Annonce
Jelling

Landskabsarkitekt: Jelling har fået et rigt turistliv

Parken og landskabet binder byen sammen, siger landskabsarkitekt Kristine Jensen i en ny bog, hvor blandt andet monumentområdet i Jelling med de hvide markeringer af skibssætning og palisadehegn nævnes. Arkivfoto
Park og landskab binder byen sammen, mener Kristine Jensen, der nævner sit arbejde i Jelling i en ny bog.
Annonce

Jelling: Det er snart syv år siden, arbejdet med at etablere monumentområdet i Jelling var på sit højeste. Mest markant var, at en halv snes huse blev revet ned og den tidligere hovedvej gennem Jelling blev hugget over og erstattet af en omfartsvej.

Med støtte fra blandt andre A. P. Møller Fonden udformede Kristine Jensens tegnestue forskellige markeringer af fortidsminderne i lyse stænger og plader af beton. Dermed blev dimensioner og forløb af skibssætning og palisadehegnet, som stod her for 1060 år siden, synlige.

I en ny bog omtales projektet som et af hendes hovedværker. Selv kalder hun i bogen Jelling for "et godt eksempel" på sit arbejde uden for storbyerne.

Annonce

Binder byen sammen

- Der fik vi skabt en rumlig fortælling og en landskabelig situation om et stykke kulturarv for en lille by. Og givet en forståelse tilbage til de lokale, der gør, at de kan holde ud at leve med alle de gamle ting. De havde jo nærmest udviklet en irritation over kulturarven, fordi der var så mange, der skulle grave netop på det her sted - de følte lidt, at de levede på ruinerne af deres egen by. og det er så lykkedes, efter flere års samarbejde, at få monumentområdet ført igennem - der kommer stadig masser af mennesker, nu har de jo fået et rigt turistliv ud af det. Og det bliver parken og landskabet, der binder byen sammen.

Kristine Jensen fremsætter denne udtalelse i bogen Positioner i ny dansk arkitektur, Nykredit Fonds Arkitekturpriser 2007-2019 af Kristoffer Lindhardt Weiss og Michael Juul Holm. Bogen udkommer 23. maj.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Efter stort corona-udbrud i Aarhus: Nu sender Sygehus Lillebælt også medarbejdere hjem

Annonce