignende projekt. Landbrugsjord er taget ud af drift, og skoven er sat bag hegn, så kvæg kan holde vegetationen i skovbunden nede. Arkivfoto: Mette Mørk


Vi producerer natur. I stedet for at gøre markerne gode til kartofler, gør vi markerne gode til vilde sommerfugle, blomster og urter.

Bo Levesen


Annonce

Gør en forskel

Projektet på Spjarupgård begyndte i 2017. I løbet af de tre år har naturen allerede udviklet sig i en bedre retning ifølge Bo Levesen.

- I sommeren bemærkede jeg urten bakkenellike, som var vandret op på dét, som tidligere var en græsmark. Det var meget skægt at se. Sådan er der mange små tegn på, at de vilde planter breder sig, siger Bo Levesen.

Det kræver dog, at arealerne bliver afgræsset, ligesom planterne allerede skal vokse i området, så frø kan brede sig, forklarer han.

Og så kræver natur plads. Masser af plads.

- Hver gang du tidobler naturareal, så fordobler du dit artsantal i området, siger Bo Levesen.

Overdrev i Danmark

Overdrev også kaldet græsland er kendetegnet ved at være rig på forskellige arter.

Jordbunden er tør, og den er typisk fattig på næringsstoffer.

Græsland var for blot hundrede år siden en af Danmarks almindeligste naturtyper.

Efter landbruget intensiverede brugen af kunstgødning og husdyrsproduktion, er jorden blevet mere næringsrig.

Arealet af alle lysåbne naturtyper er faldet kraftigt.

I 1992 kortlagde amterne det samlede areal af overdrev i Danmark og nåede frem til, at de udgjorde 0,6 procent af Danmarks areal.

Annonce
Vejle For abonnenter

Mågekoloni er brast sammen: Derfor har flere tusind truede hættemåger forladt Vejle - John ærgrer sig, mens andre er glade

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Breinholt bliver rørt over at se nye festivalgæster, men han mener én ting burde forbydes: - Hvis du er for gammel til at tage på festival, så skal du holde dig væk

Billund For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Vejle Boldklub

VB forlænger aftalen med ung forsvarsspiller, der tidligere i år fik sin førsteholdsdebut

Vejle For abonnenter

Borgmesteren i Aarhus fører protektionistisk sognerådspolitik: Naturligvis ligger Jyllands lufthavn i Billund

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Vejle

Dokumenter blev holdt hemmelige: Nu kan du købe papirerne, der fortæller om tidligere dronnings utroskab og den frygtelige straf

Vejle For abonnenter

Giver det mening? Vejles vigtige trafikrute får fire spor, men kun på en del af ruten - her er forklaringen

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Alarm 112

Taxatur fra Jelling Musikfestival endte med at koste 6000 kroner: Nu er sagen meldt til politiet

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Kultur

Se video: I dag må du bare ikke gå glip af Danmarks hurtigst voksende fænomen - 'selvom han i virkeligheden står på den forkerte scene'

Kultur For abonnenter

Duran Duran kæmpede forgæves mod festivalkulden: Simon Le Bon kunne tø sin stemme op men ikke publikum

Kultur

Se torsdagsbillederne fra Jelling: Malurt, Drew Sycamore og TV-2 holdt sammen med publikum en blæsende og kølig fest

Annonce