Annonce
Vejle

Leder har aldrig oplevet noget lignende under hele pandemien: 'I børnehaven har vi to voksne tilbage, som ikke er syge'

Da avisen senest besøgte Havnely, handlede det om demokrati i børnehøjde. Demonstrationen og afstemningen om mad foregik udendørs, fordi institutionen også i sensommeren 2020 var påvirket af coronapandemien. Nu er omikron kommet til, og det har fuldstændig vendt op og ned på tingene i børnehavegruppen, hvor blot to voksne onsdag ikke er smittet. Arkivfoto: Mette Mørk
Smitten breder sig fortsat i børnehaven i Havnely, hvor 10 ansatte og endnu flere børn er smittede. "Vi gør, hvad vi kan, for at få det til at hænge sammen," siger leder Dorrit Smed.

Vejle: Hverdagen i børnehaven i Havnely midt i Vejle er totalt forandret i disse dage.

Det er omikron-varianten, der sætter spillereglerne i daginstitutionen på Havnepladsen i de godt 100 år gamle bygninger. Her har smitten for alvor fået tag i børnehavedelen i den integrerede institution.

21 er smittede onsdag, og knap halvdelen af de ramte er personale i børnehaven.

Annonce

Havnely tæller i alt godt 30 ansatte, og blandt personalet er der 10 smittede, som alle arbejder i  børnehaveafdelingen.

- Lige nu er der to tilbage i børnehaven, som ikke er smittede, mens vi har fået flere vikarer inde til at hjælpe. Samtidig er hele ledelsen gået ind i børnepasningen. Vi gør alt, hvad vi kan, og det er okay dage for de børn, der er her. Det hænger sammen, men hvordan situationen udvikler sig, kan jeg ikke sige noget om, fortæller lederen i Havnely, Dorrit Smed, og tilføjer:

- Jeg har ikke oplevet noget lignende under hele denne pandemi. Det er helt vildt, som omikron smitter, og vi har tre smittede børn, som ingen symptomer har, men som har det fantastisk. Derfor er det svært at stoppe smitten, når vi ikke kan få øje på den.

Holder vuggestuen smittefri

Det første barn i børnehaven blev konstateret smittet torsdag, og allerede fredag fik fire ansatte et positivt corona-svar i en lyntest, som blev bekræftet i weekenden.

Siden er det gået hurtigt, og den integrerede institution gør nu alt, hvad den kan, for at holde smitteudbruddet isoleret til børnehaven. Og indtil videre er det lykkedes at holde vuggestuebørnene fri for smitte.

Jeg har ikke oplevet noget lignende under hele denne pandemi. Det er helt vildt, som omikron smitter.

Dorrit Smed, leder i Havnely

- Men hvor længe det holder, ved vi ikke, for vi har også søskende hernede, og det går rigtig stærkt. Jeg får meldinger ind hver dag med tre-fire nye børn i børnehaven, der er smittede. Så vi har lidt færre børn, og vi har forældre, der hjælper ved at holde børnene hjemme eller give dem lidt kortere dage. Så det går, men jeg kan ikke sige, hvor længe vi kan holde det, for det går rigtigt stærke med den her omikron, siger Dorrit Smed.

Annonce

Må ikke få dårlig samvittighed

Børnene i børnehaven er adskilt fra de yngste børn fra vuggestuen og minigruppen på legepladsen, og personalet er ikke samlet i personalestuen.

Alle møder er aflyst i denne uge, og en fleksjobber kommer hver dag og aftørrer alle overflader, mens legetøjet også vaskes, hvilket er foregået gennem hele pandemien.

- Alt koncentrerer sig om at være omkring de børn, der er her. Så de har så gode dage som overhovedet muligt, siger Dorrit Smed.

Havnely har skrevet ud til forældrene i børnehaven med en appel om at give børnene en fridag, hvis de har mulighed for det, og det har flere benyttet sig af.

- Vores forældre hernede gør alt, hvad de kan. De, der har muligheden (for at holde deres barn hjemme, red.), skaber plads til, at de andres børn kan komme her. Så længe vi hjælper hinanden på denne måde, går det, og ingen forældre skal have dårlig samvittighed, når de kommer og afleverer deres barn. Alle gør, hvad de kan, understreger lederen, der dagligt om eftermiddagen informerer forældrene om situationen via kommunikationsplatformen Aula.

Annonce

De kender ikke børnene

Skal der ret meget mere smitte til, før du siger, at nu går det ikke længere - vi må lukke børnehavedelen?

- Det er svært at svare på. Det kommer rigtig meget an på, hvem der bliver ramt. Jeg har lige nu to tilbage, som børnene kender, og har heldigvis fået en tidligere ansat ind som vikar. Det er dejlige vikarer, som gør alt, hvad de kan, men de kender ikke børnene. Det er det, der er det store issue, men indtil videre går det, siger Dorrit Smed, der selv var smittet over julen.

Så længe situationen udvikler sig dag for dag, har hun svært ved at forudsige situationen alene ugen ud, men det hjælper også, at børnetallet - både på grund af sygdom og forældrenes velvilje - er lavere i disse dage.

Annonce

Holder børnene udenfor

- I det øjeblik, hovedparten af personalet er væk, men alle børnene kommer, kan det blive rigtigt svært. Men det går, og vi hygger os, og vi får masser af varm saft og varm kakao, fordi vi er ude meget af dagen for at undgå smitte, siger Dorrit Smed.

Til gengæld er smitten hoppet så meget rundt i børnehaven, at det ikke længere kan lade sig gøre at holde børnene adskilt i deres sædvanlige bobler, som de har gjort tidligere på de enkelte stuer.

Annonce

Slået endnu længere tilbage

Lederen roser forældrene for at være god til at lade deres børn teste, når de har været i kontakt med smittede børn, for det kan være med til at bremse spredningen.

Samtidig sikrer kommunen, at der kommer en lyntestbil ud og tester personalet en gang om ugen, ligesom institutionen har selvtest, så personalet kan tjekke sig selv to gange ugentligt.

- Og alle tager imod dette tilbud. Der er ikke nogen, som ikke vil. Alle gør alt, hvad de kan for at finde ud af, om de er friske. Vi står sammen om det, og personalet gør det fantastisk, siger lederen.

- Men det er hårdt, fordi det har varet så længe. Alle kan holde til et pres i en periode, men når det bliver ved, slider det, og vi er alle i samfundet corona-trætte. Vi troede, at vi var på vej ud af pandemien, og så kommer omikron, som gør, at vi bliver slået tilbage og endnu længere, end vi nogensinde har været, siger Dorrit Smed, som samtidig roser kommunen.

- Vi har en forvaltning, som hele tiden står klar med drejebøger, så vi hele tiden ved, hvordan vi skal gøre tingene og sige det rigtige. Det giver en ro, når vi står midt i panikken. Det vil jeg gerne rose, for jeg ved, at der er andre kommuner, hvor det ikke foregår sådan.

Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

8. klasse møder Gert: 'Jeg kender flere, der er døde her, både af stoffer og alkohol, og det er noget, man ikke lige glemmer'

Hedensted For abonnenter

Flere investorer klar: Men sportel-visionen træder fortsat vande uden tidsplan

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Erhverv

Niels dropper sit 25-års jubilæum og lukker firmaet på grund af kronisk sygdom: Nu vil han cykle til Prag

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Kultur For abonnenter

Rockklubben har talt: To kvinder rendte med guldet i musikåret 2021

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Alarm 112 For abonnenter

Vejle i 70'erne: Kvinde mistede livet, da hun ramte skolebus med 45 elever

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce