Annonce
Alarm 112

'En, der skulle mandsopdækkes, var væk for dem i 12 timer': Utilfredse landsbybeboere giver ikke op - nu retter de fokus mod Røde Kors

Sandvadborgere sang onsdag - uden horn og megafoner - foran det tidligere plejehjem i byen for at demonstrere mod kriminelle på asylcentret i landsbyen mellem Jelling og Tørring. Foto: Leif Baun
Næsten 70 beboere fra Sandvad-egnen tog endnu en råbetørn på landsbyens gader i en demonstration mod kriminelle på asylcentret.

Sandvad: - Lige netop i dag har vi fået at vide, at Ombudsmanden vil behandle vores klage i løbet af 14 dage.

Det fortalte Kirsten Paugan, der er medlem af styregruppen bag demonstrationerne i landsbyen Sandvad mellem Jelling og Tørring.

Sandvads protesterer imod, at der - som de oplever det - ad bagvejen og i hemmelighed er flyttet en ny type asylansøgere ind på det lokale asylcenter.

Annonce

Nu kan her være personer, der er dømt for personfarlig kriminalitet, hvilket er en langt hårdere type end tidligere på centret, der har fungeret uden problemer gennem mange år.

Sandvadborgere i demonstrationstog på den ellers anderledes stilfærdige Engvej. Foto: Leif Baun

Desuden er beboerne utilfredse med både Udlændingestyrelsen og Røde Kors, der ikke har leveret svar på beboernes spørgsmål. I øvrigt en oplevelse, de deler med Vejle Kommune, der heller ikke har kunnet få svar.

Næsten 70 Sandvad-borgere gik derfor på gaderne i landsbyen onsdag eftermiddag, bevæbnet med et arsenal af horn, slagord, fløjter og fakler samt megafoner.

Foran asylcentret sang demonstranterne vers forfattet til lejligheden, mens de blev overvåget af politiet og en mand, på hvis ryg der stod "vagt". Han stod i indkørslen til asylcentret og skal beskytte centrets beboere, bygninger og personale mod Sandvad-borgerne.

  - Hvorfor bliver I ved? Har I ikke allerede tabt, når de nye asylansøgere er rykket ind?

- Vi bliver ved, fordi vi ikke er tilfredse. Problemet er stadig ikke løst, og det nye er, at vi nu også er nødt til at gå efter Røde Kors. Derfra har vi fået at vide, at det var nogle meget indadvendte beboere, der ville holde sig for sig selv og ikke opsøge os.

- Men med de ting, vi har oplevet, passer det jo ikke. Der har tværtimod været tale om, at Sandvad-borgere har oplevet "besøg" fra centret, og én, der skulle mandsopdækkes, var væk for Røde Kors i 12 timer. Så de magter ikke opgaven, de har taget på sig, siger Kirsten Paugan.

Sandvad-borgernes demonstration var anmeldt efter alle kunstens regler, og politiet mødte op med to patruljevogne. Der var dog ikke optræk til tumultagtige scener på den ret trafikerede Vongevej, hvor der blev sunget foran asyclcentret. Foto: Leif Baun

Opgaven er overtaget fra en anden operatør, fordi Udlændingestyrelsen foretrak at samarbejde med Røde Kors, blev det oplyst på et tidligere borgermøde om sagen. Det har heddet sig, at flytningen ikke skyldtes, at der var opstået problemer i det tidligere center i nærheden af Brovst.

- Det er da ikke underligt. Der boede de i bygninger for sig selv uden for alting med adgang til skov og hav og mulighed for at være alene. Her træder de fra centret lige ud blandt folk, som nu møder dem med alt andet end et venligt smil, siger Kirsten Paugan.

Hun siger, at demonstrationen onsdag handlede om at sende et signal til en styrelse, som styregruppen har opdaget, er vant til at flyve under radaren.

Vi er nu også nødt til at gå efter Røde Kors. Derfra har vi fået at vide, at det var nogle meget indadvendte beboere, der ville holde sig for sig selv og ikke opsøge os. Men med de ting, vi har oplevet, passer det jo ikke.

Kirsten Paugan

- Det er dårligt embedsmandsarbejde bare at køre sådan noget igennem. Vores mål er, at de pågældende asylansøgere skal bo her i kortere tid end de 10 måneder, der er tilbage af lejekontrakten.

- Tror du, myndighederne prøver at slide jer op?

- Den tanke kan man godt have, men de må gerne prøve? Det kan de ikke, siger hun.

Det hele begyndte på pladsen foran Sandvad Autocenter. Forrest til højre med megafon ses Kirsten Paugan. Foto: Leif Baun

Hun understreger, at demonstrationerne ikke står alene. Der arbejdes også i et juridisk spor, med aktindsigter og klagen til Ombudsmanden samt med folketingspolitikere og Vejle Kommune.

Demonstrationen i den tågede skumring sluttede på landsbyens legeplads, hvor der var kaffe og kage.

Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

8. klasse møder Gert: 'Jeg kender flere, der er døde her, både af stoffer og alkohol, og det er noget, man ikke lige glemmer'

Hedensted For abonnenter

Flere investorer klar: Men sportel-visionen træder fortsat vande uden tidsplan

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Erhverv

Niels dropper sit 25-års jubilæum og lukker firmaet på grund af kronisk sygdom: Nu vil han cykle til Prag

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Kultur For abonnenter

Rockklubben har talt: To kvinder rendte med guldet i musikåret 2021

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Alarm 112 For abonnenter

Vejle i 70'erne: Kvinde mistede livet, da hun ramte skolebus med 45 elever

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce