Fredericia: Det er torsdag lige før kl. 18. Mørket har lagt sig som et tæppe over Fredericia, og støvregnen i luften gør kun det tæppe tungere. De fleste ville nok helst bruge sådan en november aften hjemme i varmen, men flere har taget opstilling foran Det Grønne Rum i Danmarksgade, hvor man for sidste gang i denne omgang kan få taget en kviktest.
Fredag flyttede Carelink, som står for hurtigtest i Region Syddanmark, nemlig lokaler til det tidligere teststed - den tomme tøjbutik på hjørnet af Danmarksgade og Vendersgade. Med den "nye" og større placering bliver der oprustet med flere podere.
- Vi har fire podere på plads og skal ud at finde flere til Fredericia. I hele Sydjylland mangler vi 200, har testcenterchef for Sydjylland i Carelink, Ken Paulsen, tidligere oplyst til Fredericia Dagblad.
At der er udsigt til flere kollegaer ser 20-årige Hannah Madsen, som arbejder som poder for Carelink, frem til.
- Det har ikke været optimalt at være i Det Grønne Rum, hvor der er så lidt plads og få podere. Så jeg er glad for, at vi flytter tilbage i de tidligere lokaler, fortæller hun, men prikker så et lille hul i glæden:
- Vi har jo stået der før. Og jeg husker, at der i sommers var meget varmt. Så jeg er lidt spændt på, hvordan det bliver, når der bliver ekstra koldt over vinteren.
Ingen pause
Kulden er allerede lige så stille begyndt at vise sig. I køen, som i forhold til andre tider på dagen er relativt kort, har flere folk vinterjakker og huer på. Anderledes lunt er der i Det Grønne Rum, hvor tempoet er højt.
Denne torsdag er de tre på arbejde - den ene er Hannah Madsen. Selvom de tre hårdtarbejdende podere effektivt får folk igennem, så kan de her få minutter før lukketid godt se, at alle i køen ikke kommer ind i dag.
- Ham i den hvide t-shirt er den absolut sidste, lyder det fra en af Hannah Madsens kollegaer, og Hannah Madsen bliver den, der må give beskeden videre til de folk, der står bag den hvidklædte mand i køen.
Indenfor er det svært at høre, hvad der bliver sagt udenfor på den anden side af de store vinduer, men Hannah Madsen hæver stemmen tilpas nok til, at man ikke er i tvivl om, at en borger er utilfreds.
- Jeg ved det godt, siger hun forstående:
- Men vi har været her i ni timer uden en pause. Vi er nødt til at lukke.
Hannah MadsenNu er der bare travl med travlt på. Så det bliver meget hurtigt meget hårdt. Heldigvis er der for det meste relativ god stemning hos dem, der kommer forbi.
Da Fredericia Dagblad taler med Hannah Madsen efter endt vagt, bliver den manglende pause igen nævnt. Med en mand i underskud på dagens vagt har køen bare vokset og vokset gennem dagen, og det gør det svært at tage sig tid til at sætte sig ned og holde pause i den halve time, poderne ellers har til den slags.
- Vi kunne høre, at folk havde stået i kø i to timer, så føler man ikke, at man kan være bekendt at holde pause. Det giver dårlig samvittighed, når folk har stået ude i kulden og ventet så længe. Men op til luk er vi nogle gange nødt til at lukke køen. Vi har jo stået her hele dagen, og til sidst kan man ikke mere. Det betød, at der i dag var en, der blev ret frustreret. Hun skulle have sine børn testet, for at de kunne komme i skole i morgen, lyder det fra Hannah Madsen, som råder folk, der akut har brug for en test, til at komme i god tid, så de er sikre på at komme igennem køen.
Travlt med travlt på
Generelt har der været meget at se til i Det Grønne Rum, siden kviktest igen blev indført i Fredericia i starten af november. Og er man kommet forbi lokalerne i Danmarksgade, har man ikke kunne undgå at bemærke den lange kø. Over den seneste måned er smittetallet i Fredericia kun gået op ad, og det har gjort det kontinuerligt mere og mere travlt at være poder på job.
- Man har virkelig kunne mærke en stor forskel. Tilbage i foråret var der travlt. Især op til fredag kunne man mærke, at folk skulle ud og spise i weekenden. Men så begyndte man lige så stille at udfase testene igen, og der var meget stille. Nu er der bare travl med travlt på. Så det bliver meget hurtigt meget hårdt. Heldigvis er der for det meste relativ god stemning hos dem, der kommer forbi, fortæller Hannah Madsen.
Hun startede som poder tilbage i april. Selvom hun dengang gik i 3.g, og derfor egentlig var fuldtidsstuderende. Men med coronaen var der ikke mange timer på skemaet, hvor man skulle møde fysisk op på skolen, og eleverne kom egentligt først tilbage op til eksamen, så det udnyttede Hannah Madsen til at få arbejdet igennem.
- Jeg har været meget glad for det. Det er selvfølgelig hårdt at stå op så mange timer, men det er nemmere, når man er sammen med folk, man kan godt sammen med. Der er et godt sammenhold, og vi er gode til at lytte til hinanden og tale sammen om, hvad der skal gøres. Nogle gange sætter vi musik på, så det hele ikke føles så presset, siger den 20-årige poder, som vil bruge pengene, hun har tjent på jobbet, på et studieophold i udlandet.