Annonce
Kultur

Lav din egen kunstudstilling på Trapholt

Gæsterne sammensætter selv deres egen udstilling ud fra de værker, de finder mest interessante. Foto: Trapholt

På kunstmuseet Trapholt i Kolding kan museumsgæster lege kurator for en dag og selv kreere digitale udstillinger med museets genstande.

Museumsfolk fra hele verden kommer valfartende til kunstmuseet Trapholt i Kolding. De kommer for at se en helt særlig type udstilling, som museet er det eneste i verden, der har.

Udstillingen har fået navnet "Din Udstilling", og modsat andre udstillinger er det her publikum, der bestemmer, hvad der skal i fokus. Med andre ord får publikum lov at lege kurator for en dag. En kurator er normalt en kunsthistoriker, der laver udstillinger. Nu får publikum chancen for at prøve selv.

Udstillingen foregår digitalt, og ved hjælp af en rund brik, der følger gæsten rundt på museet, skal gæsten udvælge de værker, han eller hun vil have med i sin egen udstilling.

- Det er ikke os, der fortæller, hvad der er i centrum, det er dig, der bestemmer det. Som noget helt unikt i museumsverdenen fuldfører halvdelen af dem, der går i gang. Og folk kommer igen, fortæller Karen Grøn, der er museumsdirektør på Trapholt.

Det var hende, der i sin tid fik idéen til udstillingen.

- I 2001 var jeg lige blevet ansat på Trapholt. Vi var mellem to udstillinger, da en meget behjertet socialrådgiver ringede til mig og sagde, at hun havde nogle teenagemødre, hvor hun tænkte, at det ville være godt for dem at komme på Trapholt. Jeg havde ikke noget at vise, så jeg tog dem med ned i museets magasin og sagde, at de skulle vælge det maleri og det stykke keramik, de tændte allermest på. De var megabegejstrede og vanvittigt dygtige, fortæller Karen Grøn.

Trapholt har siden ladet for eksempel stressramte, nydanskere og unge, der var faldet ud af uddannelsessystemet lave udstillinger, og hver gang med stor succes.

Annonce

Abefilm for børn

I vinterferien kan Trapholts yngste gæster prøve kræfter med at lave stopmotion-film.Filmene tager udgangspunkt i Kay Bojesens kendte abefigurer, og deltagerne bestemmer selv, hvad aben skal opleve i filmen.

Filmværkstedet er en del af museets store Kay Bojesen-udstilling.

Der er stopmotion-værksted alle hverdage i uge 7. Det foregår klokken 10.30, 11.30, 13.30 og 14.30.

Det koster 30 kroner pr. barn at deltage. Børn under 16 år skal være i følgeskab af en voksen.

Deltagerne skal selv medbringe smartphone eller tablet. Er man mere til perleplader, kan man lave Bojesens kendte træfigurer i perler.

Trapholt har også fyldt et rum med 25.000 af Kay Bojesens træklodser, som børn og barnlige sjæle kan bygge løs af. Det er gratis.

Ifølge Trapholt selv henvender "Din Udstilling" sig til både voksne og børn. Foto: Trapholt

Fra analog til digital

De første år foregik projektet analogt, hvor gæsterne brugte Trapholts fysiske værker i deres egne udstillinger, men det var ikke holdbart i længden, for det sled for meget på værkerne.

- Det er jo egentlig tænkt digitalt, det er bare lavet i 2001 inden den digitale revolution, så det er udført analogt, forklarer museumsdirektøren.

Når gæsterne har valgt de farver og genstande, der skal indgå i deres personlige udstillinger, bliver den færdige udstilling vist på en stor skærm. Gæsterne kan også dele deres udstillinger på sociale medier. Er en gæsts udstilling særlig god, kan den blive en del af Trapholts fysiske udstilling.

- Vi gør det, når vi har overskud til det. Det er et kæmpearbejde, har vi fundet ud af, men vi vil meget gerne gøre mere af det fremover, siger Karen Grøn.

Det er brikker som dem her, gæsterne bruger, når de laver deres egen udstilling. Foto: Trapholt
Et af Trapholts rum er dedikeret til Kay Bojesens træklodser. Børn og barnlige sjæle kan bare slå sig løs, for der er 25.000 klodser at lege med. Foto: Trapholt
I vinterferien kan børn lave stopmotion-film med Kay Bojesens kendte figurer. Foto: Trapholt
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smæk for skillingerne: Bokselandskamp i Vejle

Annonce