Annonce
Debat

Laveste klima- og miljøaftryk og et væsentligt bidrag til velfærden: Lad fødevareproduktionen blive i Danmark

Jørgen Brønd. Pressefoto

Læserbrev: Der tales meget om Udkantsdanmark og det splittede Danmark. Men et lille land skulle helst stå samlet, så vi får mest muligt ud af dette kulturelle, økonomiske og produktionsmæssige smørhul.

Derfor er det vigtigt at se på den produktion, vi lever af - og lever med.

Vores bruttonationalprodukt opgøres til ca. 2000 mia. kr. Men bruttonationalproduktet giver ikke et retvisende billede af vores samfunds velfærd, da det er et udtryk for, hvor mange gange penge skifter hænder i løbet af et år.

Går man til frisør og betaler 300 kr. og derefter klipper frisøren, og han får 300 kr., bidrager det med 600 kr. i vores bruttonationalregnskab.

Penge bliver omsat ca. otte gange pr. år. Når penge skifter hænder, dannes bruttonationalproduktet. Det bliver den fælles kage ikke større af.

Danmark henter ca. 250 mia. kr. netto på eksport om året. Det er nye penge, der kommer ind i landet, de danner vores samlede indkomst.

Det sker igennem vores eksportvirksomheder, bl.a. fødevareklyngen inkl. landbruget.

Landbruget og fødevareklyngen bidrager med en nettoeksport på 51 mia. kr., hvilket genererer et bidrag til bruttonationalproduktet på ca. 400 mia. kr. eller ca. 20 pct. af det totale bruttonationalprodukt.

Landbrugets betydning for det danske samfunds velfærd er stor og indiskutabel.

Der er alligevel mest fokus på eventuelle negative sider af denne produktion klimamæssigt og naturmæssigt - selvom dansk landbrug er i førertrøjen, når det gælder bæredygtig produktion.

Men tingene skal ses i et globalt perspektiv.

De fødevarer, danske landmænd producerer i dag, vil blive produceret et andet sted i verden, såfremt vi reducerer den danske produktion.

Det vil ske i områder, hvor de naturgivne og produktionsmæssige forhold ikke er så optimale.

Det betyder, at der skal bruges mere jord og flere ressourcer for at producere mad. Og CO2 påvirker vores jord på samme måde, uanset hvor den er produceret.


Målsætningen om, at vi skal reducere drivhusgasser, er indiskutabel. Men det skal gøres klogt og derfor primært, hvor samfundsøkonomien ikke står på spil, og hvor det kan gøres bedre andre steder på kloden.

Jørgen Brønd


Målsætningen om, at vi skal reducere drivhusgasser, er indiskutabel. Men det skal gøres klogt og derfor primært, hvor samfundsøkonomien ikke står på spil, og hvor det kan gøres bedre andre steder på kloden.

Derfor: Lad fødevareproduktionen blive i Danmark. Her produceres med laveste klima- og miljøaftryk samtidig med, den bidrager væsentligt til vores fælles velfærd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Frodig kulturfantasi midt i et corona-år

Annonce