Annonce
Jelling

Laveste optag på Jelling-uddannelser siden 2014: Rektor er bekymret

Lærer- og pædagoguddannelsen i Jelling får 25 procent færre studerende end sidste år, viser de nye optagelsestal fra juli 2020. Arkivfoto: Anders Kynde
Stik imod det generelle billede går optaget af nye studerende på UCL i Jelling markant tilbage. Rektor er bekymret for udviklingen.

Jelling: 169 ansøgere er blevet optaget på UCL i Jelling. 98 af dem vil gerne være pædagoger, mens 71 skal gå på læreruddannelsen.

Dette antal har ikke været lavere siden 2014. Dengang var det samlede optagelsestal på 158 nye studerende.

Det fremgår af nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, efter at håbefulde ansøgere tirsdag 28. juli har fået svar fra de videregående uddannelser, som de har søgt ind på.

Og selvom der på landsplan er rekordmange personer (69.526), der har fået tilbudt en uddannelsesplads, har udviklingen fortsat været nedadgående på uddannelsesinstitutionen i Jelling. Her er optaget faldet med 25 procent siden 2019.

Annonce

Ufortjent

Den lokale lærer- og pædagoguddannelse hører inde under University College Lillebælt (UCL), som også har studiesteder i blandt andet Vejle, Odense og Svendborg.

Rektor Jens Mejer Pedersen kan glæde sig over, at UCL generelt har oplevet en samlet fremgang på syv procent sammenlignet med sidste år.

Til gengæld ærgrer han sig gevaldigt over den manglende tilstrømning til de to uddannelser i Jelling.

- Det er ærgerligt, og vi synes, det er ufortjent, fordi vi har et par rigtig gode uddannelser i Jelling. Vi er stolte af udbuddet og oplever ikke, at uddannelserne bliver fravalgt på grund af indholdet eller kvaliteten. Det er nogle andre faktorer, der gør sig gældende, siger Jens Mejer Pedersen og uddyber:

- Vi har endnu ikke haft mulighed for at dykke nærmere ned i, om det er en landsdækkende tendens for andre uddannelsesinstitutioner med små studiebyer som Jelling, men den iøjnefaldende forklaring er jo, at de unge i stigende grad søger mod de større byer for at studere.

Annonce

Nedre grænse

Jens Mejer Pedersen er ikke bleg for at indrømme, at den lave tilslutning i Jelling giver seriøse udfordringer for UCL.

- Vi er nødt til at kigge nærmere på, hvad vi og andre aktører kan gøre bedre for at tiltrække studerende, for det er en uheldig udvikling. Hvis den fortsætter, kan vi blive truet på den kritiske masse på uddannelserne, siger han.


Nedgangen, som vi oplever i Jelling, modsvares af en tilsvarende fremgang på de samme uddannelser i Odense, så der er lidt gynger og karruseller i det, når man har flere udbud.

Jens Mejer Pedersen, rektor på UCL


Kan du uddybe det?

- Hvis der er for få studerende på en uddannelsesinstitution, kan det blive en nedadgående spiral. Studiemiljøet bliver udfordret, og det kan være svært at opretholde alle de linjefagsudbud, som eksempelvis gælder på en normal læreruddannelse. På uddannelserne er der forskellige niveauer for, hvor meget der skal til for at have et bæredygtigt fagligt miljø, men alle uddannelser har en nedre grænse. Det vil være frygteligt trist, hvis vi nærmer os den på vores udbud i Jelling.

Hvad er den nedre grænse i Jelling?

- Det er svært at give et entydigt svar på. Det er klart, at på eksempelvis læreruddannelsen, som er en kompliceret uddannelse med flere linjefag, kræver det en holdstørrelse på et fornuftigt niveau i forhold til både et fagligt og et økonomisk perspektiv.

Jens Mejer Pedersen er rektor på UCL. PR-foto

Er du bekymret for udviklingen på UCL i Jelling?

- Ja, det er jeg. Når vi kigger fem-seks år tilbage, kan vi konstatere, at det (antallet af optagne, red.) er gået i den forkerte retning.

Betyder færre studerende også færre undervisere - og dermed nedskæringer?

- Vi er ikke derhenne, hvor det fører til afskedigelser, men selvfølgelig bliver økonomien trængt. Nedgangen, som vi oplever i Jelling, modsvares af en tilsvarende fremgang på de samme uddannelser i Odense, så der er lidt gynger og karruseller i det, når man har flere udbud.

Kan man frygte, at jeres afdeling i Jelling vil blive lukket, hvis udviklingen fortsætter?

- Jeg vil nødig så en frygt i folk, for jeg tænker, at begynder man først at tale om det, har man næsten halvvejs givet op. Hvis de unges tendens fortsætter med i stigende grad at søge de fire universitetsbyer og andre store byer, bliver de mindre udbudssteder naturligvis udfordret. Omvendt er der noget i gang i vores samfund, som kan være svært at tage af pejling af, idet vi hører om flere og flere, der søger væk fra de større byer. Vi har ikke oplevet et manifest af dette, men det er klart, at vi følger denne udvikling nøje.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Børkop For abonnenter

DSB har sløjfet morgentoget: Så nu må Sander en time tidligere op - eller fryse 40 minutter uden for skoledøren

Annonce