Annonce
Debat

Landsbyerne er ikke ved at uddø - de er ved at oplive, hvis vi udviser civilcourage

Tatjana Stenvad. Pressefoto
Annonce

Læserbrev: Jeg ville egentlig skrive om, hvor frustrerende det er at bo et sted, hvor nærmeste busstoppested er 30 minutters gang hjemmefra, og natbusser er en by i Rusland.

Men jeg nåede ikke så vidt, da vores busrute nu står til helt at blive nedlagt.

Men når busruterne lukker ned, så må fællesskabet lukke op.

Simpel logistik må ikke overskygge glæderne ved at bo i naturen og på landet med dyrehold og under en klar stjernehimmel.

Vi bliver nødt til at tænke ud af boksen med køreordninger og organisering af frivillige kræfter.

Her hvor jeg selv bor, henter og bringer folk hinandens børn. Vi køber ind for hinanden, laver mad sammen og afleverer hinandens pakker på posthuset.

Stedet hedder Toustrup Mark og er en lille kollektiv landsby med 65 beboere.

Køreordninger kan dog ikke gøre det alene. Hvis vi skal dæmme op for den indre følelse af at leve i et yderkantsområde, kræver det, at vi selv gør en indsats for at flytte livet ind i vores små samfund.

Her hvor jeg bor, er der musik-, spil- og bålaftener, billardhygge, ølbrygning og samtaler til langt ud på natten.

Alt sammen noget, der gør, at jeg ikke føler mig afskåret fra verden "udenfor", fordi den foregår lige netop her, hvor jeg selv lever.

Vi skal væk fra tankegangen om, at det kræver en udflugt ind til byen for at føle, at man som menneske tager del i verden.

Det er jo ikke, fordi der sker noget magisk, hverken på rejsen ind til byen eller i byen.

Den magiske følelse, vi søger, består i, at vi får opfyldt vores behov for nye input. Og nej, de nye input står ikke skrevet i kaffegrumset i bunden af cappuccinokoppen alene.

I stedet skal vi ud at se, om vi bor ved siden af en kommende teatertrup, en festivalarrangør, en fiskekammerat eller en vinterbadningsentusiast.

Hvis vi altså tør, for det kræver trods alt mere mod at stikke poten i vejret og sige: "Er der nogen, der vil lege?" end at svinge Dankortet i midtbyen.

Opfordringen og udfordringen er hermed givet videre. Landsbyerne er ikke ved at uddø - de er ved at oplive, hvis vi udviser civilcourage.

Bare vent og se.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de nyeste corona-tal for Vejle her: Smittetallet stiger stadig - godt hjulpet på vej af B117

Annonce